fbpx

Maria Forum ligger vid Mariastadens nya torg. Kvarteret består av sju hus med fem våningar som tillsammans bildar två fina innergårdar. Projektet är ritat av Radar Arkitektur & Planering.

Projekt

linje_sv

Maria Forum
Helsingborg

Område: Mariastaden
Ägandeform: Hyresrätt
Antal bostäder: 292
Status: Inflyttat under 2018
Arkitekt: Radar Arkitektur
 & Planering

.

Samtliga bilder är visionsbilder och kan avvika från verkligheten

Maria Forum ligger vid Mariastadens nya torg. Kvarteret består av sju hus med fem våningar som tillsammans bildar två fina innergårdar.

I grannkvarteret finns en livsmedelsbutik, ett apotek och ett gym.

Maria Forum består av kvadratsmarta lägenheter om 1-3 rum och kök. Flertalet lägenheter är 1-1,5 rum och kök, många med sovalkov.

På området finns gott om cykelutrymmen både i källaren och ute på gårdarna. Bra kollektivtrafik till och från området gör att du enkelt kan röra dig i staden utan bil. Maria Forum är perfekt som ett första boende eller för dig som önskar en lägenhet med väl utnyttjade kvadratmeter.

Välkommen till kvarteret Maria Forum!

Området

linje_sv

Mariastaden, en ung stadsdel i norra Helsingborg

Mariastaden är en ung stadsdel i norra Helsingborg. En trygg och bra miljö för barnfamiljer och för dig som vill ha nära till centrum men även ha tillgång till natur och friluftsliv. I Mariastaden finns butiker, restaurang, vårdcentral samt förskolor och grundskolor, såväl fristående som kommunala. Mariastaden har byggts upp kring det tidigare sjukhusområdet S:ta Maria Sjukhus. Området sträcker sig från sjukhusområdet i väster till Maria Station i öster.

Maria Forum ligger i östra delen av Mariastadens nyaste område, Maria stationsområdet och gränsar till Pilhultsvägen i väster samt Kullavägen i söder och öster. Från området når du snabbt väg 111 och därefter E4 och E6.

Till Maria station är det 600 meter och därifrån tar det endast sex minuter med Pågatåget in till centralstationen i Helsingborg. Närmaste busshållplats finns intill kvarteret och då tar det 10 minuter in till Knutpunkten i centrum. Utmärkta cykelvägar finns också för de ca 4,5 kilometrarna in till centrum.

I närområdet finns det underbara naturområdet Pålsjö skog med fina löpspår och promenadstråk. Pålsjöbäcken ringlar sig genom den vackra lövskogen och mitt i skogen ligger den mysiga våffelserveringen Pålsjöpaviljongen. Här finns också tennisbanor och fotbollsplaner för de som vill motionera med boll. Det finns också flera fina golfbanor på nära håll.

Lägenheterna

linje_sv

Smarta yteffektiva lägenheter

Maria Forum består av smarta lägenheter om 1-3 rum och kök. En tyngd ligger på lägenheter om 1-1,5 rum och kök, många med sovalkov. Köket och vardagsrummet har en öppen planlösning som bjuder in till socialt umgänge. Sovrummen vetter in mot gårdens mitt för bästa lugn och ro. Maria Forum är perfekt för ett första boende eller för dig som önskar en lägenhet med väl utnyttjade kvadratmeter.

Lägenheterna i Maria Forum har en genomgående hög standard med klinker på golv och kaklade badrum. I övriga delar av lägenheten är det genomgående ekparkett för att skapa en varm och ombonad känsla.

Nästan alla lägenheter har balkong eller uteplats. Ett fåtal lägenheter får fransk balkong..

Kvarteret är även utrustat med entrébalkonger, vilket inbjuder till social samvaro med grannar. Entrébalkongerna gör att man får en trevlig uteplats även in mot den lummiga gården, här kan man sätta ut en stol och njuta dagens alla timmar.

Stadsplaneringen gynnar cyklister och pendlare. På området finns gott om cykelutrymmen och kommunikationer och kollektivtrafik gör att du enkelt kan röra dig i staden utan bil.

Kommunen

linje_sv

Helsingborg

Helsingborg är Sveriges åttonde största kommun med cirka 135 300 invånare. Stadens centrum består av tätbebyggd stenstad med storslagna hus längs de centrala gatorna. I kärnan av city erbjuds shopping, ett rikt kulturliv och trevliga mötesplatser. Staden ligger precis vid vattnet och nära sandstränder vilket erbjuder fina kaj- och strandpromenader.

Nära till mycket
I Helsingborg är det nära till mycket. Ängelholms flygplats ligger bara 30 minuter från centrum och inom mindre än en timme tar du dig till Malmö. Staden ingår i Öresundsregionen och ligger bara fyra kilometer från Helsingör i Danmark. Med färjan tar du dig dit på bara 20 minuter.

Intill vattnet i Helsingborgs Norra hamn ligger Dunkers Kulturhus, där det arrangeras och kulturhistoriska utställningar, konst, dans, musik och teater. Kulturellt utbud erbjuds även på Helsingborgs Konserthus, Helsingborgs Stadsteater och Helsingborgs Arena. En populär aktivitet är kallbadhus, där du året runt kan få njuta av bastubad och få uppleva en uppiggande effekt genom ett dopp i det kalla vattnet som sedan avslutas i en varm bastu.

Upplev naturen och stadens puls
Här bor du nära det pulserande stadslivet, samtidigt som du också har nära till fina naturområden som erbjuder ett aktivt friluftsliv. Ett populärt utflyktsmål är naturområdet Pålsjö skog med fina löpspår och promenadstråk. Pålsjöbäcken ringlar sig genom den vackra lövskogen och mitt i skogen ligger den mysiga våffelserveringen Pålsjöpaviljongen. Här finns också tennisbanor och fotbollsplaner för de som gillar bollsport. Det finns också flera fina golfbanor på nära håll.

I Kullaberg och Söderåsen finns två naturreservat som ligger cirka 30 minuter med bil från centrum. I Kullaberg kan du bergsklättra, dyka, paddla kajak och segla eller varför inte prova på skärmflygning. I Söderåsen finns vild urskog med storslagna bokträd som är ett populärt utflyktsmål. Där finns också en hög bergsplatå med vacker utsikt.

En uppkopplad och tillgänglig stad
Helsingborg strävar efter att vara en uppkopplad och tillgänglig stad, därför finns det närmare 200 fria surfzoner där du kan använda fritt internet i staden.

Arkitekten

linje_sv

Radar arkitektur

Ulrik Neuendorf, arkitekt SAR/MSA
Radar arkitektur & planering AB

Ulrik har bl.a. arbetat med bostäder, utbildningslokaler, kontor och stadsutvecklingsprojekt för såväl privata som offentliga beställare sedan år 2000. Han är också delägare och ansvarig för kontorets arkitektgrupp.

Radar arkitektur & planering AB arbetar bl.a. med stads- och bostadsutvecklingsprojekt i Karlstad, Helsingborg och Göteborg. Kanikenäsholmen är en pågående byggnation med 300 hyres- och bostadsrätter.

Kända projekt, ett urval
Nya Parken Allé i Norrköping, 270 hyresrätter
Fyrstrandsbyn i Trönninge, 46 enfamiljshus

Radar arkitektur & planering skapar ”hem är min borg-känsla” genom öppna innergårdar som ger plats för att mötas.

– Att alltid ha människan i fokus – det är ett honnörsord för oss när vi jobbar. Vi försöker alltid ha den tanken med oss. Det handlar mycket om gemenskap, att hitta kontraster, flexibilitet och variation i det vi gör, berättar Ulrik Neuendorf, som varit med och skapat arkitekturen i det nya kvarteret Maria Forum.

Maria Forum är ett stort kvarter som får en tydlig in- och utsida och som skiljer sig i sin gestaltning gentemot sin omgivning. Ulrik berättar att de försökt hitta en variation i materialvalen, så att det inte ska upplevas för monotont. Tegel och puts tillsammans med material i träimitationskaraktär skapar en varmare fasad. En annan detalj är också att de enskilda lägenheterna blir lätt att urskilja genom olika fasadskillnader.

– Vi har också skapat öppna, gröna gårdar för en ombonad känsla och ”hem är min borg-känsla”. Det blir en mer rofylld miljö på gården i jämförelse med det lite livligare torget och vägarna i området runt omkring, säger Ulrik.

Social samvaro på balkongerna
Alla lägenheterna får en privat balkong och kvarteret är utrustade med stora entrébalkonger in mot gårdarna, sociala ytor för att skapa samvaro och för att komma närmare sina grannar. Ulrik menar att det är betydelsefullt att man plockar upp det sociala livet på entrébalkongerna på samma sätt som ute på gårdarna.

Yteffektivt med smarta lösningar
– Lägenheterna bygger på en mix av ettor, tvåor och treor med ett relativt stort fokus på yteffektivitet. Vi har samlat de offentliga ytorna i lägenheten med bra och smarta lösningar för att få trevliga och sociala rum, berättar Ulrik. Den öppna planlösningen leder också till att rummen upplevs rymligare och ljusare.

Oavsett storlek på lägenheten så separeras de privata ytorna för att skapa avskildhet och en mer ombonad känsla. Även om det är en etta så ligger inte sovalkoven direkt i anslutning till köket eller vardagsrummet, vilket möjliggör för ett flexibelt utnyttjande av ytorna.

En helt ny stadsmiljö
Maria Forum är ett av de nya kvarteren som växer fram i en miljö med blandad bebyggelse vilket ger möjlighet till olika typer av familjekonstellationer. – Det finns något för alltifrån singelstudenten till storfamiljen. Det i sin tur skapar en socialt rik miljö och det är ju positivt att man tänker på det sättet, säger Ulrik.

En annan viktig aspekt i området är att det inte bara är ett kvarter som innehåller bostäder, utan man vill även bidra till det sociala livet på platsen, därför skapar man lokaler i huset som vetter ut mot torget. – Det kommer finnas arbetsplatser, matvarubutiker och kommersiell service i området, berättar Ulrik som också tycker det finns en bra tanke kring hur torget utformas.

Galleri

linje_sv

Intresseanmälan

Uthyrning av det här projektet sköts av BoplatsSyd. För att ställa dig i kö anmäler du dig till BoplatsSyds bostadskö. Din kötid räknas från det datum din inbetalning registrerats.

Närliggande projekt: