”Många tjejer brottas med låg självkänsla. Då är det viktigt att finnas där för att peppa och coacha.”
2020-09-09

”Många tjejer brottas med låg självkänsla. Då är det viktigt att finnas där för att peppa och coacha.”

Håbo FF kallas ”Fotbollshjärtat i Mälardalen” – och är en klubb med hjärtat på rätta stället. Föreningen arbetar målmedvetet med jämställdhet, integration och allas lika värde samt fokuserar starkt på sina tjej- och damlag. Intervju med Mats Gredemyr, en av ledarna för damlaget i Håbo FF.

Du har varit med länge i matchen som ledare för damlaget. Berätta!

När min dotter började spela fotboll för över 10 år sedan gick jag in som tränare i Håbo FF. Många av de tjejer som spelade i laget då har jag nu följt hela vägen upp i damlaget. Mina egna barn har slutat spela, men jag är fortfarande kvar i laget. Det har blivit en livsstil och är fantastiskt roligt!

Är det någon skillnad på att träna flickor och pojkar?

Absolut! Som tränare för tjejer blir man mer än bara en tränare. Man har också en roll som psykolog och extra-pappa. Det är inte ovanligt att tjejer brottas med prestationsångest och låg självkänsla och då är det oerhört viktigt att finnas där för att peppa och coacha. Om en tjej missar ett mål kan det hända att hon mår dåligt efteråt och anklagar sig själv. Om samma sak händer för en kille kan han lika gärna vända på det och säga stolt till sina lagkamrater: ”Såg ni, jag gjorde nästan mål!”

Vad är de största utmaningarna inom tjejfotbollen?

Ett stort problem är att många tjejer hoppar av när de kommer upp i tonåren. Vi jobbar hårt på att få dem att stanna kvar inom fotbollen, dels genom att stötta dem som individer men också genom att stärka laget med olika sammanhållande aktiviteter utöver själva träningen. Dessutom har vi ett nära samarbete mellan flick- och damlagen, där de yngre och äldre spelarna ofta får träna tillsammans för att inspirera varandra och utvecklas som spelare.

Vilken typ av socialt ansvar tar ni som fotbollsklubb?

Under flyktingkrisen 2017 anordnade vi bland annat öppna träningar för ensamkommande flyktingbarn. Efter det har många av barnen integrerats som spelare i vår förening. Vi har även startat ett event som vi kallar All Welcome Cup. Där bjuder vi in barn i alla åldrar med olika kön, ursprung och förutsättningar att spela tillsammans helt gratis. Under cupen delar vi ut pris till cupens ”kompis” och ”fairplay”. För oss handlar fotboll först och främst inte om att vinna utan att samarbeta, skapa gemenskap och ha roligt tillsammans.

På vilket sätt stödjer Magnolia Bostad er verksamhet?

Bidraget från Magnolia Bostad är oerhört uppskattat och har bland annat använts till att sponsra träningsläger för våra tjejer. Framöver planerar vi att åka på träningsläger med vårt damlag till London i ett utbyte med London City Lionesses.

Håbo FF:s värdegrund

Vi utformar vår idrott så att:

  • den i alla led ständigt utvecklas och förbättras till form och innehåll
  • alla som vill – oavsett etnicitet, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar – får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet
  • den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupperingar
  • de som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet
  • den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap