Norrsken
Norrsken Östersund

Blicka ut över Storsjön

På Bangårdsgatan bygger vi ett äldreboende med en arkitektur som tydligt kopplar till den jämtländska kulturen och den vackra naturen i området. Lägenheterna vänder sig utåt och gemensamma ytor som allrum och kök vänder sig mot innergården med den storslagna utsikten mot Storsjön och Frösön. Inflyttning är planerad till 2023.

Genomfört
Område
Bangårdsgatan, Östersund
Visa på karta
Ägandeform
Äldreboende
Antal bostäder
80 lägenheter
Miljöcertifiering
Miljöbyggnad silver
Arkitekt
SR-K
Visionsbilder kan avvika från verkligheten. Fasadbilder på projektet är tagna av fotograf Amanda Freskgård.

 

Unikt och skräddarsytt

Hemkänsla, hållbarhet och meningsfullhet har varit ledord när vi har skapat äldreboendet Norrsken i centrala Östersund. Med utsikt över Storsjön och omgivande fjälltoppar så är detta ett boende utöver det vanliga. Vår ambition är alltid att det ska vara genomtänkt och effektivt på insidan så att människor ska trivas samtidigt ska våra projekt ha en tilltalande utsida med samtida arkitektur och väl gestaltade och trygga utemiljöer.

Planering

Förberedelser inför byggstart pågår

Byggstart

Spaden i backen, nu börjar vi bygga

Inflyttning

Välkommen hem till dig!

april 2023

Hus med inspiration av fjällen och den jämtländska kulturen

Byggnaden består av tre huskroppar i tre till fem våningar som möter varandra i en U-form. Lägenheterna vänder sig utåt och gemensamma ytor som allrum och kök vänder sig mot innergården med storslagen utsikt mot Storsjön och Frösön. Husets fasad består av träpaneler av underhållsfria värmebehandlade furu som på ett lekfullt sätt skapar ett grafiskt mönster av Storsjön och fjällen i fonden.

Trä är ett fantastiskt byggmaterial. Inte nog med att det ger vackra fasader som är enkla att underhålla. Det är även ett förnybart och miljövänligt alternativ. Dessutom visar forskning att människor mår bättre i trähus.

Utemiljö för alla sinnen

Utemiljön är utformad så att alla boende ska kunna ta del av den utifrån sina individuella förutsättningar. Trädgården planeras så att den kan upplevas under årets alla årstider. Husets fasader skapar tillsammans halvt omslutna gårdsrum som skapar en trygg och säker miljö, avgränsad men utan känsla av inhägnad.

På gården finns en damm samt bärande träd och buskar för avkoppling. En promenadstig slingrar sig genom gårdens små terrasseringar. Högst uppe finns en slinga som är vinteruppvärmd och plan. Den längre slingan har vagt sluttande partier för lättare fysisk aktivitet. På takterrassen ”Fjälltoppen” bjuds de boende på storslagen utsikt över Storsjön med Jämtlandsfjällen som fond. Sociala aktiviteter som boule eller grillkvällar kan anordnas på gården. De boende kan även odla i pallkrage eller drivhus. Promenadstigens målpunkt ”skogsdungen” bjuder på svalkande skugga.

Bo där staden, vattnet och fjällvärlden möts

I Norrsken bor du nära Östersunds centrum med ett stort utbud av kultur, handel och service. På andra sidan järnvägsspåret från vårt kvarter växer Östersunds nya sjönära stadsdel Storsjö Strand fram. Här planerar kommunen för 800 bostäder, verksamhetslokaler, caféer, restauranger och kontor. Det blir en naturlig förlängning av stadskärnan med mysig strandpromenad och många gröna mötesplatser.

Från Norrsken är det enkelt att ta dig dit du ska. Närmaste busshållplats finns direkt utanför dörren och på bara några minuters promenad är du framme vid Östersunds tågstation. Ska du ut och flyga kan du enkelt ta dig till Åre Östersund flygplats med bil eller taxi på bara 15 minuter.

Hur du anmäler intresse

Det finns inga möjligheter att ställa sig i kö till boendet på Norrsken. Särskilt boende – eller äldreboende som det ibland kallas – är till för personer med stora behov av vård och omsorg. För att göra en ansökan om särskilt boende måste du först träffa en biståndshandläggare. Besök Östersunds kommuns hemsida för att läsa om hur man ansöker om särskilt boende. Projektet heter där Bangårdsgatan.

Östersunds kommun

Stolt sponsor av IFK Östersund

Klicka på länken nedan för att läsa mer om vårt engagemang för svensk tjej- och damfotboll. Ladda också gärna ned fotbollsrapporten där vi har låtit våra klubbar komma till tals och berätta om sin vardag och sina behov.

Läs mer