fbpx

Mellan stationen och centrum i Bålsta skapas nu Bålsta Torg med en livfull småstadskänsla. Här kommer Magnolia Bostad att uppföra Torgkvarteren med cirka 440 bostäder, ett nytt resecentrum och en matbutik.

Torgkvarteren innehåller tre nya gårdskvarter där varje kvarter är utformat med mindre huskroppar placerade runt en gemensam grön gård. Husen varieras i höjd och material för att skapa en levande stadsmiljö.

Projekt

linje_sv

Torgkvarteren
Bålsta

Område: Bålsta
Ägandeform: Hyresrätt och bostadsrätt
Antal bostäder: ca 400
Bedömd inflyttning: ca 2025
Arkitekt: Ettelva Arkitekter

.

Samtliga bilder är visionsbilder och kan avvika från verkligheten

Mellan stationen och centrum i Bålsta skapas nu Bålsta Torg med en livfull småstadskänsla. Här kommer Magnolia Bostad att uppföra Torgkvarteren.

Torgkvarteren innehåller tre nya gårdskvarter där varje kvarter är utformat med mindre huskroppar placerade runt en gemensam grön gård. Husen varieras i höjd och material för att skapa en levande stadsmiljö.

Vi arbetar med hållbara material, till exempel tegel, som bara blir vackrare med tiden. Fasaderna både mot innergårdar, gator och Bålsta Torg smyckas av smäckert utformade balkonger.

I bottenvåningen finns plats för butiker, uteserveringar och kontor, en förutsättning för en god och levande boendemiljö.

Lägenheterna
Lägenheterna är yteffektiva och moderna i sin utformning. Fokus ligger på ettor och tvåor men även mindre treor och fyror finns i kvarteren.

Extra stor omsorg har lagts på förvaring och ljus och rymd, vilket bland annat innebär att alla lägenheter har balkong eller uteplats.

Området

linje_sv

Om Bålsta

Halvvägs till mycket är det för alla som bor i Bålsta. Stockholms Central ligger endast 30 minuter bort. Västerås, Uppsala och Enköping inom en timme och ska du resa lite längre bort så har du nära till Arlanda. I Bålsta finns ett centrum med bra utbud av dagligvaror, systembolag, mode, hemelektronik, hälsa, sport, leksaker, café och restaurang. Bibliotek, simhall, bio, teater mm – allt en småstad kan erbjuda.

I Bålsta möter staden landsbygd och skön natur. Här är det enkelt att ta sig ut i skog och mark. Många fina naturområden med naturstigar inpå knuten och Upplandsleden som passerar i Skokloster. Lasse Åbergs museum och Skokloster slott är roliga och intressanta utflyktsmål. Närheten till Mälaren bjuder på många härliga friluftsbad, rikt båtliv och utmärkta fiskemöjligheter.

Arkitekten

linje_sv

”Vi arbetar med hållbara material, till exempel tegel, som bara blir vackrare med tiden. Fasaderna både mot innergård, gata och torg smyckas av smäckert utformade balkonger.”

NICO LILJENBERG
ETTELVA ARKITEKTER

Nico Liljenberg är uppdragsansvarig arkitekt och har jobbat med ETTELVA Arkitekter i snart 13 år. Hon berättar om det nya urbana bostadsområdet Torgkvarteren som växer fram i Bålsta.

Torgkvarteren växer fram i Bålsta

– Vi på ETTELVA arkitekter har tagit fram idé- och gestaltningsprogram för omvandlingen av Bålsta centrum. Vi har därmed varit med från början, vilket är jätteroligt! Vi har sedan successivt ritat och tagit fram Torgkvarteren, det vill säga kvarter två och sex. Att vara med från början har verkligen resulterat i en röd tråd genom hela projektet, säger Nico Liljenberg.

Målsättningen med Torgkvarteren är att skapa en urban och levande stadsmiljö. Små stadskvarter med lokaler i bottenvåningen för fik, butiker och restauranger kommer att skapa en aktiv ny stadsdel med innerstadskänsla. Man ska känna att man bor centralt helt enkelt.

 

Småskalighet och variation

– Kvarteren är gestaltade som flera mindre huskroppar. Det är en variation i takhöjd och hur taken är utformade och livskillnader och materialbyten i fasaden ger liv åt stadsmiljön. Det är roligt att ta fram och jobba med kvalitéer som redan finns och på så sätt anknyta till platsen som den är idag, fortsätter Nico Liljenberg. Därför har vi jobbat mycket med tegel. Vi har jobbat med tegel i olika liv och sen har vi jobbat med skivmaterial i kombination med det. Egenskaperna hos tegel är många, förutom att det inger ett väldigt levande uttryck så är det också ett material som håller otroligt bra över tid och det åldras även med enorm värdighet.

Yteffektiva lägenheter och sociala ytor

– Lägenheterna blir yteffektiva, vi har till exempel en liten tvåa som är under 40 kvadrat men med en planlösning som rymmer en parsäng i sovrummet och även ett allrum som har plats för soffa, matbord, skrivbord och god förvaring. Vi har därmed nyttjat kvadratmetrarna och fått in de funktioner man vill ha för att kunna bo två personer på en annars ganska begränsad yta. Varje lägenhet har stora balkongdörrar eller franska fönster som ger mycket ljusinsläpp vilket skapar rymd och ljus i lägenheterna. Många av lägenheterna kommer att nås via entrébalkong. Det är även tänkt att många lägenheter ska få en privat cykelplats i anslutning till sin lägenhetsdörr, något som är både praktiskt och tryggt. De boende kommer även att få tillgång till gemensamma ytor såsom tvättstugor och cykelrum som är ljust placerade. Och stora välkomnande entréer kommer också får en dubbelfunktion i och med att det blir en officiell mötesplats att ses och umgås på.

 

En unik stadsdel

– Det blir en unik stadsdel, säger Nico Liljenberg, tillgänglighet är en viktig faktor. Här bor man mycket centralt med närhet till torget och myllret som finns där. Goda kommunikationer knyter ihop stadsdelen med storstaden och samtidigt får man ändå närhet till naturen vilket känns unikt och modernt.

Inflyttning planeras runt 2025
– anmäl ditt intresse redan nu.
Klicka här!

Film

linje_sv

Mer om projektet

Sponsor

linje_sv

Magnolia Bostad är en stolt sponsor av Håbo FFs damlag. Laget spelar i Uppländska serien division 4

Galleri

linje_sv

Flera av bilderna ovan är renderingar. Avvikelser kan förekomma. 

Intresseanmälan (Observera att detta endast är en intresseanmälan för mer information om projektet.)

Fyll i dina uppgifter:

E-post:
    
Namn:
Telefon:
    
Gatuadress:
Postnummer:
    
Postort:

Närliggande projekt: