”För mig är fotboll och integration tätt sammankopplade.”
2020-11-17

”För mig är fotboll och integration tätt sammankopplade.”

För 16 år sedan startade Sevana Ghadimi Ronjabollen – ett projekt som får unga tjejer i resurssvaga områden att börja spela fotboll. Syftet är att ge tjejerna en meningsfull fritid och få dem att känna sig sedda, accepterade och aktiverade. Idag är hon hållbarhetschef på Svenska Fotbollsförbundet och driver projektet ”Ett steg framåt.” Vi på Magnolia Bostad är stolta och glada över att följa Sevana och stödja hennes arbete. Intervju med Sevana Ghadimi, Hållbarhetschef på Svenska Fotbollsförbundet och grundare till Ronjabollen.

Hej Sevana! Berätta om din egen fotbollsbakgrund!

Jag började spela i fotboll i Uppsala som barn. När jag var 15 flyttade jag till USA, för att plugga och fortsätta att utveckla mitt fotbollsspelande. Men efter en knäskada var jag tvungen att ställa fotbollsskorna på hyllan och satsade istället allt på mina studier. Jag fick en kandidatexamen inom genusvetenskap och senare en master inom integration. För mig är fotboll och integration tätt sammankopplade och därför startade jag 2014 projektet Ronjabollen.

Vad är Ronjabollen?

Det är en verksamhet som skapar förutsättningar för flickor som står långt bort från idrottsrörelsen och fotbollsvärlden. Ronjabollen är helt gratis och öppen för alla. Förutom att man spelar fotboll tillsammans har man även gemensamma värderingsövningar samt pratar om mänskliga rättigheter och jämställdhet.
 Fotbollen skapar gemenskap och blir en väg in i samhället.

Varför fanns det ett behov av att starta Ronjabollen?

Det är få flickor med utländsk bakgrund som är aktiva inom idrottsrörelsen, vilket ofta beror på traditionella och kulturella värderingar. Många av dem lever med hedersförtryck och förbjuds att ha vänner av motsatt kön. Ronjabollen var mitt sätt att göra skillnad. För mig var det viktigt att fokusera på dessa flickor. Ge dem verktygen att själva våga ta klivet och känna: JAG KAN. Jag ville visa de här flickorna att de har rättigheter.

Vad har en barnboksfigur med fotboll att göra?

Våra tjejer är väldigt duktiga på idrott, de vet bara inte om det. Det förknippar jag med Ronja Rövardotter. Hon gick emot sin pappas regler, gjorde som hon själv ville och blev kär i en kille som inte var accepterad av hennes familj.

Hur har Ronjabollen växt med åren?

Sedan starten har Ronjabollen lyckats slussa in över 1 000 tjejer varje halvår i fotbollsprojektet och är idag en naturlig del av flera föreningars verksamhet.

Magnolia Bostad stödjer Ronjabollen sedan många år tillbaka.
Vad gör det för skillnad?

Magnolia Bostads stöd betyder väldigt mycket för oss. Tack vare deras ekonomiska bidrag kan vi genomföra olika aktiviteter för tjejerna. Vi kan också se till att de får mellanmål innan träningen, vilket innebär att de inte behöver gå hem efter skolan. När flickorna går hem direkt blir de ofta begränsade av sina familjer.

Idag är du hållbarhetschef på Svenska Fotbollsförbundet.
Vad innebär din roll?

Jag är ansvarig för våra samhällsfrågor och utvecklar dem både internt men också ute i fotbollsrörelsen.

Berätta om Svenska Fotbollsförbundets projekt ”Ett steg framåt”.

Det är som nästa version av Ronjabollen, kan man säga. Ett initiativ, finansierat av Arvsfonden. Målet är att fler flickor med utländsk bakgrund ska få möjlighet att spela fotboll och vara med i en fotbollsförening. För att lyckas med det är det enormt viktigt att ledarna har både rätt fotbollskunskap, men också god kännedom om målgruppens bakgrund, hinder, utmaningar och möjligheter. Genom att vara ute i skolor och föreningar får vi möjlighet att träffa barn och ungdomar 7–25 år och genomföra fotbollsaktiviteter tillsammans med värderingsövningar.

Målet med Ronjabollen är:
  • Att skapa möjligheter för flickor från målgruppen att börja spela fotboll.
  • Att deltagare från målgruppen ska bli en del av Sveriges fotbolls- och föreningsliv.
  • Att fler tjejer från målgruppen finns representerade i Uppsalas idrottsklasser.
  • Att skapa samarbeten med andra föreningar som agerar mellansteg/sluss till att komma in på högre fotbollssatsningar.
  • Att sprida projektets erfarenhet och kunskaper till andra idrottsföreningar genom en metodhandbok.
  • Att öka handlingsutrymmet för flickor och tjejer som lever med vardagsheder.
  • Att öppna dörrar till delaktighet och integration för målgruppen.