Bostadsprojektet utgör en del av H+, Helsingborg kommuns stora stadsförnyelseprojekt för den södra delen av staden. Projektet kommer att komplettera befintlig bostadsbebyggelse genom en modern arkitektur med typiska inslag som kännetecknar staden.

Projekt

linje_sv

Bryggeriet
Helsingborg

Bryggaregatan/Håkan Lundbergs gata

Område: H+
Ägandeform: Hyresrätt
Antal bostäder: 327
Bedömd inflyttning: Januari 2018
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter

.

Samtliga bilder är visionsbilder och kan avvika från verkligheten.

I centrala Helsingborg har Magnolia Bostad utvecklat 327 hyresrätter i fyra kvarter som nu är färdigställt och inflyttat. Husen ansluter till området H+, Helsingborgs kommuns stora stadsförnyelseprojekt för den södra delen av staden.

Nyttiga länkar

linje_sv

Området

linje_sv

H+

De nya stadsdelarna som ingår i stadsförnyelseprojektet H+ kommer att heta Oceanhamnen, Husarområdet,  Universitetsområdet och Gåsebäck och ska länkas ihop med centrum. Till 2035 ska det ha vuxit fram 5 000 nya bostäder samt kontorslokaler, restauranger, service och affärer i området. I Oceanhamnen planerar Magnolia Bostad för ytterligare 126 bostäder, projektet Ophelias Brygga, med planerad byggstart 2018 och inflyttning 2020.

Läs mer om Oceanhamnen här och om projektet Ophelias Brygga här

Lägenheterna

linje_sv

Välplanerade lägenheter med fina materialval

Lägenheterna består till största delen av kvadratsmarta tvåor, men här finns även några välplanerade ettor och treor. Generösa fönsterpartier och balkonger är detaljer som lyfter kvaliteten på lägenheterna. Med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum skapas rymliga lägenheter med fint ljus och trevliga umgängesytor. Lägenheterna har genomgående hög standard i sina materialval och på golvet läggs ekparkett som skapar en varm och ombonad känsla. Badrummen är kaklade och har klinkergolv.

Samtliga lägenheter, oavsett storlek , har egen tvättmaskin och torktumlare eller kombinationsmaskin. Tvåorna och treorna har diskmaskin och ettorna förbereds för att kunna installera diskmaskin.

Staden

linje_sv

Helsingborg

Helsingborg är Sveriges åttonde största kommun med cirka 135 300 invånare. I centrum erbjuds ett stort och varierat utbud av butiker, ett rikt kulturliv, restauranger och caféer i världsklass och otaliga mötesplatser. Staden ligger precis vid Öresund och nära sandstränder vilket erbjuder fina kaj- och strandpromenader både norr- och söderut i staden.

Nära till mycket

Precis i närheten av Bryggeriet ligger det myllrande universitetsområdet Campus och du når Knutpunkten, Helsingborgs samlingspunkt för tåg, buss och båttrafik, till fots. Härifrån tar du dig också snabbt ut på E6 mot Malmö och Göteborg/Stockholm – perfekt för dig som pendlar. I södra delarna av Helsingborg har du allt du behöver, som butiker, restauranger, barer, apotek, vårdcentral, simhall och gym, dagis, skolor och en biograf. Här ligger även den vackra stadsparken med sitt omfattande bibliotek som en naturlig träffpunkt mellan norra och södra delarna av staden. Söder domineras av det vackra torget vid Gustav Adolfs kyrka, där det bl.a. anordnas marknader.

I Helsingborg är det nära till mycket. Ängelholms flygplats ligger bara 30 minuter från centrum och på ca 40 minuter tar du dig till Malmö. Staden ingår i Öresundsregionen och ligger bara fyra kilometer från Helsingör i Danmark. Med färjan tar du dig dit på bara 20 minuter.

Intill vattnet i Norra hamnen ligger Dunkers Kulturhus där det arrangeras allt från moderna och kulturhistoriska utställningar till konst, dans, musik och teaterföreställningar. Kulturellt utbud erbjuds även på Helsingborgs Konserthus, Helsingborgs Stadsteater, Stadsbiblioteket och Helsingborgs Arena. En populär aktivitet är att besöka kallbadhuset i Pålsjöbaden, där du året runt kan njuta av bastubad och dopp i det kalla vattnet. Kanske på väg ut mot Sofiero slott, en kort promenad bort längs Landborgspromenaden.

En uppkopplad och tillgänglig stad

Helsingborg strävar efter att vara en uppkopplad och tillgänglig stad, därför finns det närmare 200 fria surfzoner där du kan använda fritt internet i staden.

Arkitekten

linje_sv

Jaenecke
Arkitekter

Namn
Torbjörn Håkansson, arkitekt

Kända projekt
Greenhouse Augustenborg, Grönt projekt för MKB (Malmö Fastighets AB). Medverkande arkitekt. Ansvarig och gestaltande arkitekt: Kenji Miyazu, Jaenecke Arkitekter AB.

Arkitekten bakom Bryggeriet
– Torbjörn Håkansson berättar

Bryggeriet utformning
– Bryggeriet består av fyra kvarter i en lite mindre skala. Det blir slutna kvarter där man har valt att satsa mer på de interna gatorna som bildas mellan huskropparna. Vi har jobbat mycket med kvalitén på interngatorna för att lyfta de gemensamma ytorna, berättar Torbjörn.

Uppglasade cykelrum i anslutning till bottenplan på varje hus öppnar upp det gemensamma utrymmet. Det blir en direktkontakt med gatan utanför vilket skapar en tillgänglighet som underlättar för boende som cyklar.

Centralt boende
Huset ligger på en central tomt på Söder i Helsingborg, här kan man som ung och ny på bostadsmarknaden få möjlighet att skaffa en lägenhet i ett stadsnära läge.

Från Bryggeriet är det cirka 10 minuter till Helsingborgs station. Och nu binds stadsdelarna ihop i och med att staden byggs ut.

– I den här delen av staden kommer det att hända mycket inom de närmaste åren, det är en stad under tillväxt, säger Torbjörn.

Gestaltningen knyter an till platsens historia
De gamla angränsande byggnaderna i området är som projektet antyder, gamla bryggerier.

Den yttre fasaden är i tegel för att få en urban känsla i exteriören – något som man hämtat upp från äldre bebyggelse i området. Det är framförallt materialvalen i gestaltningen som anknyter till områdets historia.

– Ut mot gatan har vi skivmaterial tillsammans med mellanliggande tegelpartier som skapar ett vertikalt randigt mönster, något som skapar liv i fasaden. Det blir ljusare när man kommer in på gården. Här är fasaden i anslutning till fönster vita, på så sätt får man upp ljuskvalitén mellan de höga husen. Tillsammans med det vita har vi lagt in ljusgrå och ljusbeige skivmaterial som ger en variation i fasadgestaltningen.

Smarta och ljusa lägenheter
Huset erbjuder smarta och yteffektiva lägenheter. Alla lägenheter oavsett yta får plats med tvättmöjligheter. En del lägenhetstyper, egentliga ettor har i anslutning till hallen en alkov, vilket möjliggör för att dela upp ytan och skapa ett mindre separat sovrum. Nästan alla lägenheter oavsett storlek har fått egen balkong.

– Generellt sett har vi jobbat mycket med dagsljus. Balkongerna och fönster är relativt generösa i förhållande till lägenheterna – det blir detaljer och små kvalitéer som lyfter varje lägenhet. Loftgångar in mot gård tillåter att man kan sätta ut en stol. Här ska man kunna ta vara på det inre gårdsrummet, det blir som en extra uteplats för de boende, avslutar Torbjörn.

Galleri

linje_sv

Intresseanmälan

Uthyrning av lägenheterna i det här projektet hanteras av BoplatsSyd. För att ställa dig i kö anmäler du dig till BoplatsSyds bostadskö. Din kötid börjar räknas från det datum din inbetalning registrerats. Klicka på knappen för att komma vidare!

Närliggande projekt: