Täljöviken
Årskurser F–9
Täljöviken Åkersberga

Täljövikens nya grundskola

Magnolia Bostad har förvärvat Täljövikens kursgård i Österåkers kommun och kommer att utveckla denna till en modern och attraktiv skola för årskurserna F–9. Den befintliga byggnaden kommer att byggas på med ytterligare två våningar som ger den framtida skolan en totalyta om cirka 7 000 m², vilket även inkluderar en ny idrottshall.

Kommande
Område
Täljöviken, Åkersberga
Visa på karta
Fastighet
Skola
Årskurser
Förskoleklass–åk 9
Arkitekt
Cedervall
Samtliga bilder är visionsbilder och kan avvika från verkligheten.

Det är riktigt roligt att vi nu har förvärvat en fastighet som redan inom några år kommer att kunna tas i bruk som skola. Det finns ett stort behov av skolor på Täljöhalvön där många bostäder nu byggs.

Björn Bergman, Regionchef Öst Magnolia Bostad

Här jobbar vi med återbruk

Även om Täljvikens kursgården idag står öde så är den full av arkitektur värd att bevara. Magnolia bostad har valt att lägga fullt fokus på återbruk när kursgården ska göras om till en modern och funktionell skola.

Till exempel planeras den befintlig sprialtrappan, som ligger centralt i huset, att bevaras. Trappan är mycket karaktäristisk med ljus uppifrån och är placerad i en vinkel av tegelväggar. Trappan kommer även att byggas på med två våningar, i samma stil.

Befintliga fasad ger byggnaden en karaktär med en tydlig rytm. Planen är att spara de befintliga indragningarna vid fönstren och detaljerna utanför för att varsamt bevara det rytmiska uttrycket. Nya rum inne i skolan ska följa den bevarade fasaden.

Vid ombyggnaden av huset passar vi på att se till att byggnaden uppfyller dagens brandkrav. Befintliga räcken förhindrar idag utrymning direkt mot marken och kommer i viss utsträckning att behöva flyttas. Förslaget är att spara dessa värdefulla byggnadsdelar och letar efter möjligheter till
återbruk och omplacering för att ge dem ett nytt liv, till exempel ute på gården.

 

Designklassiker från 1960-talet

Kursgården ett spännande nutida landmärke med en imponerande utsikt över vattnet. Den är en av landets mest kända politiska byggnader och uppfördes av LO i slutet på 1960-talet men står idag öde. Arkitekt var Peter Diebitsch.

Byggnaden har fina materialval, byggnadstekniska speciallösningar och en inredning som präglas av 1960-talets designklassiker. Från början hade kursgården bland annat 36 hotellrum och en swimmingpool. I omvandlingen till skola kommer det som är karaktäristiskt för byggnaden vara utgångspunkt.

En ny småstad vid havet

Österåkers kommun befinner sig ett expansivt tillväxtläge med flera genomgående projektområden som kommer prägla kommunen en tid framöver. År 2026 förväntas kommunen ha vuxit till över 50 000 personer vilket är en ökning med nästan 5 000 invånare jämfört med idag. Utvecklingsprojektet Täljöhalvön, norr om Stockholm, är ett av de största i regionen. Målet är att skapa en modern småstad vid havet, med ett nytt kommersiellt nav med butiker, restauranger och service samt tre stadsdelar, var och en med sin unika karaktär. Området kommer att erbjuda ett brett utbud av boendeformer, från lägenheter och radhus till fristående villor. Via Roslagsbanan nås Stockholms innerstad på drygt 30 minuter.

Stolt sponsor av Åkersberga Österåker United

Klicka på länken nedan för att läsa mer om vårt engagemang för svensk tjej- och damfotboll. Ladda också gärna ned fotbollsrapporten där vi har låtit våra klubbar komma till tals och berätta om sin vardag och sina behov.

Läs mer