Allt från kvadratsmarta ettor till spektakulära vindsvåningar
2023-10-27

Allt från kvadratsmarta ettor till spektakulära vindsvåningar

Hitta ditt drömboende i nya kvarteret Öresjö Ängar. Här bor du strax intill skogsbrynet – ett stenkast från Öresjös stränder, fiskevatten och vandringsleder. Men samtidigt bara 20 minuter med cykel från Borås stadskärna.

I hjärtat av Borås nya stadsdel Öresjö Ängar planerar Magnolia Bostad ett kvarter med 296 hyresrätter för alla smaker. Från kvadratsmarta 1:or för unga som ska flytta hemifrån till spektakulära etagevåningar för familjer som vill byta villalivet mot bekväm nyproduktion.

Kvarteret har en spännande arkitektur som både smälter in och sticker ut. Hus i olika höjder och former med snedtak och vindskupor skapar variation. Fasader i trä ger en varm och välkomnande gestaltning.

– Människor mår bra av att bo i hus av trä. Det är ett vackert material som åldras väl med tiden. Dessutom smälter det på ett naturligt sätt in i den storslagna natur som omger kvarteret, säger arkitekten Sebastian Gagnér Jenneteg.

Från vänster: Eira Andersson, Sebastian Gagnér Jenneteg och Jurgen Wahlström på Wahlström & Steijner Arkitekter.

Mellan husen breder grönskan ut sig på grannarnas gemensamma innergårdar. Från den största gården går en gradängtrappa i trä ned mot Bäckparken med porlande bäck och grillplats.

I ett av kvarterets hörn finns ett mindre torg med lokaler i bottenplan. Stora skyltfönster mot torget skapar liv och rörelse i kvarteret. Vad flyttar in här – en blomsterhandel, en matbutik eller kanske ditt framtida stammisfik?

– Öresjö Ängar Centrum bjuder på en skön blandning av kontraster. En stadsmässighet kring torget, småstadscharm på gårdarna och skogens lugn utanför dörren, säger Sebastian.

”Ett urbant kvarter med Bullerbykänsla”

Lägenheterna är genomtänkta in i minsta detalj för att passa olika livsstilar. Här finns till exempel yteffektiva 3:or på 55 kvadrat för dig som vill ha storleken av en 2:a men samtidigt drömmer om ett extrarum till hemmakontoret.

Vill du ha ett boende utöver det vanliga ska du flytta till någon av kvarterets vindsvåningar.

– Bostäderna längst upp har vi toppat med unika detaljer som dubbel takhöjd i vardagsrummet med loft, charmigt snedtak eller egen bastu. Dessutom får du vackra utblickar mot Öresjöns storslagna natur.

Läs mer om lägenheterna i Öresjö Ängar Centrum här

En av kvarterets etagelägenheter är en lyxig 5:a om 125 kvadrat med dubbla balkonger, sjöutsikt och egen bastu.

Det ska vara smidigt att ta sig till och från Öresjö Ängar Centrum. Under mark planeras ett parkeringsgarage i två plan. På gårdarna finns gott om cykelparkeringar och i cykelrummen möjligheter till elcykelladdning. Här finns även en cykelverkstad för den som behöver laga pyspunkan eller spola av cykeln efter skogsturen.

I kvarteret planeras även en förskola i en lekfull och grönskande miljö, med skogen som granne.

– Tänk vilken lyx att ha så mycket natur utanför dörren. Här kan barnen springa fritt, klättra, utforska och upptäcka, säger Sebastian.

”Med solceller på taket minskar vi kvarterets klimatavtryck”

Magnolia Bostad sätter hållbarhet i första rummet. Därför är det ingen slump att projektet Öresjö Ängar Centrum certifieras med Miljöbyggnad Silver. För att bidra till den gröna omställningen planeras bland annat solceller på taken och luftvärmepumpar. Det sparar energi och ger dessutom lägre energikostnader.

Planeringen för Öresjö Ängar Centrum pågår för fullt. Stommen för några av husen är på plats och tvåvåningsgaraget i källarplan står nu klart. Efter årsskiftet startar Magnolia Bostad uthyrningen av etapp 1 och planen är att välkomna de första hyresgästerna i september 2024.

Husen är i 7-8 våningar vilket ger flera av bostäderna fina utblickar mot Öresjön och den vackra naturen omkring.

Om Öresjö Ängar Centrum

  • Preliminär inflyttning hösten 2024
  • 1–5:or med hög standard och fina utblickar
  • Spektakulära vindslägenheter (4–7:or)
  • Nära skog, sjö och park
  • Innergård med torgkänsla
  • Ny förskola i området
  • Bussförbindelse utanför dörren – ca 5 min till Borås djurpark och 7 min till Knalleland
  • 20 min cykelavstånd till Borås Centrum
  • Solceller som sänker kvarterets energikostnader och klimatavtryck
Marita Björk
IR- och pressansvarig