En 100-åring som satsar på damerna
2022-04-25

En 100-åring som satsar på damerna

Stattena IF grundandes 1922 och firar hundraårsjubileum i år! Klubbens damlag bildades 1971 och lyckades snabbt ta sig upp i högsta serien. Idag har damlaget spelat i Allsvenskan hela tretton säsonger och parkerar på sextonde plats i den Allsvenska maratontabellen för damlag.

Intervju med Anna Nilsson och Linnea Svensson, ansvariga för flick- och damfotboll i styrelsen på Stattena IF.

Vad är aktuellt hos er på damsidan?

Det händer som alltid mycket kring våra flick- och damlag. Under våren har de fått både fler spelare och ledare. Vi vill fortsätta bygga damsidan ännu starkare och har fint stöd av hela föreningen.

Vad är den största utmaningen inom tjejfotboll?

Utmaningen är densamma som på pojksidan – att ha bra ledare som kan erbjuda en utvecklande verksamhet. Det är också en utmaning att nå ut bland nysvenskar, där färre tjejer spelar fotboll. Däremot är det i vår förening inte en utmaning att få acceptans för dam- och flickfotboll. Vi har en drygt 50-årig tradition och under många år har damerna varit mer framgångsrika än herrarna.

På vilket sätt stödjer Magnolia Bostad er verksamhet?

De är en av våra mycket viktiga sponsorer. Med deras hjälp kan vi satsa extra på våra flickor och damer. Under vintern har vi exempelvis kunnat erbjuda två lag extra träning på gym, vilket har förebyggt skador och gör att tjejerna står bättre rustade inför säsongen. Just nu planerar vi att anlita en sjukgymnast som ska ge spelarna råd kring hur de kan ta tillvara på sina kroppar på bästa sätt.

Hur firar ni 100-årsjubileet?

Det planeras för två större event. Ett för ungdomsspelarna under tidig sommar och ett för den vuxnare delen av föreningen i slutet av sommaren. Vid festligheterna ska vi bland annat dela ut vårt årliga Magnolia-pris till två damspelare som särskilt har utmärkt sig.

Tre stjärnskott från Stattena IF

Caroline Seger – kom som 16-åring till Stattenas damtrupp. Är idag en legendar inom svensk fotboll.

Zecira Musovic – blev 2015 utvald till en av världens tio bästa målvakter, enligt IFFHS. Spelar till vardags spelar i FC Rosengård.

Nina Blom – har spelat flest A-lagsmatcher på damsidan, hela 462 stycken!

Bea Sprung – ung supertalang som började sin fotbollskarriär i Stattena IF. Spelar idag för FC Rosengård med siktet inställt mot A-landslaget.

 

”Caroline, Zecira, Nina och Bea är tre starka förebilder som visar att man kan gå långt,
vilket förstås är väldigt motiverande för dagens unga spelare i Stattena IF.”
Anna Nilsson, Stattena IF

Marita Björk
IR- och pressansvarig