”Vi belönar tjejer som håller sina antidrogavtal.”
2020-08-18

”Vi belönar tjejer som håller sina antidrogavtal.”

För IFK Kalmar är det viktigt att se till hela spelaren och hennes välmående, inte bara en bra högerfot. Som en del av klubbens värderingsarbete har man tagit fram en egen antidrogmetod som får unga tjejer att avstå från droger, alkohol och narkotika.

 

Intervju med Jimmy Gummesson, ungdomsordförande IFK Kalmar.

 

Vilka är IFK Kalmar?

IFK Kalmar blev tidigt pionjärer för damfotbollen i Kalmar. När klubben startade 1970 hade vi blandade lag. Men med åren växte damfotbollen och vi fick stora framgångar på både dam- och flicksidan. 2005 bestämde vi oss för att bli en renodlad tjejklubb.

Ni har stort fokus på värderingsfrågor och inkludering. Berätta!

För oss är det en självklarhet att se hur allt hänger ihop: demokrati, jämställdhet, personlig utveckling, ansvar, gemenskap, fair play och alla människors lika värde. Grunden i vår förening är att ge våra ungdomar en idrottslig utbildning som de kan ta med sig resten av livet, oavsett framtida vägval.

På vilket sätt sponsrar Magnolia Bostad er verksamhet?

En del av stödet går till föreningens antidrogarbete. Vi har tagit fram en egen metod för att skjuta på drog- eller alkoholdebuten. När spelarna är 13–14 år skriver de ett avtal med oss och sina föräldrar, där de lovar att avstå från droger, alkohol och narkotika. Avtalet gäller till och med höstterminen ut, första året på gymnasiet. Håller man avtalet får man 2 000 kr, hälften från föreningen och hälften från föräldrarna. Man får även delta i roliga aktiviteter som att besöka relaxen i simhallen, ha matlagningskvällar, åka studieresor, gå på föreläsningar med mera.

Varför är det viktigt att arbeta medvetet mot droger?

Forskningen visar att ungdomars hjärnor drabbas hårdare av effekterna av droger och alkoholens än vuxnas hjärnor. Den visar också ett klart samband mellan en tidig drog -eller alkoholdebut och missbruk. Dessutom är tendensen klar att användningen av tobak, alkohol och droger ökar bland flickor och unga kvinnor. Vår avsikt är att utan moraliska pekpinnar ge ungdomar i en påverkbar ålder stöd och motivation till att tacka nej till erbjudande om alkohol, droger och tobak.

Har metoden varit framgångsrik?

Absolut! Vi har använt den i nästan 15 år och den är oerhört uppskattad bland både ungdomar och föräldrar.

Vad är klubbens största utmaning i övrigt?

Att få ihop elit med bredd. Vi är framförallt en elitförening, men strävar också efter bredd i våra ungdomslag. Alla ska känna sig välkomna.

Vad är klubbens främsta styrka?

Vår styrka är och har alltid varit den kamratskap och stämning som funnits inom föreningen.

 

Kort om Kalmar IFK

  • En fotbollsförening för tjejer från sex år och uppåt med cirka 400 medlemmar
  • Startade 1970
  • Bedriver sin verksamhet på Gröndals IP i centrala Kalmar
  • Rankas som Sveriges 8:e bästa damelitförening av EFD
  • Spelade i Damallsvenskan 2018 och Elitettan 2019