”Mysrummet i klubbhuset blir en viktig mötesplats för tjejerna.”
2020-03-05

”Mysrummet i klubbhuset blir en viktig mötesplats för tjejerna.”

QBIK står för Qvinnornas Bollidrottsklubb och är en fotbollsklubb bara för tjejer. Tjejer som vågar ta för sig, tjejer som entusiasmerar och som respekterar varandra. Tjejer som är stolta. Tjejer som tycker fotboll är fantastiskt. Vi fick en pratstund med klubbens ordförande Lena om tjejfotbollens största utmaningar och hur ett litet kuddrum kan göra stor skillnad. Intervju med Lena Calais, ordförande QBIK, Karlstad

Berätta om klubben och er satsning på tjejfotboll.

QBIK är en anrik klubb som har funnits i 40 år. Klubben grundades som en utbrytning ur Karlstad BK för att ge tjejfotbollen mer utrymme. Idag har vi ca 260 aktiva medlemmar i en bred målgrupp – allt från 6-åringar till seniorer. Att spela fotboll i QBIK innebär massor av glädje, kamratskap och härlig fotboll.

Vad är tjejfotbollsbollens största utmaningar?

Tyvärr slutar många tjejer att spela fotboll när de blir lite äldre. Skolan tar mycket tid och konkurrensen från andra idrotter är stor. Samtidigt tror jag också att det handlar om att dagens samhälle går mer åt ”Jaget före laget” än tvärtom. Därför jobbar vi mycket med att skapa en bra sammanhållning och en stark teamkänsla i våra lag.

Hur skapar ni stark teamkänsla?

Vi har inget elittänk i våra ungdomslag utan ser framför allt till att ha roligt tillsammans. Varje år anordnar vi till exempel den omtyckta och välbesökta QBIK-dagen med matcher, tävlingar, grill och massa annat kul.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Vi har bland annat skapat ett mysrum i klubbhuset med sköna kuddar och dynor som blir en viktig mötesplats för tjejerna. Där sitter många och läser läxor tillsammans, äter mellanmål eller bara pratar. Det gör verkligen skillnad för sammanhållningen att ha någonstans att hänga före och efter träningen.

Integration är en av era hjärtefrågor, berätta!

I vårt geografiska spridningsområde bor det människor med många nationaliteter. Vi vill locka flickor med olika etniska bakgrunder att våga prova spela fotboll. Alla ska känna sig välkomna. En av våra ledare brinner särskilt för jämställdhet och med henne i spetsen planerar vi att starta ett nytt integrationsprogram framöver. I det arbetet kommer Magnolia Bostads bidrag att göra stor nytta.

 

5 snabba frågor med Lena

Dina bästa egenskaper på plan?
God spelförståelse, starka nickar och uthållighet.

Dina bästa egenskaper som ordförande?
Brett kontaktnät, sinne för struktur och starkt fotbollsengagemang.

Ditt bästa fotbollsminne?
När jag gick i fjärde klass startade jag ett flicklag själv. Det resulterade i att vi spelade en träningsmatch mot Hedens IF. Det var då mitt fotbollshjärta började klappa på riktigt.

Ett mål du minns…
När jag fick till ett volleyskott och avgjorde finalen av Sjuttiaden.

Vad ser du fram emot fotbollsåret 2020?
Svenska herrlandslagets EM-slutspel, att QBIK:s A-lag gör en bra säsong i Div 2 och att vi lyckas få fler tjejer att börja spela fotboll i vår förening.