”Den här säsongen ska vi ta steget till elitfotboll på damsidan”
2022-02-04

”Den här säsongen ska vi ta steget till elitfotboll på damsidan”

IFK Östersund är en tydligt ledande förening på damsidan i regionen. Vi på Magnolia Bostad är stolta över att sponsra en klubb med fokus på tjejerna. Intervju med Jan Sörlin, ungdomstränare i IFK Östersund.

Vilka är IFK Östersund?

Vi är en fotbollsförening med över 110 år på nacken. Idag har vi tillsammans med vår dotterförening IFK Östersund Ungdom 1 400 medlemmar. Verksamheten sträcker sig hela vägen från Kamratkicken för yngre åldrar till seniorer på både dam- och herrsidan.

Ni satsar starkt på tjejerna i föreningen. Hur ser lagen ut?

Med våra två damlag Div. 1 och Div. 2 är vi bara två placeringar ifrån elitfotboll på damsidan. Den här säsongen är vi fast beslutna att ta det historiska steget! Vi är även starka på flicksidan med lagen IFK F-17 som redan under sitt första år tillsammans kammade hem en rad segrar samt IFK F-16 som är länets mest framstående lag i sin årskull.

Berätta om din roll och engagemang i klubben.

Jag har engagerat mig i klubben ideellt som ungdomsledare sedan 2004 då mina egna barn började spela fotboll. Och jag brinner verkligen för den här föreningen. Det känns bra att vara med och bidra till att ungdomar får en gemenskap att slutas upp kring och något värdefullt att göra på sin fritid.

Vad betyder Magnolia Bostads bidrag till IFK Östersund?

Föreningslivet är beroende av ideella krafter men också stöd från näringslivet för att gå runt. Magnolia Bostads bidrag går bland annat till att driva vår damverksamhet men också till Kamratkicken, där vi skolar in minstingarna i klubben. De har bland annat fått egna träningströjor från Magnolia Bostad, vilket stärker lagkänslan.

Många tjejer slutar idrotta längre upp i åldrarna. Hur kan man uppmuntra dem att stanna kvar i föreningslivet?

Det allra viktigaste är att erbjuda bra tider och platser för träningarna. Och ha bra ledare, förstås. Men vi ser också till att göra roliga saker tillsammans. Som till exempel att åka till Stockholm och spela matcher mot andra lag. Många av tjejerna ser det som en morot för att fortsätta med fotbollen. Till våra resor får vi hjälp av Magnolia Bostad med säkra transporter så att tjejerna är trygga ute på vägarna.

Hur var fotbollsåret 2021?

Trots pandemin har föreningen fått ca 100 nya spelare och startat upp tre nya lag.

Vad ser ni fram emot under 2022?

Nu längtar vi efter en ”normal” fotbollssäsong utan restriktioner samt mer publik på våra barn- och ungdomsmatcher. Vi ser också fram emot att ge våra spelare möjlighet att utvecklas och erbjuda nya spelare möjligheten att bli en del av IFK Östersund.

Marita Björk
IR- och pressansvarig