”Vår marina stadsdel Vårby Udde blir ett stort lyft för hela Huddinge.”
2020-06-23

”Vår marina stadsdel Vårby Udde blir ett stort lyft för hela Huddinge.”

Från industriområde till marin stadsdel med 1 800 bostäder, all tänkbar service och levande mötesplatser. Vårby Udde är ett spektakulärt stadsutvecklingsprojekt i Huddinge med strålande läge vid Mälaren. Intervju med Angelica Andersson, projektutvecklare på Magnolia Bostad.

 

En plats med spännande historia.

Vårbys historia går ända tillbaka till vikingatiden. Vikingarna bosatte sig strax intill den plats som idag kallas Vårby Udde, som då låg under vatten. På bergstopparna runtomkring Korpberget och Vikingaberget tände man så kallade vårdkasar för att varna när fienden var på väg. Vårdkasen är idag en symbol som utgör Huddinges kommunvapen.

– Redan vikingarna förstod att det här är en fantastisk plats att bo på. De som bodde här kallades ”uddingar”, därav namnet Huddinge. Det känns så häftigt att vi på Magnolia Bostad flera tusen år senare utvecklar dagens industriområde till en plats att bo på igen, säger Angelica Andersson.

Den medeltida byn förvandlades i början av 1600-talet till ett säteri och godset Wårby Gård blev det största i Huddinge.

Vattnet – en del av Vårby.

Under 1700-talet upptäcktes hälso- och mineralbrunnen Vårby källa. Vattnet från källan ansågs vara helande och kunna bota en rad olika sjukdomar. Under många år vallfärdade människor hit från hela Europa för några veckors brunnskur. Flera hundra år senare anlades här Wårby Bryggerier som till slut förvärvades av Spendrups. I augusti 2013 stängdes bryggeriverksamheten ned – och gav plats åt en ny framtid.

– Vattnet har alltid varit en del av platsens historia. Och det ska vi ta med oss in i framtiden när vi utvecklar Huddinges nya marina stadsdel Vårby Udde. Vi utvecklar området närmast strandkanten och Gömmarebäcken varsamt med hänsyn till djur och natur, samtidigt som det blir tillgängligt för människor, berättar Angelica.

Marin stadsdel med blick för det blå.

I Vårby Udde är vatten både lek och rekreation. Det används även till hållbara lösningar som hjälper till att spara på naturens resurser. Bland annat ska man ta tillvara på varenda droppe av dagvattnet och använda till bevattning, insektsbad och utsmyckning.

– Strandpromenad, bryggcafé, kajakuthyrning och simskola är förslag på flera blå lösningar som vi tror på, säger Angelica.

Enkel och bekväm vardag i Vårby Udde.

Vårby Udde är en helt ny stadsdel med ca 1 800 bostäder, förskolor, skolor, äldreboende, butiker och hotell. Kommunikationerna är goda med gångavstånd till två tunnelbanestationer samt kommande Spårväg syd. Förbifart Stockholm gör det enkelt att bo här och jobba norrut.

– Det blir en levande stadsdel för alla med en bra mix av bostäder, service och kommersiella lokaler. I Vårby Udde ska vardagen vara enkel och bekväm med närhet till det mesta. Här finns också en entré till Gömmarens naturreservat, säger Angelica.

Vårt bidrag till ett mer levande Huddinge.

– Vi är stolta och glada över att omvandla ett av kommunens mest attraktiva lägen från industriområde till attraktiv stadsdel. Det kommer att bli ett lyft för hela Vårby, men också för Huddinge i stort, säger Angelica.

Magnolia Bostad planerar att ta tillvara på de kvaliteter som finns idag, men göra platsen mer lättillgänglig. Det omtyckta strandbadet med sandstrand, flytbrygga och lekplats kommer att rustas upp ytterligare. Även områdets befintliga båtklubb kommer att bevaras men bli mer synlig.

– Tack vare utvecklingen av Vårby Udde kommer Huddingeborna i framtiden få ännu bättre tillgång till allt härligt som Mälaren erbjuder.

”Vi vill vi ta tillvara på områdets historia. Bland annat kommer vi att bevara en fin gammal verkstadsbyggnad i tegel och omvandla den till en restaurang eller butik. Omkring byggnaden skapar vi ett öppet torg med soliga mötesplatser och fontän. Den direkta kopplingen till vattnet i kombination med närheten till Huddinges stora grönområden gör Vårby Udde till en attraktiv plats att bo på.”