fbpx

”Man kan lugnt säga att det blev en fullträff!”

Nyhet

linje_sv

”Man kan lugnt säga att det blev en fullträff!”

Vi är stolta över att stötta SDFF Plus – ett framgångsrikt integrationsprojekt som startats av Sundsvalls DFF. Idén är att erbjuda alla flickor mellan 5–20 år med utländsk bakgrund en meningsfull fritid. Fokus ligger på att skapa självförtroende, trygghet och stolthet.

Intervju med Lennart Lummi, grundare och projektledare för SDFF Plus.

Varför drog du igång projektet SDFF Plus?

Jag ville nå ut till de tjejer med utländsk bakgrund och begränsad ekonomi som sällan ens kommer i kontakt med föreningslivet. Min tanke var att om inte tjejerna kommer till oss, får vi helt enkelt ta föreningen till dem. Så jag åkte ut till områden där det bor många nyanlända och knackade på. Med mig hade jag ett gäng bollar och några västar. Det var så det hela började för 8 år sedan.

Vad fick du för respons från tjejerna?

Man kan lugnt säga att det blev en fullträff. Redan efter tre månader var det 50 tjejer som var igång och spelade. Och idag engagerar projektet ca 600 spelare från hela staden. Varje dag anordnas fotbollsträning inom SDFF Plus någonstans i Sundsvall.

Går du fortfarande runt och knackar dörr?

Nej, det behöver jag inte längre. Nu sprids det snabbt mellan tjejerna och vi får hela tiden nya spelare som vill vara med. Så fort det flyttar in en ny familj kontaktas de av våra spelare och erbjuds vara med på träningar. På så sätt får de snabbt tillgång till en massa nya kompisar och blir del av vår gemenskap.

Hur har initiativet blivit mottaget hos tjejernas föräldrar?

Vi har fått mycket positiv feedback. Allt eftersom projektet växte blev även deras mammor nyfikna, så nu har vi dessutom startat träning för mammorna i damlag. Och sen dröjde det inte länge förrän papporna blev lite avundsjuka. Så nu får de också vara med och har egna tider för träning i SDFF Plus regi. Men det känns ändå helt rätt att vi valde att satsa på tjejerna först. Den strategin kommer vi att fortsätta med.

Många av tjejerna har även blivit ledare. Berätta!

En del av våra spelare visade tidigt att de hade talang även som ledare. Några fick möjlighet att sommarjobba som tränare och har senare utbildats inom klubben. Nu har vi startat en ledarutbildning för idrottsledare med bland annat träningslära, motivation och mångfald på schemat. När våra ledare sedan söker jobb så har de något som sticker ut på sitt CV.

Kan projektet växa ytterligare?

Absolut. Vi har fått stor uppmärksamhet, både lokalt och runt hela riket. Svenska Fotbollsförbundet är intresserade av hur vi jobbar och vi har en nära dialog med dem. Nu är vår plan att få fler kommuner och föreningar att inspireras av konceptet. Vi vill sprida idén, för vi vet att den fungerar!

Vad gör SDFF Plus för skillnad i samhället?

Fotboll är ett fantastiskt verktyg för integration. Genom SDFF Plus blir tjejerna en del av ett sammanhang. De får en vettig sysselsättning på fritiden och många nya vänner. Det bygger upp deras självförtroende och hjälper dem att komma ut i samhället.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd?

Tack vare Magnolia Bostad har vi haft möjlighet att driva projektet och erbjuda kostnadsfri träning för alla. Pengarna går bland annat till utrustning och att utbilda samt ersätta våra ledare för det strålande jobb de gör.

Håll dig uppdaterad!

Få mer information från Magnolia Bostad: