Vårby Udde växer fram till en marin stadsdel i Huddinge. Här planerar vi för cirka 1 800 bostäder men också förskolor, skolor, äldreboende, butiker, hotell och levande mötesplatser. Allt vid Mälarens strand.
Vårby Udde växer fram till en marin stadsdel i Huddinge. Här planerar vi cirka 1 800 bostäder med olika boendeformer, förskolor, skolor, äldreboende, butiker, hotell och levande mötesplatser. Allt på strålande läge vid Mälaren.
I Vårby Udde nöjer vi oss inte med att bygga kvarter vid vattnet. Vi bygger även in vattnet som en del av våra kvarter. Genom området ringlar sig bäckar, där ungarnas barkbåtar seglar ikapp. På torget sprutar ett fontänspel i regnbågens alla färger. Och vintertid förvandlas innergårdens plaskdamm till skridskobana.
I Vårby Udde är vatten både lek och rekreation. Det används även till hållbara lösningar som hjälper oss att spara på naturens resurser. Bland annat tar vi tillvara på varenda droppe av dagvattnet och använder det till bevattning, insektsbad och utsmyckning. Båtpool, strandpromenad, bryggcafé, kajakuthyrning och simskola är förslag på flera blå lösningar som vi tror på.
Men här finns mycket grönt också. Parker, innergårdar och utsiktsplatser utanför dörren samt Huddinges vackra naturreservat och skogar i närheten.
Området kommer att erbjuda en bra mix av bostäder, service och kommersiella lokaler. Allt för att förenkla vardagen och få människor att trivas hemma. Handla frukostbröd på bageriet runt hörnet. Lämna barnen på förskolan några hundra meter bort. Möt en kompis på torget för en spontanfika.
Kommunikationerna är goda med gångavstånd till två tunnelbanestationer samt kommande Spårväg syd. Förbifart Stockholm gör det enkelt att bo här och jobba norrut. Det sjönära läget ger potential att förbättra kommunikationerna ytterligare genom exempelvis nya färjeförbindelser till Stockholm.
Vårbys historia går ända tillbaka till vikingatiden. Vikingarna bosatte sig strax intill den plats som idag kallas Vårby Udde, som då låg under vatten. På bergstopparna runtomkring Korpberget och Vikingaberget tände man så kallade vårdkasar för att varna när fienden var på väg. Vårdkasen är idag en symbol som utgör Huddinges kommunvapen. De som bodde här kallades ”uddingar”, därav namnet Huddinge.
Under 1700-talet upptäcktes hälso- och mineralbrunnen Vårby källa. Vattnet från källan ansågs vara helande och kunna bota en rad olika sjukdomar. Under många år vallfärdade människor hit från hela Europa för några veckors brunnskur. Flera hundra år senare anlades här Wårby Bryggerier som till slut förvärvades av Spendrups. I augusti 2013 stängdes bryggeriverksamheten ned – och gav plats åt en ny framtid.
Vi vill vi ta tillvara på områdets historia. Bland annat kommer vi att bevara en fin gammal verkstadsbyggnad i tegel och omvandla den till en restaurang eller butik. Omkring byggnaden skapar vi ett öppet torg med soliga mötesplatser och fontän.
Håll dig uppdaterad om det senaste inom projektet.
Klicka på länken nedan för att läsa mer om vårt engagemang för svensk tjej- och damfotboll. Ladda också gärna ned fotbollsrapporten där vi har låtit våra klubbar komma till tals och berätta om sin vardag och sina behov.
Läs mer