”Framtiden är ljus för föreningens tjejer.”
2021-05-03

”Framtiden är ljus för föreningens tjejer.”

Vi är glada och stolta över att nu få önska Sandarna BK välkomna till Magnolia Bostads stora fotbollsfamilj.

Intervju med Petter Bergström, ordförande Sandarna BK.

Berätta kort om er förening.

Sandarna BK grundades 1931 och är en klassisk Göteborgsklubb med hjärtat i Majorna. Klubben är under kraftig utveckling och har idag drygt 500 betalande medlemmar, varav ca 400 spelare. Spelarna är fördelade på 17 lag – alltifrån knattar på fem år till seniorverksamhet.

Hur kommer det sig att klubben kallas för “Majornas Milan”?

För våra vackra färgers och det sköna spelets skull.

De senaste åren har ni satsat stort på att stärka er tjejverksamhet. Berätta!

För några år sedan fanns det endast ett fåtal flicklag i föreningen. Det ville vi förändra. 2013 tillsattes en ny styrelse som började arbeta mer strukturerat med den frågan. Tillsammans med ledare för tjejlagen har vi med gemensamma krafter och stort engagemang drivit på utvecklingen. Vi tog lärdom av andra klubbar med omfattande flickverksamhet. Det handlar om att ha bra rutiner för att rekrytera och behålla flickorna i klubben. Att utgå från barnens och ungdomarnas perspektiv och fånga upp vad som är viktigt för dem. Men också att stötta klubbens ledare.

Hur rekryterar ni nya spelare till flickverksamheten?

I april varje år erbjuder vi gratis Pröva-på-fotboll för nybörjare 5–6 år. Då får tjejerna testa en timmes fotbollslek en gång i veckan. Ledarna består av spelare från vårt juniorlag. Vi bygger hinderbanor, övar passningar och spelar matcher. Därefter bildas ett lag av dem som är intresserade av att fortsätta spela till hösten. Pröva-på-fotbollen har genom åren varit en jätteviktig del i klubbens strategi för att bygga upp vår flickverksamhet. Målet är att ha lika många flicklag som pojklag, dvs ett lag i varje åldersklass.

Hur arbetar ni för att behålla tjejerna i klubben?

Av erfarenhet har vi sett att när lagen är blandade är det ofta killarna som tar plats och tjejerna tar ett steg tillbaka. Därför har vi uppdelade lag och gör allt vi kan för att uppmuntra klubbens tjejer att tro på sig själva. Det här är ett problem som föreningsidrotten generellt brottas med och våra ungdomsledare har fått utbildning för att bland annat kunnat hantera den här typen av frågor. Men i likhet med många andra klubbar har vi dragit slutsatsen att om vi ska få tjejerna att vilja fortsätta med fotbollen behöver vi dela på grupperna. Åtminstone än så länge. Sedan är det så klart fritt fram för den som vill att byta grupp.

Vi satsar stort på tjejerna genom att till exempel erbjuda ledarutbildningar som bland annat handlar om inkluderat ledarskap inriktat mot yngre åldrar. Överlag är även våra sociala aktiviteter viktiga för att tjejerna ska behålla intresset för fotbollen och föreningslivet.

Finns det någon skillnad på flick- och pojkfotboll?

På planen är det ingen större skillnad. Men däremot har vi märkt att för många yngre tjejer är gemenskap och sociala aktiviteter viktigare än själva sporten. Alltså att man gör roliga saker tillsammans utöver träningarna. Därför ser vi till att satsa på vår sociala verksamhet med bl a ”Öppet hus” under lov och vissa helger. Då håller vi klubbstugan öppen för alla barn och ungdomar i området, såväl medlemmar som icke-medlemmar. Vi erbjuder möjlighet att träffas, fika, pyssla och spela spel. Fotbollsplanen är tillgänglig för spontanfotboll och ibland ordnar vi mindre turneringar.

Snart får tjejerna nya matchställ med Magnolia Bostads logga. Berätta om det nya samarbetet.

Vi är så glada över stödet från Magnolia Bostad. Deras bidrag betyder att vi har ännu bättre möjligheter att satsa på våra tjejer och till exempel erbjuda gratis fotbollsläger framöver.