“Jag älskar att bo i ett trähus. Det känns som att jag kan andas bättre här.”
2020-03-16

“Jag älskar att bo i ett trähus. Det känns som att jag kan andas bättre här.”

Björnbäret i Snurrom är ett klimatsmart kvarter i trä med naturen som granne. Här bygger vi 1–3:or med genomtänkta planlösningar och egen balkong eller uteplats. I början av året var det äntligen dags för inflyttning. Några veckor senare ringde vi upp en av grannarna för att höra efter hur hon trivs i sitt nya hem. Intervju med Wieslawa Holub, nyinflyttad i Björnbäret, Kalmar.

Hej Wieslawa! Känner du dig hemma i Björnbäret?

Det gör jag verkligen! Jag fick direkt en helt underbar känsla när jag klev över tröskeln första gången och den känslan har hållit i sig. Jag trivs bättre för varje dag.

Berätta om ditt nya hem.

Det är en 3:a om 71 kvadrat med egen balkong. Framför allt tycker jag om att lägenheten är så välplanerad med öppna ytor och bra förvaring. Jag har barn och barnbarn som ofta hälsar på och då är det viktigt att det finns gott om plats för att laga mat, äta och umgås.

Vilket är ditt favoritrum?

Alla! Jag gillar mitt stora kök med många skåp där jag får plats med allt. Badrummet har både tvättmaskin och torktumlare så jag blir klar med tvätten snabbt. Vardagsrummet är lagom stort och där sitter ofta mina barnbarn och tittar på tv i soffan. Jag har även skaffat en elkamin som skapar en mysig känsla i vardagsrummet.

Hur har du inrett ditt andra sovrum?

Det har blivit ett kombinerat arbetsrum och gästrum med skrivbord och bäddsoffa. Här kan min syster sova över när hon hälsar på mig. Jag tycker om att måla, så rummet är även som en liten minateljé där jag har mina penslar och färger.

Har du balkong eller uteplats?

Jag har balkong med plats för två stolar och ett bord. Här kommer jag sitta och dricka kaffe i vår. Det planeras även för pergola och grill på gården, vilket passar perfekt när min familj kommer på besök och vi blir många kring bordet.

Har du någon relation till Snurrom sedan tidigare?

Ja, innan bodde jag bara några hundra meter härifrån. Det är ett jättefint område nära skogen med en härlig promenadslinga längs vattnet och vackra golfbanor. Dessutom är det nära stan, jag cyklar till jobbet på bara 15–20 minuter.

Hur upplever du att det är att bo i ett trähus?

Jag älskar att bo i ett trähus. Trä är fint att titta på och ger en lugn känsla. Men det är också luftigare på något sätt. Det känns som att jag kan andas bättre här.