Fotbollsrapporten

Idag släpper vi vår fotbollsrapport om vårt engagemang för svensk tjej- och damfotboll. Vi har låtit våra klubbar komma till tals och berätta om sin vardag och sina behov. Vi kallar det Fotbollbarhet.

Fotbollsrapport Fotbollbarhet 2021
Hur kan en boll förändra samhället?

Fotboll är en fantastisk sport. Den samlar människor med olika bakgrund, skapar gemenskap och är en väg in i samhället. Det vill vi vara en del av. Därför stöttar vi tjej- och damfotbollslag runt om i Sverige med bland annat låneskor, mellanmål och läxhjälp.

För oss räcker det inte med att bara bygga bostäder. Vi vill också vara en aktiv och engagerad kraft på de orter där vi finns. Genom att stödja lagidrott hjälper vi ett stort antal utövare och främjar även mångfald och integration. För att dessutom slå ett slag för jämlikhetsarbetet har vi valt att i första hand rikta vårt stöd till tjej- och damfotbollen.

Idag sponsrar vi lag i hela landet. Ett av dem är Lindö FF.

”Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete. Nu kan vi stolt säga att vi har en samarbetspartner som vill satsa på tjejer.”

Kenneth ”Kecke” Petersson, klubbchef på Lindö FF

”Magnolia Bostad stöttar med mellanmål, ryggsäckar och vattenflaskor till alla.”

Kronängs IF i Borås har historiskt varit en framgångsrik damklubb med spel i de högre divisionerna. I år fyller klubben 75 år och är stolta över att fortfarande ha stort fokus på tjej- och damfotboll. Vi på Magnolia Bostad är glada över att välkomna klubben till vår stora fotbollsfamilj.

Intervju med Filip Nyman, ordförande på Kronängs IF.

 

Vilka är Kronängs IF?

Vi är en anrik idrottsförening i Sverige med ca 600 medlemmar, från de minsta knattarna i fotbollsskolan till seniorlag. Mest kända är vi för vår bakgrund inom damfotboll. 1978–1987 spelade klubbens dåvarande damlag sju säsonger i Sveriges högsta division. Och vi är fortfarande starka på damsidan.

Hur ser damlaget ut idag?

De senaste åren har vi lyckats få till ett riktigt bra damlag som leds av två tränare som har spelat i Allsvenskan. Laget spelar för närvarande i division 4.

Varför har ni inlett ett samarbete med Magnolia Bostad?

Vi blev uppringda av Magnolia Bostad som ville göra något bra för tjejfotbollen i Borås. Tillsammans har vi utformat en plan för hur vi ska lyckas behålla de tjejer vi har i klubben idag samt få fler tjejer att upptäcka fotbollen och bli en del av Kronängs IF.

Många tjejer slutar spela fotboll i yngre tonåren. Hur ser ni till att behålla klubbens tjejer?

Vi fokuserar mycket på att bygga gemenskap och ha roligt tillsammans. I våras anordnade vi ett träningsläger på Öland med stöd från Magnolia Bostad. Det var särskilt viktigt under pandemin att peppa tjejerna, bygga vi-känsla i laget och bara ha det kul.

Nu startar Kronängs IF Magnolia Bostads Sommarfotbollsskola 2021. Berätta!

Vi vill visa att vi finns och ge ännu fler barn och ungdomar möjlighet att bli en del av föreningslivet. Därför har vi i samarbete med Magnolia Bostad startat en sommarfotbollsskola med roliga träningar och fotbollslekar. I år medverkar ca 120 barn och ungdomar från 6–14 år. Magnolia Bostad stöttar med mellanmål, ryggsäckar och vattenflaskor till alla.

Två systerklubbar har gått ihop – ett lyft för tjejfotbollen.

Tidigare konkurrerade de om spelare. Nu har systerklubbarna IFK Österåker och Åkersberga BK istället inlett ett samarbete som med gemensam kraft ger tjejfotbollen ett lyft. Vi på Magnolia Bostad är stolta och glada över att sponsra ett initiativ som gör skillnad.

Intervju med Christian Haglund, ansvarig för flickor/dam på IFK Österåker.

Vad är Åkersberga Österåker United?

Det är ett samarbete mellan två klubbar – och det bästa ordet som symboliserar samarbete inom fotbollen är ”United”.

Varför är samarbetet viktigt?

Våra klubbar bröts isär för 50 år sedan. Sedan dess har vi på varsitt håll kämpat för att behålla våra tjejspelare. När tjejerna kommer upp i juniorålder är det vanligt att de antingen slutar eller vänder sig till andra klubbar för att satsa vidare. Det innebär ofta att de lämnar kommunen och vi har svårt att hålla ihop våra tjejlag. Vi bestämde oss därför för att starta ett samarbete och växa tillsammans på tjejsidan.

Vad gör det för skillnad?

Istället för att konkurrera med varandra kan vi nu tillsammans erbjuda olika nivåer inom tjejfotbollen – både för de som vill spela för att ha kul och för de som vill satsa på sporten.

Samarbetet inleddes med ett träningsläger. Berätta!

I våras genomförde vi ett träningsläger på Bosön med tjejer från både klubbarna. De har konkurrerat med varandra sedan de var små och därför var det viktigt att hitta ett sätt att få ihop dem som ett gemensamt lag. Förutom vanliga träningspass fokuserade vi på lekfulla och sociala övningar för att stärka gemenskapen i gruppen och bygga tillit mellan tjejerna. När helgen var slut var vi ett samlat lag med stark vi-känsla.

Vad ska stödet från Magnolia Bostad användas till nu när träningslägret är slut?

Nu gör vi en satsning för att koppla ihop tjejer från olika åldersgrupper, där de äldre kan leda och inspirera de yngre. Till exempel får våra juniorer möjlighet att vara tränare på våra summercamp för yngre åldrar.

Tack vare stödet från Magnolia Bostad kan vi visa tjejerna att vi satsar på dem.

Kort om Södertälje FK

 • En av Södertäljes största fotbollsklubbar
 • Bildades 2012 genom en sammanslagning av flera klubbar
 • Östertälje IP som hemmaarena
 • Ca 400 aktiva spelare och ledare i klubben
 • Ambitionen är att bli Södertäljes främsta klubb inom elitfotboll, både på herr- och damsidan
”Med stöd från Magnolia Bostad kan vi bli den största klubben för tjejer i Södertälje.”

Vi på Magnolia Bostad är glada över att förnya vårt samarbete med Södertälje FK och återigen hälsa klubben välkommen till vår stora fotbollsfamilj.

Intervju med Metin Rhawi, ordförande Södertälje FK.

 

Berätta om samarbetet med Magnolia Bostad.

Magnolia Bostad kontaktade oss för fem år sedan och frågade om vi ville bli sponsrade. De hade hört om vår satsning på tjejer och ville hjälpa till. Jag trodde först att det var ett skämt. Som klubb är vi ju vana vid att själva behöva jaga sponsring och vända på varje peng. Där startades ett givande samarbete.

Efter några tuffa år gör ni nu en nysatsning på er tjejverksamhet. Hur kommer det sig?

Några år in på samarbetet tappade vi tyvärr vår tjejverksamhet till andra föreningar och vi kunde inte längre ta emot stödet från Magnolia Bostad. Men vi fortsatte att hålla kontakten. I år bestämde vi oss för att starta upp tjejverksamheten igen och Magnolia Bostad var återigen villiga att bidra med sponsring.

Berätta om samarbetsprojektet Fotboll för tjejer.

Med stöd från Magnolia Bostad erbjuder Södertälje FK flickor i årskurserna F–3 på Vittraskolan prova-på-fotboll under organiserad form. Skolan ligger i Östertälje, vägg i vägg med vår klubblokal. Vi besöker tjejerna på idrottsplatsen utanför skolan efter skoltid och har träningar tillsammans.

Projektets motto är ”lek och lär”, vad innebär det?

Det innebär att träningen framför allt ska vara rolig. Istället för att utgå från den traditionella träningsformen med strukturerade spelövningar satsar vi istället på lek och fantasi. Det kan till exempel vara övningar där vi delar upp tjejerna som tjuvar och poliser och skapar en spännande skattjakt med bollen. De lär sig på ett lustfyllt sätt att dribbla, passa och skjuta utan att det handlar om tävling och prestation. På så sätt skapar vi en trygg grund och får fler tjejer att hitta glädje i fotbollen samt vilja fortsätta spela, även när de blir äldre.

Hur har responsen varit från barn och föräldrar?

Projektet har fått mycket fin respons. Redan vid första tillfället hade vi över femtio flickor som tränade, sprang, lekte och spelade fotboll. Våra ledare var mycket nöjda med tjejernas insats och beundrade deras energi.

Vad är målet med satsningen?

Vår målbild är att utveckla samarbetet med Magnolia Bostad och bli den största klubben för tjejer i Södertälje.

Vilken är den största utmaningen inom tjejfotboll?

Tjejer behöver ofta lite mer uppmuntran för att våga ta samma plats som killarna. Den frågan jobbar vi mycket med. För att lyckas med det krävs det fler vuxna på plats som kan stötta och pusha under träningarna. Men vi tror också att det är viktigt att kunna ge tjejerna ett eget utrymme att umgås före och efter träningstid.

Ett eget tjejrum alltså?

Ja, precis. Planen är att på sikt göra iordning ett eget rum i våra lokaler som blir tjejernas egen zon och som de får inreda som de vill. På så sätt skapar vi ännu bättre förutsättningar för att få tjejerna att trivas hos oss. Kanske kan vi döpa rummet till Magnolia – för att ge en eloge till det fantastiska jobb ni gör för svensk tjejfotboll.

”Vi ska vara södra Sveriges bästa utvecklingsmiljö inom fotboll.”

LB07, IF Limhamn Bunkeflo, är idag Skånes största fotbollsklubb med drygt 1 400 aktiva barn och unga. Med satsningar som extraträning för tjejer och en egen tränarakademi skapar de nu ännu bättre förutsättningar för tjejer som vill komma in i fotbollsvärlden och utvecklas inom sporten. Allt för att förverkliga visionen om att vara södra Sveriges bästa utvecklingsmiljö inom fotboll.

Intervju med Olof Persson, ansvarig för spelare 10–14 år och mentor i Tränarakademin på LB07.

Berätta om er satsning Extraträning för tjejer!

Extraträningarna vänder sig till tjejer 10–14 år, både de som är med i klubben redan idag men också till de som aldrig spelat organiserat förut. Under dessa tillfällen inriktar vi oss på spelarnas individuella utveckling. Det är ett utmärkt tillfälle att lära sig nya saker och testa dem i en miljö som inte är kopplad till verksamheten i ett lag. Med extraträningar stimulerar vi spelarna ytterligare för att tillsammans driva utvecklingen inom klubben framåt.

I december 2021 drar ni igång er nya Tränarakademi. Vad är syftet?

Tränarakademin syftar till att utveckla tränare och skapa bästa möjliga förutsättningar för att de ska kunna arbeta professionellt med fotboll senare i sin karriär. Under tiden i Tränarakademin erbjuds skräddarsydda utbildningar, en mentor och en plats som ungdomstränare i LB07.

Du är mentor i Tränarakademien, vad innebär din roll?

Framförallt tror jag att jag kan finnas med och bidra i diskussioner med tränare som många gånger har väldigt bråttom att nå toppen så snart som möjligt. Jag vill dela med mig av egna erfarenheter från min tränarkarriär och betona vikten av kommunikation, något som är svårt att läsa sig till rent teoretiskt. Det kan till exempel handla om hur man säljer in sin idé eller hur man hanterar olika situationer som kan uppstå under träning och match. Vi fokuserar mycket på själva ledarskapet istället för att bara grotta ner oss taktiskt i spelet.

Varför behövs det en egen Tränarakademi?

Min förhoppning är att vi ska kunna fånga upp och knyta till oss unga ambitiösa tränare och även få vara med på deras resa framåt. För egen del tycker jag det ska bli fantastiskt roligt att få vara med på den resan och ge ytterligare ett bevis på att LB07 tänker nytt och spännande.

Vad betyder stödet från Magnolia Bostad?

Vi är väldigt tacksamma för att ha Magnolia Bostad som partner. Med er hjälp kan vi utveckla vår verksamhet och våra spelare och tillsammans skapa ännu bättre förutsättningar för tjejer i fotbollsvärlden.

Om LB07

 • Skånes största fotbollsklubb med drygt 1 400 aktiva barn och unga
 • Klubben erbjuder barn och unga att få träna och spela fotboll i en socialt trygg miljö med välutbildade ledare
 • Medlemmarna kommer från samtliga områden i Malmö
 • Aktiva spelare genomför över 350 000 tränings- och matchtimmar varje år
 • 200 ideella ledare lägger ner cirka 70 000 timmar per år i klubben
”Framtiden är ljus för föreningens tjejer.”

Vi är glada och stolta över att nu få önska Sandarna BK välkomna till Magnolia Bostads stora fotbollsfamilj.

Intervju med Petter Bergström, ordförande Sandarna BK.

 

Berätta kort om er förening.

Sandarna BK grundades 1931 och är en klassisk Göteborgsklubb med hjärtat i Majorna. Klubben är under kraftig utveckling och har idag drygt 500 betalande medlemmar, varav ca 400 spelare. Spelarna är fördelade på 17 lag – alltifrån knattar på fem år till seniorverksamhet.

Hur kommer det sig att klubben kallas för ”Majornas Milan”?

För våra vackra färgers och det sköna spelets skull.

De senaste åren har ni satsat stort på att stärka er tjejverksamhet. Berätta!

För några år sedan fanns det endast ett fåtal flicklag i föreningen. Det ville vi förändra. 2013 tillsattes en ny styrelse som började arbeta mer strukturerat med den frågan. Tillsammans med ledare för tjejlagen har vi med gemensamma krafter och stort engagemang drivit på utvecklingen. Vi tog lärdom av andra klubbar med omfattande flickverksamhet. Det handlar om att ha bra rutiner för att rekrytera och behålla flickorna i klubben. Att utgå från barnens och ungdomarnas perspektiv och fånga upp vad som är viktigt för dem. Men också att stötta klubbens ledare.

Hur rekryterar ni nya spelare till flickverksamheten?

I april varje år erbjuder vi gratis Pröva-på-fotboll för nybörjare 5–6 år. Då får tjejerna testa en timmes fotbollslek en gång i veckan. Ledarna består av spelare från vårt juniorlag. Vi bygger hinderbanor, övar passningar och spelar matcher. Därefter bildas ett lag av dem som är intresserade av att fortsätta spela till hösten. Pröva-på-fotbollen har genom åren varit en jätteviktig del i klubbens strategi för att bygga upp vår flickverksamhet. Målet är att ha lika många flicklag som pojklag, dvs ett lag i varje åldersklass.

Hur arbetar ni för att behålla tjejerna i klubben?

Av erfarenhet har vi sett att när lagen är blandade är det ofta killarna som tar plats och tjejerna tar ett steg tillbaka. Därför har vi uppdelade lag och gör allt vi kan för att uppmuntra klubbens tjejer att tro på sig själva. Det här är ett problem som föreningsidrotten generellt brottas med och våra ungdomsledare har fått utbildning för att bland annat kunnat hantera den här typen av frågor. Men i likhet med många andra klubbar har vi dragit slutsatsen att om vi ska få tjejerna att vilja fortsätta med fotbollen behöver vi dela på grupperna. Åtminstone än så länge. Sedan är det så klart fritt fram för den som vill att byta grupp.

Vi satsar stort på tjejerna genom att till exempel erbjuda ledarutbildningar som bland annat handlar om inkluderat ledarskap inriktat mot yngre åldrar. Överlag är även våra sociala aktiviteter viktiga för att tjejerna ska behålla intresset för fotbollen och föreningslivet.

Finns det någon skillnad på flick- och pojkfotboll?

På planen är det ingen större skillnad. Men däremot har vi märkt att för många yngre tjejer är gemenskap och sociala aktiviteter viktigare än själva sporten. Alltså att man gör roliga saker tillsammans utöver träningarna. Därför ser vi till att satsa på vår sociala verksamhet med bl a ”Öppet hus” under lov och vissa helger. Då håller vi klubbstugan öppen för alla barn och ungdomar i området, såväl medlemmar som icke-medlemmar. Vi erbjuder möjlighet att träffas, fika, pyssla och spela spel. Fotbollsplanen är tillgänglig för spontanfotboll och ibland ordnar vi mindre turneringar.

Snart får tjejerna nya matchställ med Magnolia Bostads logga.
Berätta om det nya samarbetet.

Vi är så glada över stödet från Magnolia Bostad. Deras bidrag betyder att vi har ännu bättre möjligheter att satsa på våra tjejer och till exempel erbjuda gratis fotbollsläger framöver.

Grattis till Magnolia Bostad Stipendiet 2021

VEM ÄR TINDRA?

NAMN:
Tindra

ÅLDER:
16 år

POSITION:
Anfallare i damlaget

FOTBOLLSBAKGRUND:
Började i Stattena som 6-åring

TILL VARDAGS:
Går naturprogrammet på Tycho Braheskolan

Motivering:

”Tindra har tilldelats tilldelas Magnolia Bostad Stipendiet 2021 för sin spektakulära förmåga att lyfta hela laget. Tindra skrämmer inte bara slag på backar och målvakter, utan tar tag i spelet över hela plan – och har i år även tagit ansvar utanför plan när skador har förhindrat spel och träning. Med lugn och hög klass i spelet tjänar Tindra som inspiration för sina lagkompisar. Alltid ödmjuk och redo att bjuda på sig själv är Tindra på samma gång förebild och sammanhållande kitt i Nya Stattena Dam.”

Grattis! Hur känns det att få den här utmärkelsen?

Det känns roligt att få en sådan utmärkelse. Jag är glad.

I motiveringen står att du har en stor förmåga att lyfta laget – hur gör du?

Jag försöker vara positiv och ha en bra ton när jag ger feedback. Jag är alltid glad. Och så visar jag att jag kan vara lugn under stor press.

Stattena IF:s damsektion fyller 50 år i år. Vad hoppas du av säsongen som väntar?

Jag hoppas att vi kan komma igång ordentligt när serien drar igång. Att vi kan bygga vidare på det vi påbörjade i fjol och lyckas bättre, få in fler mål och prestera bättre i samspelet i laget.

VEM ÄR SMILLA?

NAMN:
Smilla

ÅLDER:
15 år

POSITION:
Anfallare i damlaget

FOTBOLLSBAKGRUND:
Började i Stattena som 7-åring

TILL VARDAGS:
Går i årskurs 9 på Petersvenskolan

Motivering:

”Smilla tilldelas Magnolia Bostad Stipendiet 2021 för sin aldrig sinande vilja att fortsätta kämpa oavsett omständigheter. Med otroligt hög lägstanivå får laget alltid en meter extra och en knuten näve i både med- och motgång. Smilla är vår motor och vår drivlina som under året har visat vägen och riktningen för hela gruppen: med vilja, gott humör och en hel del teknik ska vårt unga seniorlag skapa ny identitet. Smilla är central i vårt nybygge och hennes nyfikenhet och spelglädje är själva hjärtat i Stattena.”

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

Det är jättekul. Jag hoppades på det, men räknade inte med det.

Enligt motiveringen är du en spelare som alltid fortsätter kämpa. Är det en vinnarskalle som ligger bakom den inställningen?

Det är det nog. Jag hatar att förlora och hatar att känna att jag inte gjort mitt bästa.

Stattena IF:s damsektion ska framöver möta både HIF:s och Landskrona BoIS nystartade damlag. Hur ser du på den utmaningen?

De är ju bra lag, så det blir svårt. Men det är också en utmaning. Vi har utvecklats mycket.

”Med stöd från Magnolia Bostad kan vi ordna säkra transporter till våra seriematcher.”

Ena helgen är det match i Luleå. Nästa helg bär det av till Piteå. Det är fullspäckat schema för tjejerna i IFK Östersunds damlag. Vi på Magnolia Bostad är stolta över att kunna bidra med säkra transporter så att tjejerna är trygga ute på vägarna.

Intervju med Carina Olsson, ledamot i styrelsen på IFK Östersund.

 

Vilka är IFK Östersund?

Vi är en ganska stor förening som grundades 1906. Idag har vi 1 200 medlemmar, varav cirka 850 är aktiva. Vår verksamhet sträcker sig hela vägen från Kamratkicken för yngre åldrar till seniorer på både dam- och herrsidan. Särskilt stolta är vi över vår Parafotbollsverksamhet för barn och vuxna med olika typer av funktionsvariationer. Vi är den enda föreningen i hela länet som erbjuder detta.

Berätta om er satsning på damfotboll.

För ungefär tio år sedan hade föreningen ingen verksamhet som vände sig till tjejer i äldre åldrar. Min dotter var då själv i den åldern att hon ville satsa vidare på fotbollen. Tillsammans med några andra eldsjälar var jag därför med och drev frågan om att starta en renodlad damverksamhet i Östersunds IFK.

Vad har varit de största utmaningarna med att starta damverksamhet?

Det har krävts vassa armbågar, stort engagemang och tålamod. I stora föreningar som har funnits i många år är det lätt hänt att saker fortsätter att vara på ett sätt, för att det alltid har varit så. Det ville vi förändra. Visst har det tagit lite tid, men nu är vi stolta över att äntligen kunna erbjuda våra yngsta tjejer en fotbollsframtid hos oss. Det är otroligt betydelsefullt för de yngre tjejerna att få möta och prata med äldre tjejer i föreningen. De blir viktiga förebilder.

På vilket sätt är Magnolia Bostad med och stödjer er verksamhet?

Magnolia Bostad är sponsorer för både vår barnverksamhet Kamratkicken och vår damverksamhet. Deras bidrag gör stor skillnad. Bidraget går bland annat till säkra transporter, så att vårt damlag har råd att hyra buss med professionell chaufför till sina seriematcher i till exempel Luleå, Skellefteå och Piteå. Tidigare har tjejerna själva fått kämpa hårt för att få ihop pengarna till busshyra med olika arbetsinsatser. Det var tufft för dem att kombinera skolarbetet och träningen med att dessutom behöva arbeta extra på fritiden. Tack vare Magnolia Bostad får tjejerna nu fokusera på rätt saker.

Vad var den största segern för IFK Östersund 2020?

2020 var ju ett extremt konstigt år, med tanke på pandemin. Serien halverades och de få matcher som blev av spelades inför tomma läktare. Den största segern var att alla höll ut och orkade hålla humöret uppe, trots att ingenting var som vanligt. Vi är också väldigt stolta över att vårt damlag hamnade på tredje plats i serien.

Vad ser du fram emot under 2021?

Jag hoppas att det blir ett normalt fotbollsår och vi snart får spela fotboll inför publik igen. Vi längtar!

”Det är hög tid att låta tjejerna ta plats!”

Lunds BK är en förening med över 100 år på nacken, men siktet inställt mot framtiden. Med stöd av Magnolia Bostad satsar klubben nu på att stärka sin flick- och damverksamhet och uppmuntra ännu fler tjejer att ta plats i fotbollsvärlden – både som spelare och tränare.

Intervju med Håkan Kerrén, ordförande i Lunds BK.

 

Berätta om er klubb och vad ni står för.

Vi är en förening i centrala Lund som i år fyller 102 år. I vår förening finns ca 750 aktiva ungdomar. Målet och syftet med vår verksamhet är att trivas ihop och samtidigt ha ett kontinuerligt lärande, från såväl matchspel som träning. Fokus ligger alltid på laget före jaget, med ett inkluderande synsätt och god kamratanda!

På vilket sätt satsar ni på föreningens tjejer?

Vi arbetar hårt på att stärka och bygga upp vår flick- och damverksamhet med en tydlig riktning. 2019 startade vi upp vårt damlag i seriespel igen och sedan dess har vi märkt av ett ökat intresse. En av våra stora utmaningar är att tjejer ofta slutar spela fotboll när de kommer upp i en viss ålder. Därför satsar vi på att göra fotbollen attraktiv och rolig redan från ung ålder och tidigt skapa en stark gemenskap. Hos oss ska alla tjejer känna sig sedda, hörda och inkluderade i gruppen.

Vad betyder stödet från Magnolia Bostad?

På herrsidan har vi lyckats bygga en stark verksamhet, mycket tack vare att vi kan avlöna tränare från en viss ålder. Med Magnolia Bostads stöd kan vi nu ge tjejerna samma möjlighet. Genom att uppmuntra äldre tjejer från damlaget att bli ledare för yngre spelare skapar vi engagemang, sammanhållning och tydliga förebilder.

Utöver det stöttar Magnolia Bostad även vår sociala fond.

Varför har ni startat en social fond?

Vi vill ge alla barn möjlighet att spela fotboll, även om de saknar ekonomiska förutsättningar eller stöd hemifrån. Genom våra sponsorer gör vi det möjligt för dessa barn att få hela eller delar av avgiften betald, samt gratis träningsmaterial. Fotboll är inte till för några. Fotboll är till för alla.

Lunds bästa bollklubb sedan 1919

Målsättningen för Lunds BK är att skapa den främsta ungdomsverksamheten i Skåne med en bred och välorganiserad ungdomsverksamhet med hög kvalitet, där alla ska känna sig välkomna. Samtidigt förbereder vi på ett professionellt sätt de spelare som vill satsa på en framtida elitkarriär.

”Vår sociala fond hjälper familjer med ekonomiska svårigheter. Alla ska få spela fotboll!”

Mariehem Sportklubb är en förening som arbetar för allas lika värde. Klubben har bland annat mixade lag för personer med funktionsvariation och stödjer familjer med ekonomiska svårigheter genom en social fond.

Intervju med Peter Hugosson Wallgren, klubbchef på Mariehem Sportklubb.

 

Berätta kort om er klubb.

Vi är en renodlad fotbollsförening i Umeå med ca 850 medlemmar i föreningen, varav ca 120 är ledare. Vår verksamhet innefattar barn- och ungdomsfotboll för både tjejer och killar samt seniorlag på både dam- och herrsidan. Vi är även den enda fotbollsföreningen i Umeå med mixade lag för personer med funktionsvariation, MSK United, dit alla med funktionsnedsättning är välkomna.

På vilket sätt stödjer Magnolia Bostad er verksamhet?

Bidraget från Magnolia Bostad går till två initiativ i vår förening och gör enorm skillnad. Dels stödjer de vår sociala fond för familjer med ekonomiska svårigheter, men de bidrar även till att bekosta ledarutbildningar för de tjejer i vår klubb som vill delta på Västerbottens Fotbollförbunds utbildningar.

Varför har ni startat en social fond?

Vi har ett geografiskt stort verksamhetsområde där de ekonomiska förutsättningarna för våra medlemmar skiljer sig mycket åt. Eftersom vi vill att alla ska ha möjlighet att spela fotboll har vi startat en social fond, dit medlemmar som har det ekonomiskt svårt kan söka bidrag för att betala medlemsavgiften.

Varför är det viktigt att fler tjejer utbildar sig till ledare?

På fotbollsutbildningar går det ungefär 1 kvinna på 5 män. Det är en siffra vi vill ändra på. Vi jobbar mot en jämställd fördelning på 50/50. Allt för att ännu fler tjejer ska våga ta plats och få möjlighet att utvecklas inom fotbollen.

Vad ser du fram emot mest under 2021?

Vi blickar mot detta nya år med stor optimism. Bland annat hoppas vi på att än en gång kunna arrangera Umeå Fotbollsfestival i juli. Det är en av Norrlands största fotbollsturneringar för barn och ungdomar som lockar lag från flera olika länder. Det brukar bli en härlig fest, maxad med fotbollsglädje!

”Tjejernas åsikter har stor betydelse!”

Vad är viktigt för att du ska fortsätta spela fotboll? Vad får dig att inte vilja gå till träningen? Hur kan vi få dig att trivas bättre i vår förening? De frågorna och många fler ingår nu i en undersökning som skickas ut till tjejerna i Boo FF. Syftet är att försöka vända den nedåtgående trend som visar att flickor slutar spela fotboll i unga åldrar.

Intervju med Jeanette Ericsson, projektledare för Flickprojektet i Boo FF, Nacka.

 

Berätta om Flickprojektet 2020, som Magnolia Bostad är med att stötta.

Boo FF är en stor förening med cirka 2 800 medlemmar, varav 32% är tjejer. Vi ser att den siffran blir lägre när de kommer upp i åldrarna och i högstadiet märker vi tydligt att många tjejer slutar spela. Forskning och studier visar att när det sker förändringar slutar tjejer att idrotta i större utsträckning än killarna. Det kan till exempel handla om att laget byter tränare eller att man slår ihop två lag till ett. Vi ville gå till botten med problemet och fråga föreningens tjejer om vad som är viktigt för dem och vad vi kan göra som förening för att de ska fortsätta spela fotboll.

Hur går undersökningen till?

Undersökningen sker i två steg. Steg 1 är att vi nu har skickat ut en enkät till tjejer från tolv år och uppåt. I den får de svara på frågor om hur de ser på sitt spelande och värdera vad som är viktigt för att de ska fortsätta idrotta. De svaren ska vi sedan analysera. Utifrån resultatet går vi vidare till steg 2, där vi samlar tjejerna i fokusgrupper och går mer in på djupet i varje frågeställning.

Kan ni redan nu dra några slutsatser från undersökningen?

Vi skickade ut enkäten för bara några veckor sedan. Men av de svar som redan har kommit in så kan vi tydligt se att gemenskapen i ett lag spelar en betydande roll för hur tjejerna trivs. Oavsett om du tränar en gång i veckan eller har som ambition att spela i Allsvenskan.

Något mer?

Ja, vi ser också att det är viktigt med en bra attityd bland lagkamrater och tränare. Och att lagkamraterna har samma ambitioner med sitt spelande. På killsidan är det mycket uppskattat med rotationsträning och mixlag, det vill säga att spelare rotationstränar med andra lag i föreningen eller att flera lag har en serie tillsammans. Det har visat sig inte vara lika viktigt för tjejerna. Men vi tänker att om man inför detta i en tidig ålder så skapar vi förutsättningar för tjejer från olika lag att tidigt lära känna varandra. Då blir det också lättare att slå ihop lag när spelarna blir lite äldre. Fotbollens mål är att vi ska ha kvar så många som möjligt, så länge som möjligt. Triangeln ska bli en rektangel.

Vad betyder stödet från Magnolia Bostad?

Tack vare Magnolia Bostads ekonomiska bidrag har vi kunna anlita Perspektivundersökningar, ett företag med gedigen erfarenhet av att genomföra undersökningar i olika branscher. För oss var det viktigt att göra undersökningen på bästa sätt, med rätt typ av frågor och verktyg för hur svaren ska analyseras.

Utöver undersökningen, hur satsar ni ytterligare på föreningens tjejer?

Vi har bland annat tillsatt en sportchef som dedikerat jobbar med flick- och damfotbollen och en koordinator på flicksidan. Och så har vi startat upp ytterligare ett damlag i Boo FK i div 5. Det är ett lag där glädjen till fotbollen är det viktigaste. Laget tränar en gång i veckan för att kunna kombinera idrotten med studier eller småbarnsliv. Snittåldern är 37 år, yngst är 18 år och den äldsta är 55 år.

Boo FF:s principer:

1. Sätt glädje och lust för fotbollen först
2. Skapa kamratskap och motiverande klimat
3. Uppmuntra samspel mellan äldre och yngre.
4. Stötta spelaren för en fungerande helhet i livet
5. Tydliga mål och prestigelös öppenhet.
6. Långsiktig strategi för spelarens utveckling
7. Erbjuda spelare med ambition mer genom utmaning och öppenhet mellan lagen
8. Utveckla högre och jämnare nivå på tränarna i hela föreningen genom stöd och utbildning.

Sundbybergs värdegrund, i korthet:

Fotboll
Det allting går ut på, vårt mål och vår mening. Utan fotboll finns vi inte.

Inkludering
Alla som gillar fotboll och som vill prova att följa vår läroplan för fotboll får vara med. Sundbybergsmodellen visar tydligt hur vi skiljer oss från andra klubbar och hur vi ser på träning och match.

Transparens
Inom Sundbybergs IK Fotboll ska vi vara öppna med allt som rör våra aktiviteter på alla nivåer.

Engagemang
Utan engagemang från alla föräldrar, ledare, spelare och styrelsemedlemmar finns inte den ideella idrotten i Sverige. SIK Fotboll är inget undantag.

Kvalitet

Vi är noggranna med allt vi gör och siktar på det bästa.

”Vårt damlag är starkare än någonsin!”

Efter några tuffa år på damsidan har Sundbybergs IK Fotboll nu byggt upp ett starkt damlag och etablerat sig i division 3. Vi på Magnolia Bostad är stolta över att sponsra en klubb med starkt fokus på tjejernas bästa.

Intervju med Alexander Ragnarsson, Sportchef dam på Sundbybergs IK Fotboll.

 

Berätta om klubben och er satsning på tjejfotboll.

När vårt tidigare damlag åkte ur damallsvenskan år 2000 lades vår damverksamhet ned. Sedan dess har laget upphört och återuppstått i olika former totalt fyra gånger, utan att vi fått någon riktig ordning på det. Hösten 2017 kändes det som hög tid att göra en ordentlig satsning för att denna gång verkligen bygga upp något hållbart på längre sikt. Nu har byggt ett stabilt lag som lyckats klättra till division 3 och är starkare än någonsin. Vårt mål är att aldrig behöva lägga ner damlaget igen.

Vad är din roll i klubben?

Jag har varit tränare för damjuniorerna under denna resa. Nu har jag tagit över som sportchef och ser fram emot att tillsammans med både spelare, föräldrar och tränare bygga upp ett ännu starkare lag med bra sammanhållning och spelglädje.

Vad är nyckeln bakom framgången?

Vi är bra på att skapa gemenskap i vår klubb. Våra spelare känner att de är en i gänget och blir sedda. Istället för att bara rekrytera stjärnor utifrån, så jobbar vi hårt med att ge spelare från de yngre lagen chansen att komma med i vårt damlag.

Fler flickor än pojkar slutar spela fotboll när de blir äldre. Vad tror du att det beror på?

Jag upplever att många flickor brottas med prestationsångest. De vill göra sitt allra bästa i skolan och få bra betyg. Då är det lätt hänt att fotbollen inte längre får plats i vardagspusslet. Vi tycker självklart att skolarbetet ska ha hög prioritet, men vill samtidigt göra allt vi kan för att tjejerna inte ska tvingas välja mellan plugg och träning. Därför låter vi våra spelare vara med på sina villkor, så mycket de bara kan och orkar.

Hur gör ni för att hålla kvar tjejerna i klubben?

Tack vare stödet från Magnolia Bostad ska vi bland annat starta en fadderverksamhet mellan klubbens flicklag och damlaget. Med gemensamma träningar och aktiviteter skapar vi en familjär känsla och uppmuntrar de yngre spelarna till att fortsätta växa i klubben. Det hjälper oss att bygga för framtiden.

Föreningens devis är ”Där du får vara med”. Vad betyder det?

Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att spela fotboll så länge som möjligt – oavsett vilka förutsättningar man har. Därför försöker vi alltid, i mån av plats, att ta emot de spelare som söker sig till oss. Vi har även parasportsektion för spelare med olika typer av funktionsvariationer. Sundbybergs IK ska vara en sund förening med sunda värderingar.

Berätta om Sundbybergsmodellen.

Det är vår helt unika läroplan för fotboll som ges ut i bokform – både till ledare i vår egen klubb, men också som inspiration för alla som har ett intresse för fotbollsträning. Sundbybergsmodellen är en komplett handbok för dig som vill träna ett lag hela vägen från knatte till senior på bästa sätt.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Bidraget från Magnolia Bostad går bland annat till vår fotbollsfond, där familjer som saknar ekonomiska förutsättningar kan söka stöd och få hjälp med medlemsavgiften. På så sätt kan vi leva upp till vår vision om fotboll för alla.

”Många tjejer brottas med låg självkänsla. Då är det viktigt att finnas där för att peppa och coacha.”

Håbo FF kallas ”Fotbollshjärtat i Mälardalen” – och är en klubb med hjärtat på rätta stället. Föreningen arbetar målmedvetet med jämställdhet, integration och allas lika värde samt fokuserar starkt på sina tjej- och damlag.

Intervju med Mats Gredemyr, en av ledarna för damlaget i Håbo FF.

 

Du har varit med länge i matchen som ledare för damlaget. Berätta!

När min dotter började spela fotboll för över 10 år sedan gick jag in som tränare i Håbo FF. Många av de tjejer som spelade i laget då har jag nu följt hela vägen upp i damlaget. Mina egna barn har slutat spela, men jag är fortfarande kvar i laget. Det har blivit en livsstil och är fantastiskt roligt!

Är det någon skillnad på att träna flickor och pojkar?

Absolut! Som tränare för tjejer blir man mer än bara en tränare. Man har också en roll som psykolog och extra-pappa. Det är inte ovanligt att tjejer brottas med prestationsångest och låg självkänsla och då är det oerhört viktigt att finnas där för att peppa och coacha. Om en tjej missar ett mål kan det hända att hon mår dåligt efteråt och anklagar sig själv. Om samma sak händer för en kille kan han lika gärna vända på det och säga stolt till sina lagkamrater: ”Såg ni, jag gjorde nästan mål!”

Vad är de största utmaningarna inom tjejfotbollen?

Ett stort problem är att många tjejer hoppar av när de kommer upp i tonåren. Vi jobbar hårt på att få dem att stanna kvar inom fotbollen, dels genom att stötta dem som individer men också genom att stärka laget med olika sammanhållande aktiviteter utöver själva träningen. Dessutom har vi ett nära samarbete mellan flick- och damlagen, där de yngre och äldre spelarna ofta får träna tillsammans för att inspirera varandra och utvecklas som spelare.

Vilken typ av socialt ansvar tar ni som fotbollsklubb?

Under flyktingkrisen 2017 anordnade vi bland annat öppna träningar för ensamkommande flyktingbarn. Efter det har många av barnen integrerats som spelare i vår förening. Vi har även startat ett event som vi kallar All Welcome Cup. Där bjuder vi in barn i alla åldrar med olika kön, ursprung och förutsättningar att spela tillsammans helt gratis. Under cupen delar vi ut pris till cupens ”kompis” och ”fairplay”. För oss handlar fotboll först och främst inte om att vinna utan att samarbeta, skapa gemenskap och ha roligt tillsammans.

På vilket sätt stödjer Magnolia Bostad er verksamhet?

Bidraget från Magnolia Bostad är oerhört uppskattat och har bland annat använts till att sponsra träningsläger för våra tjejer. Framöver planerar vi att åka på träningsläger med vårt damlag till London i ett utbyte med London City Lionesses.

Håbo FF:s värdegrund

Vi utformar vår idrott så att:

 • den i alla led ständigt utvecklas och förbättras till form och innehåll
 • alla som vill – oavsett etnicitet, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar – får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet
 • den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupperingar
 • de som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet
 • den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap

Kort om Kalmar IFK

 • En fotbollsförening för tjejer från sex år och uppåt med cirka 400 medlemmar
 • Startade 1970
 • Bedriver sin verksamhet på Gröndals IP i centrala Kalmar
 • Rankas som Sveriges 8:e bästa damelitförening av EFD
 • Spelade i Damallsvenskan 2018 och Elitettan 2019
”Vi belönar tjejer som håller sina antidrogavtal.”

För IFK Kalmar är det viktigt att se till hela spelaren och hennes välmående, inte bara en bra högerfot. Som en del av klubbens värderingsarbete har man tagit fram en egen antidrogmetod som får unga tjejer att avstå från droger, alkohol och narkotika.

Intervju med Jimmy Gummesson, ungdomsordförande IFK Kalmar.

 

Vilka är IFK Kalmar?

IFK Kalmar blev tidigt pionjärer för damfotbollen i Kalmar. När klubben startade 1970 hade vi blandade lag. Men med åren växte damfotbollen och vi fick stora framgångar på både dam- och flicksidan. 2005 bestämde vi oss för att bli en renodlad tjejklubb.

Ni har stort fokus på värderingsfrågor och inkludering. Berätta!

För oss är det en självklarhet att se hur allt hänger ihop: demokrati, jämställdhet, personlig utveckling, ansvar, gemenskap, fair play och alla människors lika värde. Grunden i vår förening är att ge våra ungdomar en idrottslig utbildning som de kan ta med sig resten av livet, oavsett framtida vägval.

På vilket sätt sponsrar Magnolia Bostad er verksamhet?

En del av stödet går till föreningens antidrogarbete. Vi har tagit fram en egen metod för att skjuta på drog- eller alkoholdebuten. När spelarna är 13–14 år skriver de ett avtal med oss och sina föräldrar, där de lovar att avstå från droger, alkohol och narkotika. Avtalet gäller till och med höstterminen ut, första året på gymnasiet. Håller man avtalet får man 2 000 kr, hälften från föreningen och hälften från föräldrarna. Man får även delta i roliga aktiviteter som att besöka relaxen i simhallen, ha matlagningskvällar, åka studieresor, gå på föreläsningar med mera.

Varför är det viktigt att arbeta medvetet mot droger?

Forskningen visar att ungdomars hjärnor drabbas hårdare av effekterna av droger och alkoholens än vuxnas hjärnor. Den visar också ett klart samband mellan en tidig drog -eller alkoholdebut och missbruk. Dessutom är tendensen klar att användningen av tobak, alkohol och droger ökar bland flickor och unga kvinnor. Vår avsikt är att utan moraliska pekpinnar ge ungdomar i en påverkbar ålder stöd och motivation till att tacka nej till erbjudande om alkohol, droger och tobak.

Har metoden varit framgångsrik?

Absolut! Vi har använt den i nästan 15 år och den är oerhört uppskattad bland både ungdomar och föräldrar.

Vad är klubbens största utmaning i övrigt?

Att få ihop elit med bredd. Vi är framförallt en elitförening, men strävar också efter bredd i våra ungdomslag. Alla ska känna sig välkomna.

Vad är klubbens främsta styrka?

Vår styrka är och har alltid varit den kamratskap och stämning som funnits inom föreningen.

”Med Magnolia Bostads Stipendium vill vi lyfta de tjejer som gör mycket för laget.”

För andra året i rad har Magnolia Bostad delat ut stipendium till Stattena IF. Stipendiet tilldelas två tjejer som med stort engagemang och hjärta har stärkt laget under året.

Intervju med Peter Ström Søeberg, tränare för damlaget på Stattena IF.

 

Berätta om er förening.

Stattena IF är en gammal förening som snart firar 100 år. Idag är vi en levande fotbollsklubb med över 500 medlemmar. Klubbens damlag bildades 1971 som ett av de tidigaste elitlagen i damfotboll. Sedan dess har de spelat i Allsvenskan hela tretton säsonger och parkerar på sextonde plats i den Allsvenska maratontabellen för damlag.

Vad är era största utmaningar?

Vi har ett strålande läge mitt i stan med ett stort upptagningsområde. Det innebär att våra spelare kommer från stora delar av staden, många från socioekonomiskt utsatta grupper. En hel del av de här tjejerna saknar stöd hemifrån och behöver mycket support från oss som klubb. Det kan handla om allt från gratis medlemskap till att få skjuts till bortamatcher. Som tränare är det utmanande, men också väldigt givande. Jag är stolt över att vi kan erbjuda tjejer som annars inte hade haft möjlighet att spela fotboll, en självklar plats i vår förening.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd till er verksamhet?

Det betyder mycket! Tack vare Magnolia Bostad kan vi satsa ännu mer på vår flick- och damverksamhet. Men det är inte bara en ekonomisk fråga. Att tjejerna har en egen sponsor väcker även stolthet internt – både hos spelare och tränare.

Vem vann årets Magnolia Bostads Stipendium och varför?

Årets stipendiater blev Johanna Hägg och Matilda Hansson. Stipendiet tilldelas en i damlaget och en i ungdomslaget som under året varit en bra kompis, medspelare och ledare. För oss handlar inte fotboll om att prestera bäst på planen. Med stipendiet från Magnolia Bostad vill vi istället lyfta de tjejer som gör mest för laget.

Årets vinnare av Magnolia Bostads Stipendium

Johanna Hägg

”För att som naturlig ledare i nya damlaget alltid visa vägen med positiv uppmuntran, konstruktiva råd och rå energi i egna spelet. Johanna är lika uppskattad bland medspelare som bland ledare och hennes personlighet på planen är Stattenas bultande hjärta: styrka, att inte låta sig kuvas och viljan att alltid göra sitt bästa oavsett resultat eller motstånd.”

Matilda Hansson

”För att som ny i gänget ha gett sig den på att ta plats även mot tuffaste motståndet. Matildas mod och energi är en källa till inspiration för både medspelare och ledare. Hennes utveckling under bara knappt ett år har varit nästan orimlig och handlar inte enbart om stark närvaro utan om dedikation och vilja.”

“Skellefteå FF lyfter tjejerna i klubben. Det vill vi vara en del av.”

Vi på Magnolia Bostad är glada över att välkomna ännu en klubb till vår stora fotbollsfamilj: Skellefteå FF!

Intervju med Suzana Bossel, kommunikations- och marknadschef.

 

 

Varför har Magnolia Bostad inlett ett samarbete med Skellefteå FF?

Vi planerar att bygga bostäder i Skellefteå och letade därför efter ett lokalt fotbollslag att sponsra. För oss är det viktigt att klubbarna vi stödjer satsar på flick- och damlag och gärna har fokus på CSR-frågor. Skellefteå FF kändes rätt från början. Föreningen har en värdegrund som bygger på alla människors lika värde och är bra på att lyfta tjejerna i klubben. Redan vid första samtalet med klubbchefen Mattias hade han en idé om hur vi kan stödja deras CSR-satsning.

Vad tänker du om Skellefteå FF:s samhällsengagemang HELA SPELAREN?

För oss väger det tungt att klubben satsar på mer än bara fotboll. Deras projekt HELA SPELAREN syftar till att spelarna ska växa som individer, känna trygghet och ha förståelse för sina medmänniskor. Som en del av träningen pratar man om etik och moral samt arbetar medvetet för integration och mot mobbing. Det vill vi vara en del av.

På vilket sätt kommer ni stödja föreningens verksamhet?

Vårt bidrag kommer att fördelas jämnt mellan flick- och damlagen. Bland annat kommer stödet att gå till läxhjälp på Norrhammarskolan, aktiviteter med äldreboendet, Tisdagsklubben för personer med funktionsvariationer och Trygghetsvandring på stan.

Vad vet du om Skellefteå som stad?

Jag har ingen närmare relation till staden tyvärr, men ser mycket fram emot att få komma och titta på en fotbollsträning och lära känna staden bättre.

På vilket sätt är Magnolia Bostad med att utveckla Skellefteå?

I Västra Erikslid cirka 1 km norr om Skellefteå planerar vi ett helt nytt bostadsområde. Här ska vi bygga ca 300 bostäder med olika upplåtelseformer för små och stora familjer. Läget är strålande med direkt närhet till såväl friluftsområdet Vitberget som Erikslids centrum och det finns goda bussförbindelser med Skellefteå centrum. Projektet kommer att utformas som flerbostadshus i trä med en blandning av friliggande hus och hus i kvartersstruktur. Visionen är att skapa ett hållbart samhälle med mångfald, gemenskap och trygghet.

Några avslutande ord?

Vi ser fram emot ett samarbete med Skellefteå FF! Det ska bli kul att få lära oss mer om klubben och deras arbete med tjejerna. Vår förhoppning är att det blir ett långt samarbete som vi kan utveckla ännu mer i framtiden.

Sätra SKs Sommarfotbollsskola!

Vi fick erbjudandet att vara med och stötta Sätra SKs sommarfotbollsskola i år.

 

Sätra SK är en renodlad flick- och damfotbollsförening hemmahörande på Sätra Bollplan. Under vecka 25 bjöd dom in flickor födda 2014 och uppåt från Skärholmen, Sätra och Bredäng möjligheten att delta på en av sommarlovets roligaste veckor!

Under veckan tränade dom bollkontroll, spelade matcher och gjorde massa roliga lekar. Alla, oavsett tidigare fotbollserfarenheter var välkomna. Fotboll är en lagsport som handlar om samarbete och gemenskap vilket kommer vara temat under denna vecka. Med glädje och uppmuntran kommer viljan att vilja utvecklas och lära sig mer.

Fakta om OBOS Damallsvenskan:

 • Den fjärde starkaste ligan i Europa och Sverige
 • Består av 12 lag i en seriegrupp
 • Seriesegrare är svensk mästare
 • Ettan och tvåan kvalificerar sig för europaspel i Champions League
”Äntligen får vi spela vår första match i OBOS Damallsvenskan på vår nybyggda hemmaarena.”

Efter en oviss vår drar OBOS Damallsvenskan äntligen igång. Den 27 juni möter IK Uppsala Fotboll Djurgårdens IF i premiären hemma på Studenternas IP. Det blir klubbens debut i landets högsta serie. Vi fick några ord med klubbchefen Gunnar inför premiären.

Intervju med Gunnar Källsten, Klubbchef på IK Uppsala Fotboll.

 

Hej Gunnar, hur känns det inför premiärmatchen?

Oerhört spännande. Vi har haft ett långsiktigt mål att år 2021 spela i OBOS Damallsvenskan och nu är vi redan där. Sedan kom coronapandemin och allt matchspel ställdes in. Därför har vi väntat och längtat efter att få spela vår första match i OBOS Damallsvenskan på vår fina nybyggda hemmaarena Studenternas IP.

Matcherna kommer till en början att spelas för tomma läktare. Vad tänker du om det?

Vi har väntat på ett besked från Folkhälsomyndigheten hela våren. Så självklart blev vi väldigt glada när vi fick reda på att OBOS Damallsvenskan blir av. Det kommer förstås att bli annorlunda utan publik. Men det viktigaste är att vi får spela och att vi på alla sätt försöker förhindra spridningen av covid-19.

Hur är lagets form?

Svårt att svara på. Spelartruppen är i stort sett skadefri men inte riktigt uppe i matchtempo än. Vi har tvingats anpassa all träning då vi inte vetat om och när matcherna kommer igång. Vi har tränat lite mindre och med mindre intensitet än vad vi annars skulle ha gjort. Men från och med den 1 juni har vi gått upp i full träning och hoppas att vi hinner förbereda oss på bästa sätt. Vi har dessutom två träningsmatcher inlagda innan serien börjar där vi kan vässa formen.

IK Uppsala Fotboll är en renodlad flick- och damförening. Vad är fördelarna med det?

Flick- och damfotboll överlag har inte samma prioritet som herrfotboll. I många andra klubbar får därför tjejerna stå ett steg tillbaka. Det kan till exempel handla om att de får de sämsta träningstiderna sent på kvällen för att killarna ska träna före. Det problemet slipper vi i vår klubb. Vi kan sätta tjejerna i centrum!

IK Uppsala Fotboll har stort fokus på hållbarhet och driver ett antal CSR-projekt. Berätta!

Med fotbollen som verktyg arbetar vi medvetet och målinriktat för att bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Bland annat driver vi Ronjabollen i egen regi sedan ett drygt år tillbaka i samarbete med grundaren Sevana Ghadimi samt utbildningsprojektet FSR Coach.

Vad är Ronjabollen?

Det är ett jämställdhet- och integrationsprojekt för unga tjejer med utländsk bakgrund som bor i Uppsala. Ronjabollen är ett första steg att tidigt etablera ett idrottsintresse för dessa tjejer som annars inte har en naturlig ingång till idrotten. Träningen fokuserar på lek, glädje och rörelse. Men vi arbetar också med värdegrundsövningar, där vi lyfter viktiga frågor som jämställdhet, demokrati och mångfald.

Vad är FSR Coach?

FSR står för Football Social Responsibility. Projektet vänder sig till flickor och kvinnor från 14 år och uppåt som vill utbilda sig till fotbollstränare och samtidigt få en värdegrund att arbeta utifrån. Syftet är att stärka flickors och kvinnors självförtroende i ledarrollen – både på och utanför planen. Utbildningen är helt gratis och har på kort tid blivit oerhört uppskattad. Vår målsättning var att få 100 deltagare på tre år. Men redan under första året fick vi 115 deltagare.

Hur följer ni upp tjejerna efter utbildningen?

Efter utbildningen fungerar vi som mentorer åt dem. Vi hjälper dem att få kontakt med andra fotbollsföreningar och erbjuder dem att komma till oss för att praktisera på våra öppna träningar för tjejer. Några av dem är anställda av oss som ledare i Ronjabollen, några arbetar som instruktörer på våra fotbollsläger för tjejer.

Vad betyder samarbetet med Magnolia Bostad för klubben?

Deras stöd är mycket viktigt för oss och hjälper oss att driva de frågor och projekt som vi brinner för. Vi är väldigt noga med vilka vi väljer att ha som partners. Magnolia Bostad är en ansedd samhällsaktör som vi delar värderingar med.

”Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete”

Med glädje, kamratskap och engagemang som värdeord har Lindö FF utvecklats till en stark förening, där varje spelare får ta plats och många vill stanna kvar länge. Jämställdhetsfrågan står högt på agendan och föreningen satsar stort på sin flick- och damverksamhet.

Intervju med Kenneth ”Kecke” Petersson, klubbchef på Lindö FF.

Vad minns du mest från säsongen 2019?

Det var ett framgångsrikt år för Lindö FF. Vi fick fler tjejer i varje åldersgrupp som började spela fotboll hos oss. Tack vare ett samarbete med en skola i området kunde vi starta upp en ren tjejgrupp för högstadieelever. Vårt A lag på damsidan lyckades hänga kvar i sin serie. Bland våra yngre tjejer så var vi seriesegrare i Flickor 05 och vann DM på ungdomssidan, vilket vittnar om att vår ungdomsverksamhet för tjejer är på helt rätt väg.

Och så fyllde er arena 10 år, grattis! Hur firade ni?

Vi firade storslaget på vårt årliga event Lindödagen, där vi bjöd in till fest med roliga aktiviteter och gäster från både vår och andra föreningar.

Förra året gick ni in i projektet Diplomerad Förening. Berätta!

Det är ett projekt som är startat av Svenska Fotbollsförbundet. I projektet kommer vi att jobba med vår verksamhetsidé, vision och värdegrund. Grundtanken med Diplomerad Förening är att fokusera på vikten av att vi skapar en föreningsmiljö där barn och ungdomar har roligt, är trygga och mår bra. Och får lära sig att spela fotboll, förstås.

Vad är tjejfotbollens största utmaningar?

När det blir för få tjejer som spelar inom varje distrikt tvingas man ha en serie med stor spridning på åldrarna. Det kan skilja sig 3–4 år mellan spelarna. Många tjejer börjar spela seniorfotboll i tidig ålder, vilket en del upplever som jobbigt. Ser man några år framåt så tror jag att de stora klubbarna i Sverige kommer att plocka yngre spelare från oss föreningar som satsar på ungdomsverksamhet för tjejer. Vi kan se det nu bland storlagen i Europa och det kommer nog att spilla ner på oss andra om några år.

Vad ser du för trender inom damfotbollen?

Äntligen börjar tjejer få större plats inom fotbollen. På senare år har det öppnats möjligheter för tjejer att leva på sitt fotbollsspelande, mycket på grund av att de stora klubbarna i Europa ser värdet av tjejfotboll. Det har i sin tur smittat av sig på oss i Sverige.

På vilket sätt bidrar Magnolia Bostad till er verksamhet?

Lindö FF arbetar medvetet för jämställdhet. Det kan gälla allt från ekonomi till fördelning av träningstider mellan killar och tjejer. Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete. Nu kan vi stolt säga att vi har en samarbetspartner som vill satsa på tjejer. Det har gett ett eko internt och är ett kvitto till alla våra ideella ledare att det finns ett starkt stöd att vilja göra något för föreningens flickor.

Har ni något nytt på gång framöver?

Vi har många spännande projekt framför oss. Nu i sommar drar vi igång kostnadsfria lovträningar, för att aktivera ungdomar som har en tendens att bli stillasittande under loven. Vi har också ansökt om ett bygglov för en Padelhall vid vår anläggning, för att bredda och utöka vår egen verksamhet. Dessutom har vi ett korttidsboende nära oss för ungdomar med funktionshinder som skulle kunna bli en del av vår verksamhet.

Mer än bara fotboll

Lindö FF:s löfte ”Mer än bara fotboll” betyder att föreningen ska vara en samlingspunkt för gemenskap där ungdomar i alla åldrar är välkomna. Medlemmar i Lindö FF hjälper varandra att utvecklas och sikta mot sina drömmar. Med hjärtat i fotbollen skapas glädje och gemenskap som bygger vänskap för livet.

Lyssna på Lindö FF:s egen låt på Spotify här

Engagemang, trygghet och framåtanda

Utifrån de värdeorden bedriver Sätra SK sin verksamhet. Klubbens värdegrund handlar om socialt ansvarstagande – för individen och för det gemensamma samhället. Det handlar om hur man uppträder både på och utanför planen samt hur man bemöter domare, ledare, föräldrar och funktionärer vid träning och matcher.

”Våra tjejer slipper konkurrera med killarna.”

Sätra SK är en unik fotbollsförening i Stockholm. Precis som vi på Magnolia Bostad har de nämligen valt att satsa helhjärtat och uteslutande på dam- och flickfotboll.

Intervju med Angelica Hjorth Ståhlgren, ordförande i Sätra SK.

Hej Angelica! Vad har du för fotbollsbakgrund?

Jag spelade knattefotboll som liten, men upptäckte snart att jag tyckte mycket mer om att sitta på läktaren och titta på fotboll, än att spela själv. Mitt hjärta brinner verkligen för den här sporten.

Varför är fotboll världens bästa sport?

För att den bygger gemenskap. I ett fotbollslag är alla spelare viktiga. Jag har jobbat inom skolan med yngre barn och ser hur enkelt det kan vara för barn att hamna i ett fack de inte trivs i. Det kan vara ett mönster som är svårt att ta sig ur. Men i fotbollslaget får barnen en helt annan möjlighet att känna sig sedda och uppskattade. Man är en del av ett större sammanhang, där alla räknas!

Har er förening alltid fokuserat på tjej- och damfotboll?

Sätra SK har funnits sedan 1967, men i början av 80-talet utvecklades vi alltmer medvetet till en ren dam- och flickklubb och herrlaget flyttades över till Solberga.

Vad är de största utmaningarna med att nischa sig mot tjejer?

Damfotboll har historiskt sett legat bakom herrfotbollen, både medialt och ekonomiskt. Men både Svenska Fotbollsförbundet och samhället i stort börjar ta ett större ansvar och satsa på tjej- och damfotbollen. Dessutom märker vi att de som är involverade verkligen brinner för tjej- och damfotboll.

Vilka fördelar ser ni med renodlade tjejlag?

I många andra föreningar med blandade lag får killarna ofta de bästa träningstiderna och tjejerna får de tider som blir över. Det problemet har inte vi. Våra tjejer slipper konkurrera med killarna, helt enkelt.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd för er verksamhet?

Oerhört mycket! Tack vare deras stöd har vi till exempel fått möjlighet att genomföra Sätra Girls Cup, som på 10 år har vuxit till Stockholms största tjejcup med fokus på glädje, gemenskap och utveckling.

Fotbollssäsongen 2020 ser lite annorlunda ut, berätta.

Ja, Coronaviruset har förstås påverkat oss alla. Tyvärr har vi fått ställa in vårens tjejcup, men hoppas på att kunna skjuta upp den till hösten. Vi har även anpassat våra träningar genom att börja utesäsongen tidigare, stänga våra omklädningsrum och undvika onödiga kramkalas på planen. Det är inte riktigt som vanligt, men vi är glada för att fortfarande kunna ses och träna tillsammans. Nu är den gemenskap som fotbollen ger viktigare än någonsin.

Vad ser du och klubben fram emot under 2020?

Vi planerar bland annat att rusta upp vårt klubbhus och utbilda våra engagerade ungdomsledare.

”Det finns hur mycket som helst att göra. Under 2020 vill vi göra ännu mer.”

Magnolia Bostad sponsrar idag 18 flick- och damfotbollslag runt om i landet med allt från mellanmål till läxhjälp. Intervju med Julie Gardinier, ansvarig för Magnolia Bostads fotbollssatsning.

Varför har ni valt att stödja svenska fotbollsföreningars flick- och damverksamhet?

Vi vill engagera oss i de orter där vi verkar. Genom den här satsningen bidrar vi till att fler tjejer ägnar sig åt fysisk aktivitet och får en meningsfull fritid. Samtidigt skapar vi en naturlig plats för jämställdhet, mångfald och integration. Vi bidrar dessutom till att personer som normalt inte kommer i kontakt med svenskt föreningsliv gör det genom att prova fotboll.

På vilket sätt stöttar ni fotbollslagen som ni samarbetar med?

På många orter bidrar vi med till exempel mellanmål före träning, låneutrustning och säker busstransport till matcherna. Men vårt stöd kan variera från ort till ort. I Örebro till exempel, stöttar vi Örebro SK fotboll genom Studiehjälpen som underlättar för flickor att kombinera fotboll och skola. Efter skolan får tjejerna hjälp med sina studier av studenter från Örebro Universitet och efter avslutad studiehjälp är det dags för fotbollsträning.

Ni är också medfinansiär till projektet Ronjabollen. Berätta!

Vi har sedan flera år ett samarbete med Ronjabollen, som har verksamhet i Uppsala, Eskilstuna och Huddinge. Ronjabollen arbetar med jämställdhets- och integrationsfrågor genom att samla flickor och kvinnor kring fotboll som aktivitet i ett naturligt och otvunget sammanhang. Ronjabollen startades av Sevana Ghadimi, som under året haft information kring fotboll och integration på temat ”Hur en boll kan förändra samhället”.

Vad har ni för framtidsplaner för verksamheten?

Det finns hur mycket som helst att göra! Under 2020 hoppas vi öka antalet lag vi stöttar, utöka vårt samarbete med Ronjabollen och starta en cup utöver den vi hjälper till att anordna i Nynäshamn.

Berätta om ditt bästa fotbollsminne med Magnolia Bostad.

Jag kommer aldrig att glömma hur mäktigt det var att genomföra Magnolia Bostad Tjejcup i Nynäshamn 2019. Känslan att se alla barnen värma upp till låten ”Tjejer är bäst”. Det var en otrolig stämning och gemenskap. Och så fint att se hur många som engagerar sig för att göra det bästa för barnen.

5 snabba frågor med Lena

Dina bästa egenskaper på plan?
God spelförståelse, starka nickar och uthållighet.

Dina bästa egenskaper som ordförande?
Brett kontaktnät, sinne för struktur och starkt fotbollsengagemang.

Ditt bästa fotbollsminne?
När jag gick i fjärde klass startade jag ett flicklag själv. Det resulterade i att vi spelade en träningsmatch mot Hedens IF. Det var då mitt fotbollshjärta började klappa på riktigt.

Ett mål du minns…
När jag fick till ett volleyskott och avgjorde finalen av Sjuttiaden.

Vad ser du fram emot fotbollsåret 2020?
Svenska herrlandslagets EM-slutspel, att QBIK:s A-lag gör en bra säsong i Div 2 och att vi lyckas få fler tjejer att börja spela fotboll i vår förening.

”Mysrummet i klubbhuset blir en viktig mötesplats för tjejerna.”

QBIK står för Qvinnornas Bollidrottsklubb och är en fotbollsklubb bara för tjejer. Tjejer som vågar ta för sig, tjejer som entusiasmerar och som respekterar varandra. Tjejer som är stolta. Tjejer som tycker fotboll är fantastiskt. Vi fick en pratstund med klubbens ordförande Lena om tjejfotbollens största utmaningar och hur ett litet kuddrum kan göra stor skillnad.

Intervju med Lena Calais, ordförande QBIK, Karlstad

Berätta om klubben och er satsning på tjejfotboll.

QBIK är en anrik klubb som har funnits i 40 år. Klubben grundades som en utbrytning ur Karlstad BK för att ge tjejfotbollen mer utrymme. Idag har vi ca 260 aktiva medlemmar i en bred målgrupp – allt från 6-åringar till seniorer. Att spela fotboll i QBIK innebär massor av glädje, kamratskap och härlig fotboll.

Vad är tjejfotbollsbollens största utmaningar?

Tyvärr slutar många tjejer att spela fotboll när de blir lite äldre. Skolan tar mycket tid och konkurrensen från andra idrotter är stor. Samtidigt tror jag också att det handlar om att dagens samhälle går mer åt ”Jaget före laget” än tvärtom. Därför jobbar vi mycket med att skapa en bra sammanhållning och en stark teamkänsla i våra lag.

Hur skapar ni stark teamkänsla?

Vi har inget elittänk i våra ungdomslag utan ser framför allt till att ha roligt tillsammans. Varje år anordnar vi till exempel den omtyckta och välbesökta QBIK-dagen med matcher, tävlingar, grill och massa annat kul.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Vi har bland annat skapat ett mysrum i klubbhuset med sköna kuddar och dynor som blir en viktig mötesplats för tjejerna. Där sitter många och läser läxor tillsammans, äter mellanmål eller bara pratar. Det gör verkligen skillnad för sammanhållningen att ha någonstans att hänga före och efter träningen.

Integration är en av era hjärtefrågor, berätta!

I vårt geografiska spridningsområde bor det människor med många nationaliteter. Vi vill locka flickor med olika etniska bakgrunder att våga prova spela fotboll. Alla ska känna sig välkomna. En av våra ledare brinner särskilt för jämställdhet och med henne i spetsen planerar vi att starta ett nytt integrationsprogram framöver. I det arbetet kommer Magnolia Bostads bidrag att göra stor nytta.

”Vi uppmuntrar tjejerna att ta plats – både på fotbollsplanen och i samhället.”

Huddinge IF är en av Stockholms största fotbollsföreningar med över 1 000 aktiva medlemmar och ca 70 lag. Klubben satsar stort på att få fler tjejer att ta steget in i svensk fotboll.

Intervju med Fredrik Liljeroth, tränare och ansvarig för flick-och damverksamheten på Huddinge IF.

Klubbens motto är ”Fotboll för alla”. Vad innebär det?

Det betyder att vi välkomnar alla barn och ungdomar som vill spela med oss. Vi ger dem möjlighet att idrotta på samma villkor – oavsett kön, bakgrund och tidigare erfarenhet av fotboll.

Berätta om projektet Fotbollsskolan, som Magnolia Bostad är med att stötta.

Fotbollsskolan är ett initiativ från Svenska Fotbollsförbundet och arrangeras över hela landet under parollen ”Alla är olika – olika är bra”. Projektet stöder lokala klubbar som Huddinge IF, som aktivt arbetar med inkludering och mångfald.

Hur arbetar ni med Fotbollsskolan?

Med stöd av Svenska Fotbollsförbundet och Magnolia Bostad bedriver vår dam- och flickverksamhet fredagsfotboll på Visättraskolan. Träningen sker under lekfulla former och blandas med övningar och samtal kring jämställdhet, integration och demokrati. Det är prestigelöst och väldigt kul. Alla får komma som de är. Vissa tjejer har aldrig rört en boll förut, men alla gör sitt bästa.

Finns det något viktigt att tänka på som fotbollstränare till tjejer?

Jag vill att tjejerna ska känna sig sedda och hörda. Att de ska identifiera sig som fotbollsspelare och våga ta plats. Det är viktigt att uppmuntra, men också att våga ställa samma krav på tjejer som man gör på killar. Många tränare är rädda för det, men jag tror att krav ger spelarna motivation. Man visar att man tror på dem och deras potential att utvecklas.

Hur ser du på klubbens framtid?

Med enorm tillförsikt. De senaste åren har vi arbetat fokuserat och målinriktat med vår verksamhet. Idag har vi en bra grund att stå på och goda möjligheter att fokusera på långsiktig utveckling, inte bara det dagliga arbetet. Vår sponsor Magnolia Bostad har varit en stark bidragande faktor till att vi har kommit så långt.

Kort om fotbollsskolan

 • Barnen får motion och utvecklar sin motorik
 • Bygger goda relationer – både på och utanför fotbollsplanen
 • Det teoretiska materialet baseras på FN:s barnkonvention
 • Fokus på glädje, ansträngning och lärande
 • Ger ökad respekt för varandra och förståelse för olikheter

LB07 skapar spontanfotboll i segregerade områden

Nattfotboll
Alla mellan 13–25 år som vill spela fotboll och ha kul är välkomna. Ledare finns på plats och det är helt kostnadsfritt. Fredagar och lördagar 20–24.

Bollsport för tjejer
En mötesplats för tjejer 7–16 år i segregerade områden i Malmö. Det långsiktiga målet är att tjejerna ska må bra, få ökat självförtroende och komma in i samhället.

Ska man orka göra mål behöver man mellanmål.

LB07, IF Limhamn Bunkeflo, är idag Skånes största fotbollsförening med drygt 1 400 aktiva barn och unga. Vi på Magnolia Bostad sponsrar klubben med bland annat mellanmål och låneskor.

Intervju med Vesna Rosell som är marknads- och CSR-ansvarig.

En CSR-ansvarig på en fotbollsklubb. Behövs det?

Absolut. För oss handlar fotboll om så mycket mer än bara sport. Vi vill fånga upp unga som finns i riskzonen för att hamna i utanförskap – ge dem bättre självförtroende och ett sammanhang.

Hur gör ni det?

Genom konkreta och handfasta projekt som Nattfotboll och Bollsport för tjejer.

Nattfotboll, vad är det?

Nattfotboll syftar till att ge ungdomar i segregerade områden en meningsfull sysselsättning på de tider när behovet är som störst. I Oxie, Lindängen och Arlöv erbjuder vi kostnadsfri fotboll fram till midnatt på fredags- och lördagskvällar.

Hur kom det sig att ni startade Bollsport för tjejer?

Vi märkte att det var mest killar som kom till vår nattfotboll för att spela. Tjejerna kom för att titta på. Många tjejer, särskilt de med invandrarbakgrund, har fått höra redan från barnsben att tjejer inte spelar fotboll. De hindras från att idrotta på grund av värderingar, normer, sociala och ekonomiska faktorer. Vi ville förändra attityden och erbjuda de här tjejerna en väg in i det organiserade föreningslivet.

Vad gör ni för skillnad för tjejerna som kommer och spelar?

Hos oss får de spela fotboll på sina egna villkor, utan sportsliga krav. Vi ger dem möjlighet att skaffa sig kompisar, en hälsosam livsstil och i förlängningen ett arbete. Fotbollen blir en väg in i samhället.

På vilket sätt har Magnolia Bostad stöttat klubbens samhällsengagemang?

Tack vare Magnolia Bostad har vi kunnat ge tjejerna låneskor och mellanmål under träningarna. Många av spelarna har dessutom fått en jympapåse med bland annat träningskläder. De blev överlyckliga! Magnolia Bostads stöd är guld värt.

”Nu har vi fem nya tjejlag och en egen tjejcup i Nifen.”

Tjejfotbollen har växt sig stor i Nynäshamn. Allt tack vare en eldsjäl till fotbollsmamma och stöd från Magnolia Bostad.

Intervju med Emma Ny, styrelsemedlem i Nynäshamns IF (Nifen) och tränare för flickor 09.

Vad har du för fotbollsbakgrund?

Jag har spelat fotboll sedan barnsben och gick fotbollsgymnasium när jag blev äldre. Tidigt drömde jag om att bli tränare.

Berätta hur det gick till när du startade flicklag i Nynäshamns IF.

När min dotter ville börja spela fotboll så fanns det inget flicklag i Nynäshamn där vi bor. Vill man att ens barn ska få gå på aktiviteter kan man inte räkna med att andra ska fixa det åt en. Så jag tog saken i egna händer. Tillsammans med en annan fotbollsförälder frågade vi Nynäshamns IF om de kunde förse oss med bollar, koner och västar om vi drog ihop ett flicklag. Det var fem år sen.

Hur många tjejer spelar för klubben idag?

Nu har vi 86 spelare i fem seriespelande tjejlag. Vi har även startat Nifenlirarna, som är ett mixat lag med fotbollslek för yngre barn. Snart märkte vi att det dessutom fanns intresse bland tjejernas mammor. Så nu har vi även startat ett lag för damer 30+, som inte spelar matcher utan bara tränar för att det är kul.

Vad betyder stödet från Magnolia Bostad?

När Magnolia Bostad började sponsra vår tjejverksamhet ökade antalet nya spelare markant. Utöver ett större bidrag har de även varit väldigt generösa med till exempel vattenflaskor, träningströjor och hårband. Det har fått tjejerna att känna gemenskap och stolthet för sitt lag.

Berätta om Magnolia Bostad Tjejcup.

I maj 2019 anordnade vi en fartfylld och rolig cup tillsammans, med syftet att öka intresset för fotboll bland tjejer. Dagen blev en riktig succé med strålande sol och 270 fotbollstjejer på plan. Det anordnades även gemensam uppvärmning med Friskis&Svettis, hoppborg, ansiktsmålning, tatueringar, ponnyridning, goodie-bags och medaljutdelning med såpbubbleregn. Det var en härlig feststämning!

Blir det favorit i repris?

Absolut! Vi har redan bokat in Magnoliacupen varje år i tre år till.

Nifens vinnarcirkel – så funkar den

Emma Ny tipsar om hur man skapar god laganda:

Efter varje match samlar vi hela laget i något som vi kallar ”vinnarcirkeln.” Alla spelare ställer sig tätt tillsammans i en ring med händerna på varandras axlar. Sedan ger de varandra beröm och uppmuntrande ord: ”Lisa, jag tycker att du gjorde en snygg dribbling!” ”Tack Stella för att du peppade mig när jag missade målet”… etc.

På det sättet stärker spelarna varandra och skapar en bra laganda.

Vad gör SDFF Plus för skillnad i samhället?

Fotboll är ett fantastiskt verktyg för integration. Genom SDFF Plus blir tjejerna en del av ett sammanhang. De får en vettig sysselsättning på fritiden och många nya vänner. Det bygger upp deras självförtroende och hjälper dem att komma ut i samhället.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd?

Tack vare Magnolia Bostad har vi haft möjlighet att driva projektet och erbjuda kostnadsfri träning för alla. Pengarna går bland annat till utrustning och att utbilda samt ersätta våra ledare för det strålande jobb de gör.

”Man kan lugnt säga att det blev en fullträff!”

Vi är stolta över att stötta SDFF Plus – ett framgångsrikt integrationsprojekt som startats av Sundsvalls DFF. Idén är att erbjuda alla flickor mellan 5–20 år med utländsk bakgrund en meningsfull fritid. Fokus ligger på att skapa självförtroende, trygghet och stolthet.

Intervju med Lennart Lummi, grundare och projektledare för SDFF Plus.

Varför drog du igång projektet SDFF Plus?

Jag ville nå ut till de tjejer med utländsk bakgrund och begränsad ekonomi som sällan ens kommer i kontakt med föreningslivet. Min tanke var att om inte tjejerna kommer till oss, får vi helt enkelt ta föreningen till dem. Så jag åkte ut till områden där det bor många nyanlända och knackade på. Med mig hade jag ett gäng bollar och några västar. Det var så det hela började för 8 år sedan.

Vad fick du för respons från tjejerna?

Man kan lugnt säga att det blev en fullträff. Redan efter tre månader var det 50 tjejer som var igång och spelade. Och idag engagerar projektet ca 600 spelare från hela staden. Varje dag anordnas fotbollsträning inom SDFF Plus någonstans i Sundsvall.

Går du fortfarande runt och knackar dörr?

Nej, det behöver jag inte längre. Nu sprids det snabbt mellan tjejerna och vi får hela tiden nya spelare som vill vara med. Så fort det flyttar in en ny familj kontaktas de av våra spelare och erbjuds vara med på träningar. På så sätt får de snabbt tillgång till en massa nya kompisar och blir del av vår gemenskap.

Hur har initiativet blivit mottaget hos tjejernas föräldrar?

Vi har fått mycket positiv feedback. Allt eftersom projektet växte blev även deras mammor nyfikna, så nu har vi dessutom startat träning för mammorna i damlag. Och sen dröjde det inte länge förrän papporna blev lite avundsjuka. Så nu får de också vara med och har egna tider för träning i SDFF Plus regi. Men det känns ändå helt rätt att vi valde att satsa på tjejerna först. Den strategin kommer vi att fortsätta med.

Många av tjejerna har även blivit ledare. Berätta!

En del av våra spelare visade tidigt att de hade talang även som ledare. Några fick möjlighet att sommarjobba som tränare och har senare utbildats inom klubben. Nu har vi startat en ledarutbildning för idrottsledare med bland annat träningslära, motivation och mångfald på schemat. När våra ledare sedan söker jobb så har de något som sticker ut på sitt CV.

Kan projektet växa ytterligare?

Absolut. Vi har fått stor uppmärksamhet, både lokalt och runt hela riket. Svenska Fotbollsförbundet är intresserade av hur vi jobbar och vi har en nära dialog med dem. Nu är vår plan att få fler kommuner och föreningar att inspireras av konceptet. Vi vill sprida idén, för vi vet att den fungerar!

”Vi hjälper ungdomar att kombinera skolan med idrotten.”

Plugga först, träna sen är den enkla men briljanta idén bakom Studiehjälpen. Projektet har startats på initiativ av ÖSK Ungdom och hjälper ungdomar att få ihop vardagen.

Intervju med Sara Larsson Ullbrand, CRM- och kommunikationsansvarig Örebro SK Ungdom.

Varför har ni startat projektet Studiehjälpen?

Forskning visar att många ungdomar slutar idrotta när kraven från skolan ökar. Som en stor förening kände vi ett ansvar att göra någonting åt problemet. Därför startade vi för några år sedan Studiehjälpen, ett projekt som ger ungdomar i högstadiet och gymnasiet möjlighet att kombinera skolarbetet med träningen. Dessutom lär man sig bättre om man är fysiskt aktiv.

Hur går det till?

När skoldagen är slut beger sig ungdomarna till ÖSK Ungdoms klubbhus, där det bjuds på mellanmål eller matlåda. Därefter får de stöttning med sina studier av studenter från Örebro Universitet. Efter avslutad studiehjälp är det dags för idrottsträning. I år erbjuder vi även skjuts till deltagare vars träning ligger en bit bort.

Vilken respons har ni fått?

Bara positiv! Våra ungdomar upplever att de äntligen får ihop vardagspusslet. Deras föräldrar tycker att det är skönt att veta att deras barn får mat och studiehjälp och dessutom kommer fram tryggt till träningen. Även studenterna uppskattar initiativet. Studiehjälpen ger dem möjlighet att praktisera det de lär sig i skolbänken. En ”win win” för alla, med andra ord.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd för projektet?

ÖSK Ungdom brinner för det här projektet och ser att vi gör nytta för våra ungdomar. Vi är väldigt tacksamma för att ha Magnolia Bostad med oss. Utan ert stöd hade vi inte kunnat genomföra Studiehjälpen.

Rör på dig och få allt det här på köpet:

 • minskad ångest och stress
 • bättre koncentration
 • ökad inlärningsförmåga
 • starkare självuppfattning
 • lägre risk för övervikt
 • förbättrad livskvalitet
 • en rolig stund!

Källa: Riksidrottsförbundet

Liten ordlista i sambafotboll

Muito Bom
Betyder ”mycket bra”. När man spelar sambafotboll är det viktigt att berömma och stötta varandra.

Dá um jeito
Ett uttryck som handlar om att man ska inspireras av sina förebilder och sedan utveckla sin egen spelstil.

Boa bola
Betyder ”bra passning”. I sambafotboll kan varje vacker passning och dribbling vara ett konstverk i sig.

”O jogo bonito. Vi spelar vacker fotboll.”

Sambafotboll är mer av en konstform än en sport på blodigt allvar. I Angereds IS inspireras unga tjejer till att bygga både självförtroende och gemenskap. Allt med hjälp av den brasilianska filosofin om fotbollen som ett sätt att hitta balans.

Intervju med Erik ”Samba-Erik” Johansson, föreningsutvecklare på Angereds IS och grundare till Samba Football Academy.

Hej Samba-Erik! Varför kallas du just så?

Jag har alltid varit fascinerad av brasiliansk fotboll. När jag var 17 år gammal bodde jag ett år i Brasilien och spelade fotboll på proffsnivå i klubben AC Bragantino. Med mig hem hade jag sedan en stor passion för både landet och den vackra brasilianska spelstilen “O Jogo Bonito”.

Vad betyder ”O jogo bonito”?

Det betyder ”vacker fotboll” och syftar på den spelstil som utvecklats inom brasiliansk fotboll med snygga finter, passningar och klacksparkar. I Sverige kallar vi den kort och gott för sambafotboll. Fokus ligger på spelet, mer än resultatet. I sambafotboll handlar det inte först och främst om att vinna, utan att ha roligt och utvecklas tillsammans. Det är en mer inkluderande form av fotboll.

Hur gick det till när du tog sambafotbollen till Sverige?

Jag ville sprida brasiliansk fotboll och dess filosofi och samtidigt göra en insats för barn och ungdomar i samhället. Med hjälp av brasilianska elitspelare, tränare och socionomer skapade jag Samba Football Academy, där vi förenar det bästa från brasiliansk fotboll och kultur med modern idrottsfilosofi och spelarutvecklingsteori.

Som en av många fotbollsklubbar har nu även Angereds IS hoppas på sambatrenden. Berätta!

Förra året började jag samarbeta med Angereds IS, för att ge tjejfotbollen ett lyft. Det fanns ett stort behov av att aktivera unga tjejer i området och låta dem ta plats i en killdominerad sport. Vi startade upp med en Sambacup för tjejer, ett lyckat projekt som lockade ett 100-tal tjejer i årskurs 1–6.

Vad har det gett för resultat?

Veckan efter vår första Sambacup började 60 tjejer spela Sambafotboll i Angereds IS. Sedan dess har vi haft fler Sambacuper och utbildat fler lokala tjejledare. Numera spelar 150 tjejer 7–12 år sambafotboll hos Angereds IS varje vecka i fem olika områden i Angered. Och fler ska det bli!

På vilket sätt är Magnolia Bostad stöd viktigt för Angereds IS?

Tack vare att Magnolia Bostad sponsrar klubben kan vi bland annat ge arvoden till våra lokala kvinnliga ledare och köpa in träningsmaterial till spelarna.

Ni inleder varje träning med en ramsa. Hur går den?

Tillsammans är vi starka. Vi vinner som ett lag. Vi förlorar som ett lag. Gör vi mål så firar vi. Släpper vi in mål så tröstar vi. Kom ihåg att fotboll är en lek. Våga pröva och ta risker. Viktigare än resultatet är hur vi spelar. Vi är mot fusk och fula ord. Låt oss gå ut och spela en vacker fotboll. O jogo bonito!

”Vi gör nytta och det är fantastiskt att se!”

För några år sedan funderade Magnolia Bostad på hur man skulle stötta samhället på de orter man är verksamma på. Idag är bolaget stolta sponsorer till flick- och damfotbollföreningar runt om i hela landet, bland annat Lindö FF i Norrköping.

Intervju med Suzana Bossel, marknads- och kommunikationschef på Magnolia Bostad.

Varför sponsrar ni just fotbollsföreningar?

Fotboll är en fantastisk sport. Den samlar människor med olika bakgrund, skapar gemenskap och är en väg in i samhället. Det vill vi vara en del av. Vårt samarbete med fotbollsföreningar handlar dels om att vi, som samhällsaktör, vill ta vårt ansvar och bidra till bättre hälsa och välmående bland unga människor. Dels vill vi bidra till både ökad integration och bättre jämställdhet på de orter vi verkar. Därför stöttar vi flick- och damfotbollslag runt om i Sverige med bland annat låneskor, mellanmål och läxhjälp.

Vad har ni fått för gensvar från klubbarna?

När vi för några år sedan började ringa runt till föreningar vi ville stötta fick vi lite olika reaktioner. Det var många som trodde jag skojade med dem när jag sa att vi bara ville sponsra tjejer. Det var till och med en av dem jag ringde som la på luren. Samtidigt var det många som blev glada, men lite förvånade. Idag växer vår stora fotbollsfamilj kontinuerligt med nya klubbar. Vi har upptäckt att vi gör nytta och det är fantastiskt att se.

Magnolia Bostad sponsrar bland annat Lindö FF. Vad har ni för koppling till Norrköping?

Ett av våra allra första bostadsprojekt var Nya Parkens Allé, som ligger strax intill Norrköpings fotbollsarena Östgötaporten. Vi har dessutom ett kontor som ligger i Norrköping.

På vilket sätt sponsrar ni klubben?

I dagsläget har vårt stöd bara riktats till damlaget, men föreningen tittar just nu på hur vi även kan stötta deras flickverksamhet framöver.

Under parollen ”Mer än bara fotboll” har Lindö FF skapat en samlingspunkt för gemenskap där ungdomar i alla åldrar är välkomna. Läs mer på svenskalag.se/lindoff

Kort om Lindö FF

Lindö FF bildades 1972 och har runt 900 medlemmar, cirka 550 aktiva spelare och 170 ledare. Klubbens ambition är att fostra och utveckla fotbollsspelare för Norrköpings bästa.

”Äntligen har vi två flicklag i föreningen!”

IS Halmia är Halmstad äldsta fotbollsförening – en klubb med framåtanda som värnar om barn och ungdomar. Klubbens egen Anders Stålberg berättar om ett integrationsprojekt som tog fart, med stöd från Magnolia Bostad.

Intervju med Anders Stålberg, marknadsansvarig på IS Halmia.

Berätta om integrationsprojekt Fotboll utan gränser.

För 2,5 år sedan startade vi ett integrationsprojekt tillsammans med bland andra Halmstad Kommun. Syftet var att få flickor från segregerade Andersberg att börja spela fotboll.

Hur kan fotboll bidra till integration?

Få flickor med utländsk bakgrund deltar i föreningsliv. Fotboll är ett sätt för dem att skaffa vänner, känna tillhörighet och bli en del av samhället. Genom fotbollen når vi målgrupper som har behov av en meningsfull sysselsättning på fritiden.

Vad ville ni uppnå och har ni lyckats?

Vi hade en målsättning att projektet skulle ge oss möjlighet att starta upp ett flicklag i föreningen. Nu har vi nått det målet och lite till, med två riktiga flicklag. Dessutom har två av tjejerna från vårt integrationsprojekt nu blivit ungdomsledare. Vi är stolta över att följa dem i deras brinnande engagemang för fotboll.

På vilket sätt har Magnolia Bostad stöttat projektet?

Som huvudsponsor för vår damverksamhet gick Magnolia Bostad även in och sponsrade vårt integrationsprojekt. Tack vare det stödet har vi kunnat driva projektet i mål.

”Tillsammans gör vi Bro till en mer levande ort”

När flicklaget 06/07 från Bro IK drar på träningsresa till Spanien i vår är det med matchtröjor från klubbens nya huvudsponsor Magnolia Bostad. Vi är glada över att få vara med att bidra till ett gladare fotbollslag – och ett bättre samhälle.

Intervju med Daniel Roos, utvecklingsansvarig på Bro IK.

Hej Daniel! Berätta om er satsning på tjejfotboll.

För några år sedan drog vi igång ett projekt med syfte att få fler tjejer att börja spela fotboll. Intresset var stort och vi lyckades bilda två flicklag. Idag har vårt flicklag 06/07 växt från cirka tolv till trettiosex spelare och är ett av klubbens största lag.

Varför är det viktigt att engagera sig i just tjejfotboll?

Historiskt har tjejfotbollen skötts med vänsterhanden och varit något man inte brinner för. Det har vi förändrat genom att rekrytera engagerade och välutbildade ledare, som får spelarna att känna att vi tar deras val av idrott på allvar.

Hur skapar ni gemenskap i ert lag?

Vi har till exempel startat ett projekt som vi kallar ”Tillsammansheten”, där vi aktivt arbetar för att alla våra spelare ska må bättre – både på och utanför fotbollsplanen. Bland annat anordnar vi träningsläger, övernattningscuper och andra aktiviteter som stärker gruppen och skapar fina gemensamma minnen.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Magnolia Bostad har gått in som huvudsponsor för vårt flicklag 06/07. Tack vare deras bidrag kan vi till exempel se till att alla våra spelare får åka med på träningsläger, oavsett vilka ekonomiska resurser man har hemma.

Vad har Bro IK och Magnolia Bostad gemensamt?

Vi har ett brinnande samhällsengagemang och vill göra skillnad. Med fotbollen som medel kan vi tillsammans utveckla Bro till en mer levande ort.

Hur motiverar man unga tjejer till att spela fotboll?

Daniel Roos tipsar:

 • Visa att du tar deras val av idrott på allvar
 • Se till att ha engagerade och välutbildade ledare
 • Arbeta aktivt med att skapa god laganda och gemenskap

Hur blir man en framgångsrik fotbollsspelare?

Louise Schillgard tipsar:

 • Ge 100% på varje träning!
 • Se inte din karriär som ett sprintlopp – tänk långsiktigt och hållbart
 • Omringa dig med spelare som har samma ambitioner
 • Skriv ner dina mål
 • Ha kul!
”Ge 100 % på varje träning”

Magnolia Bostad är stolta över att vara huvudsponsor till flick- och damverksamheten på Sollentuna FK. Det är en av Sveriges största fotbollsföreningar med drygt 4 200 medlemmar.

Intervju med Louise Schillgard, Chefstränare Dam- och flickfotboll, Sollentuna FK.

Berätta kort om din roll i Sollentuna FK och hur du hamnade där?

Jag är sportchef på damsidan och har hand om hela dam- och flickverksamheten med cirka 700 spelare. Jag blev introducerad till Sollentuna FK av en tidigare medspelare som då jobbade för klubben.

Hur har din spelkarriär sett ut fram tills nu?

Jag kom upp i damallsvenskan som 14-åring i Hammarby och skrev på mitt första heltidskontrakt som 18-åring för AIK. Sedan har jag hunnit representera Rcd Espanyol (Spanien), Linköpings FC, Western Sydney Wanderers FC (Australien), Liverpool FC (England) och Boston Breakers (USA). Under karriären har jag representerat alla flicklandslag och gjort 23 landskamper med damlandslaget.

Sollentuna FK driver ett antal projekt för att få fler att spela fotboll. Berätta mer.

Till exempel anordnar vi drive-in-fotboll för ungdomar på lördagskvällar och öppen träning för ensamkommande flyktingar. Vi driver även det unika insamlingsprojektet Spring för livet, där ungdomar samlar in pengar till utvald välgörenhetsorganisation genom att springa en dag på Sollentunavallen.

På vilket sätt kan du vara en förebild för alla spelare i klubben?

För mig är det viktigt att leva som jag lär. Att kunna dela med mig av både mina med- och motgångar.