”Våra tjejer slipper konkurrera med killarna.”
2020-03-05

”Våra tjejer slipper konkurrera med killarna.”

Sätra SK är en unik fotbollsförening i Stockholm. Precis som vi på Magnolia Bostad har de nämligen valt att satsa helhjärtat och uteslutande på dam- och flickfotboll. Intervju med Angelica Hjorth Ståhlgren, ordförande i Sätra SK.

Hej Angelica! Vad har du för fotbollsbakgrund?

Jag spelade knattefotboll som liten, men upptäckte snart att jag tyckte mycket mer om att sitta på läktaren och titta på fotboll, än att spela själv. Mitt hjärta brinner verkligen för den här sporten.

Varför är fotboll världens bästa sport?

För att den bygger gemenskap. I ett fotbollslag är alla spelare viktiga. Jag har jobbat inom skolan med yngre barn och ser hur enkelt det kan vara för barn att hamna i ett fack de inte trivs i. Det kan vara ett mönster som är svårt att ta sig ur. Men i fotbollslaget får barnen en helt annan möjlighet att känna sig sedda och uppskattade. Man är en del av ett större sammanhang, där alla räknas!

Har er förening alltid fokuserat på tjej- och damfotboll?

Sätra SK har funnits sedan 1967, men i början av 80-talet utvecklades vi alltmer medvetet till en ren dam- och flickklubb och herrlaget flyttades över till Solberga.

Vad är de största utmaningarna med att nischa sig mot tjejer?

Damfotboll har historiskt sett legat bakom herrfotbollen, både medialt och ekonomiskt. Men både Svenska Fotbollsförbundet och samhället i stort börjar ta ett större ansvar och satsa på tjej- och damfotbollen. Dessutom märker vi att de som är involverade verkligen brinner för tjej- och damfotboll.

Vilka fördelar ser ni med renodlade tjejlag?

I många andra föreningar med blandade lag får killarna ofta de bästa träningstiderna och tjejerna får de tider som blir över. Det problemet har inte vi. Våra tjejer slipper konkurrera med killarna, helt enkelt.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd för er verksamhet?

Oerhört mycket! Tack vare deras stöd har vi till exempel fått möjlighet att genomföra Sätra Girls Cup, som på 10 år har vuxit till Stockholms största tjejcup med fokus på glädje, gemenskap och utveckling.

Fotbollssäsongen 2020 ser lite annorlunda ut, berätta.

Ja, Coronaviruset har förstås påverkat oss alla. Tyvärr har vi fått ställa in vårens tjejcup, men hoppas på att kunna skjuta upp den till hösten. Vi har även anpassat våra träningar genom att börja utesäsongen tidigare, stänga våra omklädningsrum och undvika onödiga kramkalas på planen. Det är inte riktigt som vanligt, men vi är glada för att fortfarande kunna ses och träna tillsammans. Nu är den gemenskap som fotbollen ger viktigare än någonsin.

Vad ser du och klubben fram emot under 2020?

Vi planerar bland annat att rusta upp vårt klubbhus och utbilda våra engagerade ungdomsledare.

 

Engagemang, trygghet och framåtanda
Utifrån de värdeorden bedriver Sätra SK sin verksamhet. Klubbens värdegrund handlar om socialt ansvarstagande – för individen och för det gemensamma samhället. Det handlar om hur man uppträder både på och utanför planen samt hur man bemöter domare, ledare, föräldrar och funktionärer vid träning och matcher.