Gjuteriet
Gjuteriet Eskilstuna

Gammalt möter nytt i ett kvarter

I ett före detta industriområde i norra Munktellstaden har vi byggt Gjuteriet – ett kvarter med bostäder utöver det vanliga. Allt från yteffektiva smålägenheter till takvåningar med egen terrass.

Bostäderna är inspirerade av 1800-talets industrimiljöer med högt i tak och stora fönster, med genomtänkta inredningskoncept och gedigna materialval. Alla har balkong eller uteplats med söderläge mot en ny stadsdelspark.

  • Generös takhöjd, stora balkonger och uteplatser
  • Takvåningar med terrass
  • Gedigna materialval
  • Hörnlägenheter med utsikt i flera väderstreck
  • Gröna omgivningar med innergårdar och park
Område
Norra Munktellstaden, Eskilstuna
Ägandeform
Hyresrätt och bostadsrätt
Antal bostäder
262
Inflyttning
2018-2019
Arkitekt
Hidemark & Stintzing
Miljöcertifiering
Miljöbyggnad Silver
Lokalt engagemang
Eskilstuna United DFF

Högt i tak ger ljus och rymd

Bostäderna i Gjuteriet karakteriseras av stora fönster, genomgående planlösningar och generös takhöjd – från 2,7 upp till 3,5 meter. Många av lägenheterna är placerade i hörn och har därmed fönster i två väderstreck, vilket ger ett fint ljusflöde och skapar en tilltalande rymd.

De flesta bostäder har dessutom södervänd balkong, uteplats eller takterrass. För 1:orna sträcker sig balkongerna längs med hela lägenhetens bredd.

Takvåningarna högst upp i huset har generösa terrasser med en vacker vy över norra Munktellstaden.

Gammalt möter nytt i ett kvarter med karaktär

Arkitekterna har hämtat inspiration från det gamla industriområdet, vilket ger Gjuteriet en gestaltning med regional koppling.

Kvarteret består av två vertikala huskroppar. Exteriören är till hälften i puts och till hälften i corten, som i likhet med tegel är ett material med industriella förtecken som åldras väl. Med sin varma rostfärg fungerar det utmärkt tillsammans med de olika tegelkulörerna i den intilliggande kvartersbebyggelsen.

Miljöbyggnad Silver är guld värt

När vi på Magnolia Bostad utvecklar nya bostadsprojekt tar vi stor hänsyn till miljön. Våra hus ska inte bara vara hållbara idag, utan i generationer.

Kvarteret Gjuteriet klassificeras som Miljöbyggnad Silver, vilket är ett kvitto på att vi tar ett stort ansvar för miljön.

Självklart ser vi också till att ha gott om cykelparkeringar på gården, för att uppmuntra till hållbara färdsätt.