”Tänk att bygga bo på nytt när man är 75!”
2020-12-27

”Tänk att bygga bo på nytt när man är 75!”

Väninnorna Siw och Gunilla ville hitta på något nytt i livet. Nu har de köpt varsin lägenhet i Ophelias Brygga, Helsingborg – bara en trappa från varandra. Flyttlassen går i februari och damerna längtar redan efter vårens första fika på husets takterrass.

Nästa steg i livet

En sommarkväll sitter väninnorna från Göteborg och äter middag tillsammans. De pratar om att de vill förändra livet, när en av dem plötsligt kommer med idén att de skulle kunna flytta tillsammans till en annan stad.

– Det var en galen idé. Men också helt underbar. Man kan ju inte sätta sig ner och känna sig gammal bara för att man är 75, säger Gunilla.

”Här vill jag bo!”

Den natten sitter Siw uppe och letar efter bostäder runt om i Helsingborg. Det är den enda stad förutom Göteborg som hon kan tänka sig att bo i. När hon upptäcker Magnolia Bostads projekt Ophelias Brygga i Oceanhamnen väcks hennes intresse. Några dagar senare går väninnorna på visning i husets visningslägenhet.

– Jag gillade huset direkt. Arkitekturen är verkligen något utöver det vanliga. När jag sen klev över tröskeln slogs jag av ljuset och rymden. Lägenheten har 3 meter i takhöjd, öppen planlösning och genomtänkt inredning med tidlösa materialval. Dessutom har den en balkong som blickar ut över Öresund och ända bort mot Danmark. Jag kände att här vill jag bo, berättar Siw.

Hitta hem i Oceanhamnen

Snart hade Siw och Gunilla köpt varsin lägenhet, bara en trappa från varandra.

– Jag sålde både min lägenhet i Göteborg och mitt fritidshus och gjorde mig av med alla prylar jag samlat på mig med åren. Nu ska jag flytta in i en 3:a och ser fram emot känslan av compact living. Tycker jag min egen balkong känns för liten kan jag ju alltid gå upp till husets gemensamma takterrass, skrattar Gunilla.

En stadsdel med miljötänk

Tillsammans med tre andra stadsdelar i Helsingborg ingår Oceanhamnen i stadsförnyelseprojektet H+ som har fokus på miljö och hållbarhet. Ambitionen är att minska energiförbrukningen i staden med hjälp av innovativa och miljösmarta lösningar. Ett initiativ som uppskattas stort av väninnorna Siw och Gunilla.

– Det känns bra att flytta till en stadsdel med tydlig miljöprofil. I mitt nya kök finns det till exempel avfallskvarn där jag kan kompostera mitt matavfall och bidra till produktion av biogas, berättar Siw.

Grannar på äventyr

Siw och Gunilla kallar varandra för ”nygamla” väninnor. Till skillnad från många andra av deras vänner har de bara känt varandra i 10 år.

– Jag ser verkligen fram emot att bli granne med Siw och umgås ännu mer. Vi är pigga, glada och utåtriktade personer båda två och kommer säkert att lära känna fler människor i huset, säger Gunilla.

Siw håller med.

– Vi ska ha mycket roligt och utforska Helsingborg, Skåne och Danmark tillsammans. Det kommer att bli ett äventyr!

Det bästa med Ophelias Brygga, enligt Siw och Gunilla:
  1. Egen balkong och gemenensam takterrass mot havet
  2. Ljuset och rymden
  3. Husets spännande arkitektur
  4. Genomtänkt och tidlös inredning
  5. Miljöfokus med bl a avfallskvarn