”Med stöd från Magnolia Bostad kan vi bli den största klubben för tjejer i Södertälje.”
2021-06-02

”Med stöd från Magnolia Bostad kan vi bli den största klubben för tjejer i Södertälje.”

Vi på Magnolia Bostad är glada över att förnya vårt samarbete med Södertälje FK och återigen hälsa klubben välkommen till vår stora fotbollsfamilj.

Intervju med Metin Rhawi, ordförande Södertälje FK.

Berätta om samarbetet med Magnolia Bostad.

Magnolia Bostad kontaktade oss för fem år sedan och frågade om vi ville bli sponsrade. De hade hört om vår satsning på tjejer och ville hjälpa till. Jag trodde först att det var ett skämt. Som klubb är vi ju vana vid att själva behöva jaga sponsring och vända på varje peng. Där startades ett givande samarbete.

Efter några tuffa år gör ni nu en nysatsning på er tjejverksamhet. Hur kommer det sig?

Några år in på samarbetet tappade vi tyvärr vår tjejverksamhet till andra föreningar och vi kunde inte längre ta emot stödet från Magnolia Bostad. Men vi fortsatte att hålla kontakten. I år bestämde vi oss för att starta upp tjejverksamheten igen och Magnolia Bostad var återigen villiga att bidra med sponsring.

Berätta om samarbetsprojektet Fotboll för tjejer.

Med stöd från Magnolia Bostad erbjuder Södertälje FK flickor i årskurserna F–3 på Vittraskolan prova-på-fotboll under organiserad form. Skolan ligger i Östertälje, vägg i vägg med vår klubblokal. Vi besöker tjejerna på idrottsplatsen utanför skolan efter skoltid och har träningar tillsammans.

Projektets motto är ”lek och lär”, vad innebär det?

Det innebär att träningen framför allt ska vara rolig. Istället för att utgå från den traditionella träningsformen med strukturerade spelövningar satsar vi istället på lek och fantasi. Det kan till exempel vara övningar där vi delar upp tjejerna som tjuvar och poliser och skapar en spännande skattjakt med bollen. De lär sig på ett lustfyllt sätt att dribbla, passa och skjuta utan att det handlar om tävling och prestation. På så sätt skapar vi en trygg grund och får fler tjejer att hitta glädje i fotbollen samt vilja fortsätta spela, även när de blir äldre.

Hur har responsen varit från barn och föräldrar?

Projektet har fått mycket fin respons. Redan vid första tillfället hade vi över femtio flickor som tränade, sprang, lekte och spelade fotboll. Våra ledare var mycket nöjda med tjejernas insats och beundrade deras energi.

Vad är målet med satsningen?

Vår målbild är att utveckla samarbetet med Magnolia Bostad och bli den största klubben för tjejer i Södertälje.

Vilken är den största utmaningen inom tjejfotboll?

Tjejer behöver ofta lite mer uppmuntran för att våga ta samma plats som killarna. Den frågan jobbar vi mycket med. För att lyckas med det krävs det fler vuxna på plats som kan stötta och pusha under träningarna. Men vi tror också att det är viktigt att kunna ge tjejerna ett eget utrymme att umgås före och efter träningstid.

Ett eget tjejrum alltså?

Ja, precis. Planen är att på sikt göra i ordning ett eget rum i våra lokaler som blir tjejernas egen zon och som de får inreda som de vill. På så sätt skapar vi ännu bättre förutsättningar för att få tjejerna att trivas hos oss. Kanske kan vi döpa rummet till Magnolia – för att ge en eloge till det fantastiska jobb ni gör för svensk tjejfotboll.

Kort om Södertälje FK

En av Södertäljes största fotbollsklubbar

Bildades 2012 genom en sammanslagning av flera klubbar

Östertälje IP som hemmaarena

Ca 400 aktiva spelare och ledare i klubben

Ambitionen är att bli Södertäljes främsta klubb inom elitfotboll, både på herr- och damsidan