fbpx

På Heleneborgsgatan på Södermalm i Stockholm ligger fastigheten Muttern 6 bestående av två vackra klassiska byggnader från 1929. Området ligger ett stenkast från Riddarfjärden och Hornstull, som med sin nya galleria med butiker, caféer och restauranger blivit en självklar mötesplats i Stockholm.

Projekt

linje_sv

M6
Stockholm

M6 Södermalm
Område: Södermalm
Ägandeform: Bostadsrätt
Antal bostäder: 55
Inflyttning: 2016
Arkitekt: Love Arbén

.

Samtliga bilder är visionsbilder och kan avvika från verkligheten

M6 är ett klassiskt 1920-talshus på Södermalm i Stockholm som omvandlats till toppmodernt boende för den kräsna storstadsbon. Huset har den charm och historia man förväntar sig av ett Stockholmshus byggt på 1920-talet. Inuti uppenbarar sig 55 välplanerade lägenheter, helrenoverade från grunden utifrån arkitekt Love Arbéns ritningar.

Här hittar man den ultimata mixen av storstadspuls och naturområden. Kvarteren kring Hornstull är kända för sitt stora utbud av restauranger, kaffebarer och shopping. Några hundra meter bort väntar Långholmen och Söder Mälarstrands avkopplande parkområden, promenadstråk, badstränder och kolonilotter.

M6 erbjuder smarta ettor, välplanerade tvåor, generösa treor och underbara etagevåningar om tre rum och kök. Alla med höga takhöjder, flera med balkonger eller uteplatser, vissa med soldränkta terrasser. Oavsett om du är en förväntansfull förstagångsköpare, en urban barnfamilj, eller en inflyttad före detta villaägare finns här något för dig.


Området

linje_sv

En levande stad

Hornstull är känt för sitt stora utbud av restauranger, kaffebarer och shopping. Det som en gång ansågs vara Södermalms stökiga baksida har under det senaste decenniet vuxit till att bli ett av stadens hippaste och hetaste områden. En utveckling som kulminerade härom året med restaureringen av tunnelbanestationen Hornstull och uppförandet av den anslutande shoppinggallerian.

I Hornstull hittar man några av stadens mest uppskattade restauranger. Från trendkänsliga barer och hippa hamburgerhak till lokala kaféer och charmiga food trucks. Här finns en av stadens mest populära konsertlokaler och varje söndag från maj till september öppnar Hornstulls Marknad på Hornstulls Strand, ett härligt och folkligt inslag i kvarteren som lockar besökare från hela staden.

Tack vare de goda kommunikationerna i tunnelbanans röda linje samt de många busslinjerna har man också snabb tillgång till övriga Stockholm. Med anslutande Västerbron når man enkelt Kungsholmen, med Rålambshovsparken och Norr Mälarstrand. Via bron till Liljeholmen kommer man fort ut på E4:an.

Naturen runt hörnet

Lika nära som du kommer få till Hornstulls livliga restaurangutbud, lika nära har du till naturområdena på Långholmen, Reimersholme, Söder Mälarstrand och Tantolunden.

Här har du stans kanske bredaste utbud av aktiviteter och rekreation. Söder Mälarstrand erbjuder löprundor och promenader med klassisk Stockholmsutsikt över Riddarfjärden. Långholmsbadet är en populär och svalkande oas under varma sommardaga

Historia

linje_sv

Historiska kvarter

Gatunamnet syftar på den gamla malmgården Heleneborg, som ligger strax norr om gatan och är döpt efter sin sista ägare, Fru Helena Borg. Heleneborgsgatan började sprängas fram 1905 och de granitmurar med tidstypiska räcken som skapades.

M6, dvs fastigheten Muttern 6 ligger i kvarter fyllda med historia. Huset hittas på Heleneborgsgatan, som löper från Skinnarviksparken i öster till Långholmsgatan och västerbrons södra fäste i väster.

Arkitekten

linje_sv

Arkitekt
SAR SIR/MSA

Love Arbén är en av landets mest framstående arkitekter, med både ikoniska byggnader och intrikata privatbostäder på meritlistan. När han fick uppdraget att omvandla M6 mötte han flera intressanta utmaningar.

Love fick uppdraget att inte titta för mycket på det som varit, utan istället tänka helt nytt med den här fastigheten. Utmaningen här var att gifta ihop de historiska värdena med det moderna innehållet. Målet var att skapa ett slags crossover mellan husets ursprungliga arkitektur och den nya inredningen.

Det finns många fina värden från den ursprungliga arkitekturen som den väl tilltagna takhöjden, de spröjsade fönstren, de välvda hålkärlen och de höga socklarna. Det är klassiska trivselvärden i gamla hus som man vill behålla och förstärka. 1920-talshus är strama och återhållsamma i uttrycket och det finns något i de fina proportionerna som verkligen tilltalar.

Till det klassiska har vi adderat nytt så som helt nya moderna och mer effektiva planlösningar.

Galleri

linje_sv