Hej Gunnar, hur känns det inför premiärmatchen?
Oerhört spännande. Vi har haft ett långsiktigt mål att år 2021 spela i OBOS Damallsvenskan och nu är vi redan där. Sedan kom coronapandemin och allt matchspel ställdes in. Därför har vi väntat och längtat efter att få spela vår första match i OBOS Damallsvenskan på vår fina nybyggda hemmaarena Studenternas IP.
Matcherna kommer till en början att spelas för tomma läktare. Vad tänker du om det?
Vi har väntat på ett besked från Folkhälsomyndigheten hela våren. Så självklart blev vi väldigt glada när vi fick reda på att OBOS Damallsvenskan blir av. Det kommer förstås att bli annorlunda utan publik. Men det viktigaste är att vi får spela och att vi på alla sätt försöker förhindra spridningen av covid-19.
Hur är lagets form?
Svårt att svara på. Spelartruppen är i stort sett skadefri men inte riktigt uppe i matchtempo än. Vi har tvingats anpassa all träning då vi inte vetat om och när matcherna kommer igång. Vi har tränat lite mindre och med mindre intensitet än vad vi annars skulle ha gjort. Men från och med den 1 juni har vi gått upp i full träning och hoppas att vi hinner förbereda oss på bästa sätt. Vi har dessutom två träningsmatcher inlagda innan serien börjar där vi kan vässa formen.
IK Uppsala Fotboll är en renodlad flick- och damförening. Vad är fördelarna med det?
Flick- och damfotboll överlag har inte samma prioritet som herrfotboll. I många andra klubbar får därför tjejerna stå ett steg tillbaka. Det kan till exempel handla om att de får de sämsta träningstiderna sent på kvällen för att killarna ska träna före. Det problemet slipper vi i vår klubb. Vi kan sätta tjejerna i centrum!
IK Uppsala Fotboll har stort fokus på hållbarhet och driver ett antal CSR-projekt. Berätta!
Med fotbollen som verktyg arbetar vi medvetet och målinriktat för att bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Bland annat driver vi Ronjabollen i egen regi sedan ett drygt år tillbaka i samarbete med grundaren Sevana Ghadimi samt utbildningsprojektet FSR Coach.
Vad är Ronjabollen?
Det är ett jämställdhet- och integrationsprojekt för unga tjejer med utländsk bakgrund som bor i Uppsala. Ronjabollen är ett första steg att tidigt etablera ett idrottsintresse för dessa tjejer som annars inte har en naturlig ingång till idrotten. Träningen fokuserar på lek, glädje och rörelse. Men vi arbetar också med värdegrundsövningar, där vi lyfter viktiga frågor som jämställdhet, demokrati och mångfald.
Vad är FSR Coach?
FSR står för Football Social Responsibility. Projektet vänder sig till flickor och kvinnor från 14 år och uppåt som vill utbilda sig till fotbollstränare och samtidigt få en värdegrund att arbeta utifrån. Syftet är att stärka flickors och kvinnors självförtroende i ledarrollen – både på och utanför planen. Utbildningen är helt gratis och har på kort tid blivit oerhört uppskattad. Vår målsättning var att få 100 deltagare på tre år. Men redan under första året fick vi 115 deltagare.
Hur följer ni upp tjejerna efter utbildningen?
Efter utbildningen fungerar vi som mentorer åt dem. Vi hjälper dem att få kontakt med andra fotbollsföreningar och erbjuder dem att komma till oss för att praktisera på våra öppna träningar för tjejer. Några av dem är anställda av oss som ledare i Ronjabollen, några arbetar som instruktörer på våra fotbollsläger för tjejer.
Vad betyder samarbetet med Magnolia Bostad för klubben?
Deras stöd är mycket viktigt för oss och hjälper oss att driva de frågor och projekt som vi brinner för. Vi är väldigt noga med vilka vi väljer att ha som partners. Magnolia Bostad är en ansedd samhällsaktör som vi delar värderingar med.