”Hos oss får tjejerna synas, höras och ta plats!”
2022-04-18

”Hos oss får tjejerna synas, höras och ta plats!”

QBIK står för Qvinnornas Bollidrottsklubb och är en fotbollsklubb bara för tjejer. Tjejer som vågar ta för sig, tjejer som entusiasmerar och som respekterar varandra. Tjejer som är stolta. Tjejer som tycker fotboll är fantastiskt.

Intervju med Karolina Lindgren, styrelsemedlem, tränare och ungdomsansvarig i QBIK, Karlstad.

Berätta om QBIK och er satsning på tjejfotboll.

Vi är en renodlad flick- och damförening. Klubben grundades 1978 som en utbrytning ur Karlstad BK för att ge tjejfotbollen mer utrymme.

Varför behövs det en klubb som vänder sig enbart till tjejer?

I föreningslivet, precis som i samhället i stort, kommer ofta killarna i första hand medan tjejerna får stå tillbaka. Därför har vi startat en förening som fokuserar på tjejfotboll. Hos oss får tjejerna synas, höras och ta plats. Helt enkelt, vara sig själva.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Med stöd från Magnolia Bostad inledde vi 2021 ett projekt där vi erbjuder spelare från 16 år och uppåt att utbilda sig till ledare. Vi ger dem ett arvoderat uppdrag i vår förening istället för att de söker sig någon annanstans för extrajobb. På så sätt kan vi också ta tillvara på deras kunskap och engagemang inom QBIK.

Integration är en av klubbens hjärtefrågor. På vilket sätt arbetar ni med detta?

Vi vill ge fler flickor med utländsk bakgrund chansen att komma in i föreningslivet. Hos QBIK ska alla känna sig välkomna. Nyligen har vi gjort en undersökning som visar att vi har få spelare från en viss skola i en socioekonomisk utsatt del av Karlstad. Därför har vi startat ett integrationsprojekt i samarbete med skolan. Projektet vänder sig till framför allt till tjejer 6–9 år med utländsk bakgrund.

Vad erbjuder ni de här tjejerna?

Vi erbjuder dem möjligheten till en meningsfull fritidsaktivitet och att bli en del av vår gemenskap. Tjejerna får komma till oss direkt efter skolan och klubben fixar mellanmål innan träningen. Om vi bara lyckas få med en enda tjej i vår stora fotbollsfamilj, så är det värt massor!

Hur utbildar ni er inom klubben gällande integration?

Vi tar bland annat del av Svenska fotbollsförbundets integrationsprojekt ”Ett steg framåt”. Det är ett utbildningsmaterial med fokus på integration och inkludering som bland annat innehåller övningar om hur man stärker tjejers självkänsla.

Marita Björk
IR- och pressansvarig