”Spelarna blir som deras egna barnbarn”
2021-03-05

”Spelarna blir som deras egna barnbarn”

Eskilstuna United är ett lag med stort hjärta för både fotboll och samhällsfrågor. Varje vecka besöker fotbollstjejerna i A-laget två äldreboenden i Eskilstuna för att motverka ensamhet och vara en medmänsklig resurs för de äldre. Vi på Magnolia Bostad är stolta över att sponsra ett fotbollslag som gör skillnad i samhället. Intervju med Emre Gürler, Hållbarhetsansvarig på Eskilstuna United.

Eskilstuna United är ett lag med stort hjärta för både fotboll och samhällsfrågor. Varje vecka besöker fotbollstjejerna i A-laget två äldreboenden i Eskilstuna för att motverka ensamhet och vara en medmänsklig resurs för de äldre. Vi på Magnolia Bostad är stolta över att sponsra ett fotbollslag som gör skillnad i samhället.

Intervju med Emre Gürler, Hållbarhetsansvarig på Eskilstuna United.

 

För några år sedan ville spelarna Emelie Lundberg och Vaila Barsley i Eskilstuna United engagera sig i något viktigt, vid sidan av sina fotbollskarriärer. De ville nå ut till äldre människor som löper risk att hamna i utanförskap. Så startades projektet Hjärta United med målet att ta sig an tuffa utmaningar i samhället.

Idag besöker spelare i A-laget serviceboendena Nålmakaren och Strigeln två till tre gånger i veckan. De löser korsord, spelar spel, ger IT-stöd, går promenader och anordnar allt från spadagar till jympapass. Kort sagt, fungerar som extraresurser och medmänniskor för de äldre.

– Många av seniorerna på äldreboenden känner sig ensamma. Vissa har barn på annan ort och får inte besök så ofta. Då blir veckans höjdpunkt när våra spelare kommer och hälsar på. De blir som deras egna barnbarn, berättar Emre.

Sedan starten har föreningens tjejer lagt över 3 300 timmar på att besöka äldreboenden.

– Det unika är att tjejerna själva har tagit initiativet och driver projektet vidare, år efter år. Det är ett sätt för spelarna att ge tillbaka till samhället, men också att kunna leva på sin fotboll. Tyvärr ser det ju fortfarande ut så att tjejer som spelar fotboll på proffsnivå inte kan försörja sig på det, säger Emre.

Under pandemin har klubben varit tvungen att lägga projektet på is. Men tjejerna står startklara att dra igång igen när restriktionerna släpper.

– Tidigare år har vi kört alla seniorer med buss till Tunavallen, för att titta på en fotbollsmatch tillsammans. Det ser vi verkligen fram emot att få göra om snart igen.

Eskilstuna United arbetar idag med 8 av 17 av FN:s globala mål för att skapa en mer hållbar kommun och värld.
SAMHÄLLSENGAGEMANG INOM HJÄRTA UNITED:

Care United – ett projekt med syfte att bekämpa ensamhet på seniorboendena Strigeln och Nålmakaren.

Work United – ett samarbete mellan Eskilstuna United DFF och Eskilstuna kommun, för att skapa fler jobb och motverka segregation.

Reflect United – ett diskussionsforum för våra interna fotbollsspelare med målet att stärka tjejernas självkänsla, självförtroende och tron på sin egen förmåga.

Ronjabollen – ett fotboll- och integrationsprojekt för unga tjejer som bor i resurssvaga områden. Ronjabollen sponsras av Magnolia Bostad.

Sommarlovs- och spontanfotboll – vänder sig till barn och ungdomar under tio veckor på sommarlovet och leds av våra A-lags- och akademispelare.