”Med stöd från Magnolia Bostad kan vi ordna säkra transporter till våra seriematcher.”
2021-03-01

”Med stöd från Magnolia Bostad kan vi ordna säkra transporter till våra seriematcher.”

Ena helgen är det match i Luleå. Nästa helg bär det av till Piteå. Det är fullspäckat schema för tjejerna i IFK Östersunds damlag. Vi på Magnolia Bostad är stolta över att kunna bidra med säkra transporter så att tjejerna är trygga ute på vägarna. Intervju med Carina Olsson, ledamot i styrelsen på IFK Östersund.

Vilka är IFK Östersund?

Vi är en ganska stor förening som grundades 1906. Idag har vi 1 200 medlemmar, varav cirka 850 är aktiva. Vår verksamhet sträcker sig hela vägen från Kamratkicken för yngre åldrar till seniorer på både dam- och herrsidan. Särskilt stolta är vi över vår Parafotbollsverksamhet för barn och vuxna med olika typer av funktionsvariationer. Vi är den enda föreningen i hela länet som erbjuder detta.

Berätta om er satsning på damfotboll.

För ungefär tio år sedan hade föreningen ingen verksamhet som vände sig till tjejer i äldre åldrar. Min dotter var då själv i den åldern att hon ville satsa vidare på fotbollen. Tillsammans med några andra eldsjälar var jag därför med och drev frågan om att starta en renodlad damverksamhet i Östersunds IFK.

Vad har varit de största utmaningarna med att starta damverksamhet?

Det har krävts vassa armbågar, stort engagemang och tålamod. I stora föreningar som har funnits i många år är det lätt hänt att saker fortsätter att vara på ett sätt, för att det alltid har varit så. Det ville vi förändra. Visst har det tagit lite tid, men nu är vi stolta över att äntligen kunna erbjuda våra yngsta tjejer en fotbollsframtid hos oss. Det är otroligt betydelsefullt för de yngre tjejerna att få möta och prata med äldre tjejer i föreningen. De blir viktiga förebilder.

På vilket sätt är Magnolia Bostad med och stödjer er verksamhet?

Magnolia Bostad är sponsorer för både vår barnverksamhet Kamratkicken och vår damverksamhet. Deras bidrag gör stor skillnad. Bidraget går bland annat till säkra transporter, så att vårt damlag har råd att hyra buss med professionell chaufför till sina seriematcher i till exempel Luleå, Skellefteå och Piteå. Tidigare har tjejerna själva fått kämpa hårt för att få ihop pengarna till busshyra med olika arbetsinsatser. Det var tufft för dem att kombinera skolarbetet och träningen med att dessutom behöva arbeta extra på fritiden. Tack vare Magnolia Bostad får tjejerna nu fokusera på rätt saker.

Vad var den största segern för IFK Östersund 2020?

2020 var ju ett extremt konstigt år, med tanke på pandemin. Serien halverades och de få matcher som blev av spelades inför tomma läktare. Den största segern var att alla höll ut och orkade hålla humöret uppe, trots att ingenting var som vanligt. Vi är också väldigt stolta över att vårt damlag hamnade på tredje plats i serien.

Vad ser du fram emot under 2021?

Jag hoppas att det blir ett normalt fotbollsår och vi snart får spela fotboll inför publik igen. Vi längtar!