”Vår sociala fond hjälper familjer med ekonomiska svårigheter. Alla ska få spela fotboll!”
2021-01-27

”Vår sociala fond hjälper familjer med ekonomiska svårigheter. Alla ska få spela fotboll!”

Mariehem Sportklubb är en förening som arbetar för allas lika värde. Klubben har bland annat mixade lag för personer med funktionsvariation och stödjer familjer med ekonomiska svårigheter genom en social fond. Intervju med Peter Hugosson Wallgren, klubbchef på Mariehem Sportklubb.

Mariehem Sportklubb är en förening som arbetar för allas lika värde. Klubben har bland annat mixade lag för personer med funktionsvariation och stödjer familjer med ekonomiska svårigheter genom en social fond.

Intervju med Peter Hugosson Wallgren, klubbchef på Mariehem Sportklubb.

Berätta kort om er klubb.

Vi är en renodlad fotbollsförening i Umeå med ca 850 medlemmar i föreningen, varav ca 120 är ledare. Vår verksamhet innefattar barn- och ungdomsfotboll för både tjejer och killar samt seniorlag på både dam- och herrsidan. Vi är även den enda fotbollsföreningen i Umeå med mixade lag för personer med funktionsvariation, MSK United, dit alla med funktionsnedsättning är välkomna.

På vilket sätt stödjer Magnolia Bostad er verksamhet?

Bidraget från Magnolia Bostad går till två initiativ i vår förening och gör enorm skillnad. Dels stödjer de vår sociala fond för familjer med ekonomiska svårigheter, men de bidrar även till att bekosta ledarutbildningar för de tjejer i vår klubb som vill delta på Västerbottens Fotbollförbunds utbildningar.

Varför har ni startat en social fond?

Vi har ett geografiskt stort verksamhetsområde där de ekonomiska förutsättningarna för våra medlemmar skiljer sig mycket åt. Eftersom vi vill att alla ska ha möjlighet att spela fotboll har vi startat en social fond, dit medlemmar som har det ekonomiskt svårt kan söka bidrag för att betala medlemsavgiften.

Varför är det viktigt att fler tjejer utbildar sig till ledare?

På fotbollsutbildningar går det ungefär 1 kvinna på 5 män. Det är en siffra vi vill ändra på. Vi jobbar mot en jämställd fördelning på 50/50. Allt för att ännu fler tjejer ska våga ta plats och få möjlighet att utvecklas inom fotbollen.

Vad ser du fram emot mest under 2021?

Vi blickar mot detta nya år med stor optimism. Bland annat hoppas vi på att än en gång kunna arrangera Umeå Fotbollsfestival i juli. Det är en av Norrlands största fotbollsturneringar för barn och ungdomar som lockar lag från flera olika länder. Det brukar bli en härlig fest, maxad med fotbollsglädje!