fbpx

Norrsken,
Östersund

På Bangårdsgatan bygger vi ett äldreboende med en arkitektur som tydligt kopplar till den jämtländska kulturen och den vackra naturen i området. Lägenheterna är vända utåt med utsikt över Storsjön och Frösön med gemensamhetsytor och kök mot gården. Inflyttning är planerad till 2023.

Klimatsmart kvarter med trähus

Gångavstånd till Stortorget och Östersunds Centralstation

80 nya lägenheter på 32 kvadratmeter vardera

Projektfakta
Område: Centrala Östersund
Adress: Bangårdsgatan
Äldreboende: 80 lägenheter
Vårdgivare: Östersunds kommun
Arkitekt: SR-K
Bedömd inflyttning: första halvåret 2023

För mer information
Besök Östersunds kommuns hemsida  för att läsa om hur man ansöker om särskilt boende

Illustration: SR-K
Samtliga bilder är visionsbilder och
kan avvika från verkligheten.

Håll dig uppdaterad

_____

Intresseanmälan StrandblickSinnesträdgården

_____

Utemiljö för alla sinnen

Utemiljön är utformad så att alla boende ska kunna ta del av den utifrån sina individuella förutsättningar. Trädgården planeras så att den kan upplevas under årets alla årstider. Husets fasader skapar tillsammans halvt omslutna gårdsrum som skapar en trygg och säker miljö, avgränsad men utan känsla av inhägnad.

På gården finns en damm samt bärande träd och buskar för avkoppling. En promenadstig slingrar sig genom gårdens små terrasseringar. Högst uppe finns en slinga som är vinteruppvärmd och plan. Den längre slingan har vagt sluttande partier för lättare fysisk aktivitet. På takterrassen ”Fjälltoppen” bjuds de boende på storslagen utsikt över Storsjön med Jämtlandsfjällen som fond. Sociala aktiviteter som boule eller grillkvällar kan anordnas på gården. De boende kan även odla i pallkrage eller drivhus. Promenadstigens målpunkt ”skogsdungen” bjuder på svalkande skugga likt Ragundas djupa skogar.

Odla dina egna grönsaker och kryddor på gården
Spela boule med dina grannar och vänner

Gestaltning

_____

Hus med inspiration av fjällen och den jämtländska kulturen

Byggnaden består av tre huskroppar i tre till fem våningar som möter varandra i en U-form. Lägenheterna vänder sig utåt och gemensamma ytor som allrum och kök vänder sig mot innergården med storslagen utsikt mot Storsjön och Frösön. Husets fasad består av träpaneler av underhållsfria värmebehandlade furu som på ett lekfullt sätt skapar ett grafiskt mönster av Storsjön och dess fjäll i fonden.

Trä är ett fantastiskt byggmaterial. Inte nog med att det ger vackra fasader som är enkla att underhålla. Det är även ett förnybart och miljövänligt alternativ. Dessutom visar forskning att människor mår bättre i trähus.

Området

_____

Bo där staden, vattnet och fjällvärlden möts

I Norrsken har du nära till allt. Alldeles intill ditt nya hem finns förskolor, skolor, restauranger och parker. Och på bara några minuters promenad är du framme i Östersunds centrum med ett stort utbud av kultur, handel och service.

På andra sidan järnvägsspåret från vårt kvarter växer Östersunds nya sjönära stadsdel Storsjö Strand fram. Här planerar kommunen för 800 bostäder, verksamhetslokaler, caféer, restauranger och kontor. Det blir en naturlig förlängning av stadskärnan med mysig strandpromenad och många gröna mötesplatser.

Från Norrsken är det enkelt att ta dig dit du ska. Närmaste busshållplats finns direkt utanför dörren och på bara några minuters promenad är du framme vid Östersunds tågstation. Ska du ut och flyga kan du enkelt ta dig till Åre Östersund flygplats med bil eller taxi på bara 15 minuter.

Fakta

_____

Hur du anmäler intresse

Det finns inga möjligheter att ställa sig i kö till boendet på Norrsken. Särskilt boende – eller äldreboende som det ibland kallas – är till för personer med stora behov av vård och omsorg. För att göra en ansökan om särskilt boende måste du först träffa en biståndshandläggare.

Klicka här för att komma till Östersunds kommuns hemsida för mer information.

Galleri

_____