”Vi uppmuntrar tjejerna att ta plats – både på fotbollsplanen och i samhället.”
2020-02-05

”Vi uppmuntrar tjejerna att ta plats – både på fotbollsplanen och i samhället.”

Huddinge IF är en av Stockholms största fotbollsföreningar med över 1 000 aktiva medlemmar och ca 70 lag. Klubben satsar stort på att få fler tjejer att ta steget in i svensk fotboll. Intervju med Fredrik Liljeroth, tränare och ansvarig för flick-och damverksamheten på Huddinge IF.

Klubbens motto är ”Fotboll för alla”. Vad innebär det?

Det betyder att vi välkomnar alla barn och ungdomar som vill spela med oss. Vi ger dem möjlighet att idrotta på samma villkor – oavsett kön, bakgrund och tidigare erfarenhet av fotboll.

Berätta om projektet Fotbollsskolan, som Magnolia Bostad är med att stötta.

Fotbollsskolan är ett initiativ från Svenska Fotbollsförbundet och arrangeras över hela landet under parollen ”Alla är olika – olika är bra”. Projektet stöder lokala klubbar som Huddinge IF, som aktivt arbetar med inkludering och mångfald.

Hur arbetar ni med Fotbollsskolan?

Med stöd av Svenska Fotbollsförbundet och Magnolia Bostad bedriver vår dam- och flickverksamhet fredagsfotboll på Visättraskolan. Träningen sker under lekfulla former och blandas med övningar och samtal kring jämställdhet, integration och demokrati. Det är prestigelöst och väldigt kul. Alla får komma som de är. Vissa tjejer har aldrig rört en boll förut, men alla gör sitt bästa.

Finns det något viktigt att tänka på som fotbollstränare till tjejer?

Jag vill att tjejerna ska känna sig sedda och hörda. Att de ska identifiera sig som fotbollsspelare och våga ta plats. Det är viktigt att uppmuntra, men också att våga ställa samma krav på tjejer som man gör på killar. Många tränare är rädda för det, men jag tror att krav ger spelarna motivation. Man visar att man tror på dem och deras potential att utvecklas.

Hur ser du på klubbens framtid?

Med enorm tillförsikt. De senaste åren har vi arbetat fokuserat och målinriktat med vår verksamhet. Idag har vi en bra grund att stå på och goda möjligheter att fokusera på långsiktig utveckling, inte bara det dagliga arbetet. Vår sponsor Magnolia Bostad har varit en stark bidragande faktor till att vi har kommit så långt.

Kort om fotbollsskolan

  • Barnen får motion och utvecklar sin motorik
  • Bygger goda relationer – både på och utanför fotbollsplanen
  • Det teoretiska materialet baseras på FN:s barnkonvention
  • Fokus på glädje, ansträngning och lärande
  • Ger ökad respekt för varandra och förståelse för olikheter