Två systerklubbar har gått ihop – ett lyft för tjejfotbollen.
2021-06-09

Två systerklubbar har gått ihop – ett lyft för tjejfotbollen.

Tidigare konkurrerade de om spelare. Nu har systerklubbarna IFK Österåker och Åkersberga BK istället inlett ett samarbete som med gemensam kraft ger tjejfotbollen ett lyft. Vi på Magnolia Bostad är stolta och glada över att sponsra ett initiativ som gör skillnad. Intervju med Christian Haglund, ansvarig för flickor/dam på IFK Österåker.

Tidigare konkurrerade de om spelare. Nu har systerklubbarna IFK Österåker och Åkersberga BK istället inlett ett samarbete som med gemensam kraft ger tjejfotbollen ett lyft. Vi på Magnolia Bostad är stolta och glada över att sponsra ett initiativ som gör skillnad.

Intervju med Christian Haglund, ansvarig för flickor/dam på IFK Österåker.

 

Vad är Åkersberga Österåker United?

Det är ett samarbete mellan två klubbar – och det bästa ordet som symboliserar samarbete inom fotbollen är “United”.

Varför är samarbetet viktigt?

Våra klubbar bröts isär för 50 år sedan. Sedan dess har vi på varsitt håll kämpat för att behålla våra tjejspelare. När tjejerna kommer upp i juniorålder är det vanligt att de antingen slutar eller vänder sig till andra klubbar för att satsa vidare. Det innebär ofta att de lämnar kommunen och vi har svårt att hålla ihop våra tjejlag. Vi bestämde oss därför för att starta ett samarbete och växa tillsammans på tjejsidan.

Vad gör det för skillnad?

Istället för att konkurrera med varandra kan vi nu tillsammans erbjuda olika nivåer inom tjejfotbollen – både för de som vill spela för att ha kul och för de som vill satsa på sporten.

Samarbetet inleddes med ett träningsläger. Berätta!

I våras genomförde vi ett träningsläger på Bosön med tjejer från både klubbarna. De har konkurrerat med varandra sedan de var små och därför var det viktigt att hitta ett sätt att få ihop dem som ett gemensamt lag. Förutom vanliga träningspass fokuserade vi på lekfulla och sociala övningar för att stärka gemenskapen i gruppen och bygga tillit mellan tjejerna. När helgen var slut var vi ett samlat lag med stark vi-känsla.

Vad ska stödet från Magnolia Bostad användas till nu när träningslägret är slut?

Nu gör vi en satsning för att koppla ihop tjejer från olika åldersgrupper, där de äldre kan leda och inspirera de yngre. Till exempel får våra juniorer möjlighet att vara tränare på våra summercamp för yngre åldrar.

Tack vare stödet från Magnolia Bostad kan vi visa tjejerna att vi satsar på dem.