”Vårt damlag är starkare än någonsin!”
2020-11-12

”Vårt damlag är starkare än någonsin!”

Efter några tuffa år på damsidan har Sundbybergs IK Fotboll nu byggt upp ett starkt damlag och etablerat sig i division 3. Vi på Magnolia Bostad är stolta över att sponsra en klubb med starkt fokus på tjejernas bästa. Intervju med Alexander Ragnarsson, Sportchef dam på Sundbybergs IK Fotboll.

Berätta om klubben och er satsning på tjejfotboll.

När vårt tidigare damlag åkte ur damallsvenskan år 2000 lades vår damverksamhet ned. Sedan dess har laget upphört och återuppstått i olika former totalt fyra gånger, utan att vi fått någon riktig ordning på det. Hösten 2017 kändes det som hög tid att göra en ordentlig satsning för att denna gång verkligen bygga upp något hållbart på längre sikt. Nu har byggt ett stabilt lag som lyckats klättra till division 3 och är starkare än någonsin. Vårt mål är att aldrig behöva lägga ner damlaget igen.

Vad är din roll i klubben?

Jag har varit tränare för damjuniorerna under denna resa. Nu har jag tagit över som sportchef och ser fram emot att tillsammans med både spelare, föräldrar och tränare bygga upp ett ännu starkare lag med bra sammanhållning och spelglädje.

Vad är nyckeln bakom framgången?

Vi är bra på att skapa gemenskap i vår klubb. Våra spelare känner att de är en i gänget och blir sedda. Istället för att bara rekrytera stjärnor utifrån, så jobbar vi hårt med att ge spelare från de yngre lagen chansen att komma med i vårt damlag.

Fler flickor än pojkar slutar spela fotboll när de blir äldre. Vad tror du att det beror på?

Jag upplever att många flickor brottas med prestationsångest. De vill göra sitt allra bästa i skolan och få bra betyg. Då är det lätt hänt att fotbollen inte längre får plats i vardagspusslet. Vi tycker självklart att skolarbetet ska ha hög prioritet, men vill samtidigt göra allt vi kan för att tjejerna inte ska tvingas välja mellan plugg och träning. Därför låter vi våra spelare vara med på sina villkor, så mycket de bara kan och orkar.

Hur gör ni för att hålla kvar tjejerna i klubben?

Tack vare stödet från Magnolia Bostad ska vi bland annat starta en fadderverksamhet mellan klubbens flicklag och damlaget. Med gemensamma träningar och aktiviteter skapar vi en familjär känsla och uppmuntrar de yngre spelarna till att fortsätta växa i klubben. Det hjälper oss att bygga för framtiden.

Föreningens devis är ”Där du får vara med”. Vad betyder det?

Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att spela fotboll så länge som möjligt – oavsett vilka förutsättningar man har. Därför försöker vi alltid, i mån av plats, att ta emot de spelare som söker sig till oss. Vi har även parasportsektion för spelare med olika typer av funktionsvariationer. Sundbybergs IK ska vara en sund förening med sunda värderingar.

Berätta om Sundbybergsmodellen.

Det är vår helt unika läroplan för fotboll som ges ut i bokform – både till ledare i vår egen klubb, men också som inspiration för alla som har ett intresse för fotbollsträning. Sundbybergsmodellen är en komplett handbok för dig som vill träna ett lag hela vägen från knatte till senior på bästa sätt.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Bidraget från Magnolia Bostad går bland annat till vår fotbollsfond, där familjer som saknar ekonomiska förutsättningar kan söka stöd och få hjälp med medlemsavgiften. På så sätt kan vi leva upp till vår vision om fotboll för alla.

Sundbybergs värdegrund, i korthet:

Fotboll
Det allting går ut på, vårt mål och vår mening. Utan fotboll finns vi inte.

Inkludering
Alla som gillar fotboll och som vill prova att följa vår läroplan för fotboll får vara med. Sundbybergsmodellen visar tydligt hur vi skiljer oss från andra klubbar och hur vi ser på träning och match.

Transparens
Inom Sundbybergs IK Fotboll ska vi vara öppna med allt som rör våra aktiviteter på alla nivåer.

Engagemang
Utan engagemang från alla föräldrar, ledare, spelare och styrelsemedlemmar finns inte den ideella idrotten i Sverige. SIK Fotboll är inget undantag.

Kvalitet

Vi är noggranna med allt vi gör och siktar på det bästa.