”Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete”
2020-06-16

”Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete”

Med glädje, kamratskap och engagemang som värdeord har Lindö FF utvecklats till en stark förening, där varje spelare får ta plats och många vill stanna kvar länge. Jämställdhetsfrågan står högt på agendan och föreningen satsar stort på sin flick- och damverksamhet. Intervju med Kenneth ”Kecke” Petersson, klubbchef på Lindö FF.

 

 

Vad minns du mest från säsongen 2019?

Det var ett framgångsrikt år för Lindö FF. Vi fick fler tjejer i varje åldersgrupp som började spela fotboll hos oss. Tack vare ett samarbete med en skola i området kunde vi starta upp en ren tjejgrupp för högstadieelever. Vårt A lag på damsidan lyckades hänga kvar i sin serie. Bland våra yngre tjejer så var vi seriesegrare i Flickor 05 och vann DM på ungdomssidan, vilket vittnar om att vår ungdomsverksamhet för tjejer är på helt rätt väg.

Och så fyllde er arena 10 år, grattis! Hur firade ni?

Vi firade storslaget på vårt årliga event Lindödagen, där vi bjöd in till fest med roliga aktiviteter och gäster från både vår och andra föreningar.

Förra året gick ni in i projektet Diplomerad Förening. Berätta!

Det är ett projekt som är startat av Svenska Fotbollsförbundet. I projektet kommer vi att jobba med vår verksamhetsidé, vision och värdegrund. Grundtanken med Diplomerad Förening är att fokusera på vikten av att vi skapar en föreningsmiljö där barn och ungdomar har roligt, är trygga och mår bra. Och får lära sig att spela fotboll, förstås.

Vad är tjejfotbollens största utmaningar?

När det blir för få tjejer som spelar inom varje distrikt tvingas man ha en serie med stor spridning på åldrarna. Det kan skilja sig 3–4 år mellan spelarna. Många tjejer börjar spela seniorfotboll i tidig ålder, vilket en del upplever som jobbigt. Ser man några år framåt så tror jag att de stora klubbarna i Sverige kommer att plocka yngre spelare från oss föreningar som satsar på ungdomsverksamhet för tjejer. Vi kan se det nu bland storlagen i Europa och det kommer nog att spilla ner på oss andra om några år.

Vad ser du för trender inom damfotbollen?

Äntligen börjar tjejer få större plats inom fotbollen. På senare år har det öppnats möjligheter för tjejer att leva på sitt fotbollsspelande, mycket på grund av att de stora klubbarna i Europa ser värdet av tjejfotboll. Det har i sin tur smittat av sig på oss i Sverige.

På vilket sätt bidrar Magnolia Bostad till er verksamhet?

Lindö FF arbetar medvetet för jämställdhet. Det kan gälla allt från ekonomi till fördelning av träningstider mellan killar och tjejer. Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete. Nu kan vi stolt säga att vi har en samarbetspartner som vill satsa på tjejer. Det har gett ett eko internt och är ett kvitto till alla våra ideella ledare att det finns ett starkt stöd att vilja göra något för föreningens flickor.

Har ni något nytt på gång framöver?

Vi har många spännande projekt framför oss. Nu i sommar drar vi igång kostnadsfria lovträningar, för att aktivera ungdomar som har en tendens att bli stillasittande under loven. Vi har också ansökt om ett bygglov för en Padelhall vid vår anläggning, för att bredda och utöka vår egen verksamhet. Dessutom har vi ett korttidsboende nära oss för ungdomar med funktionshinder som skulle kunna bli en del av vår verksamhet.

Mer än bara fotboll

Lindö FF:s löfte ”Mer än bara fotboll” betyder att föreningen ska vara en samlingspunkt för gemenskap där ungdomar i alla åldrar är välkomna. Medlemmar i Lindö FF hjälper varandra att utvecklas och sikta mot sina drömmar. Med hjärtat i fotbollen skapas glädje och gemenskap som bygger vänskap för livet.

Lyssna på Lindö FF:s egen låt på Spotify här