Köpprocess

Köpprocess för bostadsrätt

Att köpa bostad är antagligen ditt livs största affär. Då är det skönt att ha koll på hur köpprocessen går till. Här guidar vi dig genom de olika stegen – från att du har anmält intresse för en bostad tills det är dags att flytta in.

Steg för steg till din drömbostad

Så här går det till att köpa en bostadsrätt av Magnolia Bostad.

Anmäl ditt intresse

Vi marknadsför våra bostadsprojekt i ett tidigt skede, ibland flera år innan säljstart. Det är alltså ett tag kvar till säljstart men vi vill gärna att du redan nu visar ditt intresse. Det gör du enkelt genom att skicka in en intresseanmälan till oss. På så sätt får du löpande information om de planerade bostäderna och även en inbjudan till säljstarten, när det är dags för det. En intresseanmälan är inte bindande på något sätt och självklart helt kostnadsfritt.

Dags för säljstart

När säljstarten närmar sig kommer de som gjort en intresseanmälan att bjudas in. På säljstarten berättar vi mer om projektet – närområdet, arkitektur, planlösningar, inredning, tillval och allt annat som är värt att veta. Då har du också möjlighet att ställa frågor till oss som arbetar med bostäderna.

Intresse av att köpa lägenhet
Vill du köpa en lägenhet ska du fylla i blanketten ”Köpanmälan”, som du får på säljstarten. Skicka den sedan via e-post till ansvarig mäklare enligt instruktioner på blanketten. Vid denna tidpunkt är det också bra att ta kontakt med din bank och säkerställa din finansiering. Saknar du bankkontakt kan fastighetsmäklaren vara behjälplig.

Erbjudande av lägenhet
Fastighetsmäklaren kontaktar dig och erbjuder en lägenhet utifrån ditt val. Om önskad lägenhet inte är ledig får ni tillsammans se om det finns någon annan som kan passa. Om du tackar ja till en lägenhet bokas en tid in för tecknande av förhandsavtal.

Förhandsavtal och upplåtelseavtal

Förhandsavtalet är ett bindande avtal mellan dig och den nybildade bostadsrättsföreningen där du förbinder dig till att köpa bostadsrätten. En intygsgiven kostnadskalkyl finns då framtagen. Innan föreningen undertecknar förhandsavtalet sker en bedömning av din förmåga att finansiera köpet och bära de kostnader som följer bostaden. I samband med att förhandsavtal tecknas får du en faktura på förskottsbeloppet, som är en del av handpenningen.

Upplåtelseavtal skrivs när föreningens ekonomiska plan är godkänd och registrerad. Avtalet är juridiskt bindande både för dig som köpare och för bostadsrättsföreningen. Avtalstecknandet brukar ske några månader innan tillträdet. Du erlägger då 10 procent av lägenhetens köpesumma (minus tidigare inbetalningar) till bostadsrättsföreningen.

Gör dina inredningsval

Våra inredare har tagit fram en väl genomarbetad grundstandard för ditt nya hem som ingår i priset. Om du köper din bostad i ett tidigt skede kan du utöver standarden göra eventuella tillval, mot en extra kostnad. Vi kontaktar dig i god tid så att du kan göra dina val och sätta din egen prägel på hemmet.

Besiktning av bostaden

Innan du tillträder din bostad görs en slutbesiktning av en oberoende besiktningsman. Juridiska parter i besiktningen är entreprenören och bostadsrättsföreningen. Besiktningsmannen ska undersöka och bedöma att arbetet är utfört enligt entreprenadhandlingar samt på ett fackmannamässigt sätt. Du har även möjlighet att närvara vid slutbesiktningen och att ställa frågor kring din bostad.

Tillträde och slutbetalning

Tillträde sker oftast någon dag innan du flyttar in i din lägenhet. För att få tillträde ska du ha slutbetalat lägenheten och eventuella tillval. Mot uppvisande av kvitto på slutlikviden överlämnas nycklar och bopärm till dig. OBS! Från och med detta tillfälle är det viktigt att du tecknar en hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Två år efter tillträdet gör vi en garantibesiktning av huset och din lägenhet. Vid besiktningen kontrolleras och granskas om fel uppkommit efter slutbesiktningen. Eventuella fel åtgärdas snarast möjligt.