fbpx

Hur kan en boll förändra samhället?

Fotboll är en fantastisk sport. Den samlar människor med olika bakgrund, skapar gemenskap och är en väg in i samhället. Det vill vi vara en del av. Därför stöttar vi flick- och damfotbollslag runt om i Sverige med bland annat låneskor, mellanmål och läxhjälp.

För oss räcker det inte med att bara bygga bostäder. Vi vill också vara en aktiv och engagerad kraft på de orter där vi finns. Genom att stödja lagidrott hjälper vi ett stort antal utövare och främjar även mångfald och integration. För att dessutom slå ett slag för jämlikhetsarbetet har vi valt att i första hand rikta vårt stöd till tjejfotbollen.

Idag sponsrar vi lag i hela landet. Ett av dem är Håbo FF:s damlag i Bålsta, där Magnolia Bostad har gått in som huvudsponsor.

”Tack vare bidraget från Magnolia Bostad har vi kunnat värva en oerhört skicklig och engagerad tränare som blåst nytt liv i damlaget. Vi har även fått resurser att genomföra olika aktiviteter till exempel träningsläger, som lett till en växande sammanhållning i laget.”

Eric Rode-Olsen, sponsoransvarig i Håbo FF

Rör på dig och få allt det här på köpet:

 • minskad ångest och stress
 • bättre koncentration
 • ökad inlärningsförmåga
 • starkare självuppfattning
 • lägre risk för övervikt
 • förbättrad livskvalitet
 • en rolig stund!

Källa: Riksidrottsförbundet

”Vi hjälper ungdomar att kombinera skolan med idrotten.”

Plugga först, träna sen är den enkla men briljanta idén bakom Studiehjälpen. Projektet har startats på initiativ av ÖSK Ungdom och hjälper ungdomar att få ihop vardagen.

Intervju med Sara Larsson Ullbrand, CRM- och kommunikationsansvarig Örebro SK Ungdom.

Varför har ni startat projektet Studiehjälpen?

Forskning visar att många ungdomar slutar idrotta när kraven från skolan ökar. Som en stor förening kände vi ett ansvar att göra någonting åt problemet. Därför startade vi för några år sedan Studiehjälpen, ett projekt som ger ungdomar i högstadiet och gymnasiet möjlighet att kombinera skolarbetet med träningen. Dessutom lär man sig bättre om man är fysiskt aktiv.

Hur går det till?

När skoldagen är slut beger sig ungdomarna till ÖSK Ungdoms klubbhus, där det bjuds på mellanmål eller matlåda. Därefter får de stöttning med sina studier av studenter från Örebro Universitet. Efter avslutad studiehjälp är det dags för idrottsträning. I år erbjuder vi även skjuts till deltagare vars träning ligger en bit bort.

Vilken respons har ni fått?

Bara positiv! Våra ungdomar upplever att de äntligen får ihop vardagspusslet. Deras föräldrar tycker att det är skönt att veta att deras barn får mat och studiehjälp och dessutom kommer fram tryggt till träningen. Även studenterna uppskattar initiativet. Studiehjälpen ger dem möjlighet att praktisera det de lär sig i skolbänken. En ”win win” för alla, med andra ord.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd för projektet?

ÖSK Ungdom brinner för det här projektet och ser att vi gör nytta för våra ungdomar. Vi är väldigt tacksamma för att ha Magnolia Bostad med oss. Utan ert stöd hade vi inte kunnat genomföra Studiehjälpen.

”O jogo bonito. Vi spelar vacker fotboll.”

Sambafotboll är mer av en konstform än en sport på blodigt allvar. I Angereds IS inspireras unga tjejer till att bygga både självförtroende och gemenskap. Allt med hjälp av den brasilianska filosofin om fotbollen som ett sätt att hitta balans.

Intervju med Erik ”Samba-Erik” Johansson, föreningsutvecklare på Angereds IS och grundare till Samba Football Academy.

Hej Samba-Erik! Varför kallas du just så?

Jag har alltid varit fascinerad av brasiliansk fotboll. När jag var 17 år gammal bodde jag ett år i Brasilien och spelade fotboll på proffsnivå i klubben AC Bragantino. Med mig hem hade jag sedan en stor passion för både landet och den vackra brasilianska spelstilen “O Jogo Bonito”.

Vad betyder ”O jogo bonito”?

Det betyder ”vacker fotboll” och syftar på den spelstil som utvecklats inom brasiliansk fotboll med snygga finter, passningar och klacksparkar. I Sverige kallar vi den kort och gott för sambafotboll. Fokus ligger på spelet, mer än resultatet. I sambafotboll handlar det inte först och främst om att vinna, utan att ha roligt och utvecklas tillsammans. Det är en mer inkluderande form av fotboll.

Hur gick det till när du tog sambafotbollen till Sverige?

Jag ville sprida brasiliansk fotboll och dess filosofi och samtidigt göra en insats för barn och ungdomar i samhället. Med hjälp av brasilianska elitspelare, tränare och socionomer skapade jag Samba Football Academy, där vi förenar det bästa från brasiliansk fotboll och kultur med modern idrottsfilosofi och spelarutvecklingsteori.

Som en av många fotbollsklubbar har nu även Angereds IS hoppas på sambatrenden. Berätta!

Förra året började jag samarbeta med Angereds IS, för att ge tjejfotbollen ett lyft. Det fanns ett stort behov av att aktivera unga tjejer i området och låta dem ta plats i en killdominerad sport. Vi startade upp med en Sambacup för tjejer, ett lyckat projekt som lockade ett 100-tal tjejer i årskurs 1–6.

Vad har det gett för resultat?

Veckan efter vår första Sambacup började 60 tjejer spela Sambafotboll i Angereds IS. Sedan dess har vi haft fler Sambacuper och utbildat fler lokala tjejledare. Numera spelar 150 tjejer 7–12 år sambafotboll hos Angereds IS varje vecka i fem olika områden i Angered. Och fler ska det bli!

På vilket sätt är Magnolia Bostad stöd viktigt för Angereds IS?

Tack vare att Magnolia Bostad sponsrar klubben kan vi bland annat ge arvoden till våra lokala kvinnliga ledare och köpa in träningsmaterial till spelarna.

Ni inleder varje träning med en ramsa. Hur går den?

Tillsammans är vi starka. Vi vinner som ett lag. Vi förlorar som ett lag. Gör vi mål så firar vi. Släpper vi in mål så tröstar vi. Kom ihåg att fotboll är en lek. Våga pröva och ta risker. Viktigare än resultatet är hur vi spelar. Vi är mot fusk och fula ord. Låt oss gå ut och spela en vacker fotboll. O jogo bonito!

Liten ordlista i sambafotboll

Muito Bom
Betyder ”mycket bra”. När man spelar sambafotboll är det viktigt att berömma och stötta varandra.

Dá um jeito
Ett uttryck som handlar om att man ska inspireras av sina förebilder och sedan utveckla sin egen spelstil.

Boa bola
Betyder ”bra passning”. I sambafotboll kan varje vacker passning och dribbling vara ett konstverk i sig.

Kort om Lindö FF

Lindö FF bildades 1972 och har runt 900 medlemmar, cirka 550 aktiva spelare och 170 ledare. Klubbens ambition är att fostra och utveckla fotbollsspelare för Norrköpings bästa.

”Vi gör nytta och det är fantastiskt att se!”

För några år sedan funderade Magnolia Bostad på hur man skulle stötta samhället på de orter man är verksamma på. Idag är bolaget stolta sponsorer till flick- och damfotbollföreningar runt om i hela landet, bland annat Lindö FF i Norrköping.

Intervju med Suzana Bossel, marknads- och kommunikationschef på Magnolia Bostad.

Varför sponsrar ni just fotbollsföreningar?

Fotboll är en fantastisk sport. Den samlar människor med olika bakgrund, skapar gemenskap och är en väg in i samhället. Det vill vi vara en del av. Vårt samarbete med fotbollsföreningar handlar dels om att vi, som samhällsaktör, vill ta vårt ansvar och bidra till bättre hälsa och välmående bland unga människor. Dels vill vi bidra till både ökad integration och bättre jämställdhet på de orter vi verkar. Därför stöttar vi flick- och damfotbollslag runt om i Sverige med bland annat låneskor, mellanmål och läxhjälp.

Vad har ni fått för gensvar från klubbarna?

När vi för några år sedan började ringa runt till föreningar vi ville stötta fick vi lite olika reaktioner. Det var många som trodde jag skojade med dem när jag sa att vi bara ville sponsra tjejer. Det var till och med en av dem jag ringde som la på luren. Samtidigt var det många som blev glada, men lite förvånade. Idag växer vår stora fotbollsfamilj kontinuerligt med nya klubbar. Vi har upptäckt att vi gör nytta och det är fantastiskt att se.

Magnolia Bostad sponsrar bland annat Lindö FF. Vad har ni för koppling till Norrköping?

Ett av våra allra första bostadsprojekt var Nya Parkens Allé, som ligger strax intill Norrköpings fotbollsarena Östgötaporten. Vi har dessutom ett kontor som ligger i Norrköping.

På vilket sätt sponsrar ni klubben?

I dagsläget har vårt stöd bara riktats till damlaget, men föreningen tittar just nu på hur vi även kan stötta deras flickverksamhet framöver.

Under parollen ”Mer än bara fotboll” har Lindö FF skapat en samlingspunkt för gemenskap där ungdomar i alla åldrar är välkomna. Läs mer på svenskalag.se/lindoff

“Äntligen har vi två flicklag i föreningen!”

IS Halmia är Halmstad äldsta fotbollsförening – en klubb med framåtanda som värnar om barn och ungdomar. Klubbens egen Anders Stålberg berättar om ett integrationsprojekt som tog fart, med stöd från Magnolia Bostad.

Intervju med Anders Stålberg, marknadsansvarig på IS Halmia.

Berätta om integrationsprojekt Fotboll utan gränser.

För 2,5 år sedan startade vi ett integrationsprojekt tillsammans med bland andra Halmstad Kommun. Syftet var att få flickor från segregerade Andersberg att börja spela fotboll.

Hur kan fotboll bidra till integration?

Få flickor med utländsk bakgrund deltar i föreningsliv. Fotboll är ett sätt för dem att skaffa vänner, känna tillhörighet och bli en del av samhället. Genom fotbollen når vi målgrupper som har behov av en meningsfull sysselsättning på fritiden.

Vad ville ni uppnå och har ni lyckats?

Vi hade en målsättning att projektet skulle ge oss möjlighet att starta upp ett flicklag i föreningen. Nu har vi nått det målet och lite till, med två riktiga flicklag. Dessutom har två av tjejerna från vårt integrationsprojekt nu blivit ungdomsledare. Vi är stolta över att följa dem i deras brinnande engagemang för fotboll.

På vilket sätt har Magnolia Bostad stöttat projektet?

Som huvudsponsor för vår damverksamhet gick Magnolia Bostad även in och sponsrade vårt integrationsprojekt. Tack vare det stödet har vi kunnat driva projektet i mål.

Hur motiverar man unga tjejer till att spela fotboll?

Daniel Roos tipsar:

 • Visa att du tar deras val av idrott på allvar
 • Se till att ha engagerade och välutbildade ledare
 • Arbeta aktivt med att skapa god laganda och gemenskap
”Tillsammans gör vi Bro till en mer levande ort”

När flicklaget 06/07 från Bro IK drar på träningsresa till Spanien i vår är det med matchtröjor från klubbens nya huvudsponsor Magnolia Bostad. Vi är glada över att få vara med att bidra till ett gladare fotbollslag – och ett bättre samhälle.

Intervju med Daniel Roos, utvecklingsansvarig på Bro IK.

Hej Daniel! Berätta om er satsning på tjejfotboll.

För några år sedan drog vi igång ett projekt med syfte att få fler tjejer att börja spela fotboll. Intresset var stort och vi lyckades bilda två flicklag. Idag har vårt flicklag 06/07 växt från cirka tolv till trettiosex spelare och är ett av klubbens största lag.

Varför är det viktigt att engagera sig i just tjejfotboll?

Historiskt har tjejfotbollen skötts med vänsterhanden och varit något man inte brinner för. Det har vi förändrat genom att rekrytera engagerade och välutbildade ledare, som får spelarna att känna att vi tar deras val av idrott på allvar.

Hur skapar ni gemenskap i ert lag?

Vi har till exempel startat ett projekt som vi kallar ”Tillsammansheten”, där vi aktivt arbetar för att alla våra spelare ska må bättre – både på och utanför fotbollsplanen. Bland annat anordnar vi träningsläger, övernattningscuper och andra aktiviteter som stärker gruppen och skapar fina gemensamma minnen.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Magnolia Bostad har gått in som huvudsponsor för vårt flicklag 06/07. Tack vare deras bidrag kan vi till exempel se till att alla våra spelare får åka med på träningsläger, oavsett vilka ekonomiska resurser man har hemma.

Vad har Bro IK och Magnolia Bostad gemensamt?

Vi har ett brinnande samhällsengagemang och vill göra skillnad. Med fotbollen som medel kan vi tillsammans utveckla Bro till en mer levande ort.

“Ge 100 % på varje träning”

Magnolia Bostad är stolta över att vara huvudsponsor till flick- och damverksamheten på Sollentuna FK. Det är en av Sveriges största fotbollsföreningar med drygt 4 200 medlemmar.

Intervju med Louise Schillgard, Chefstränare Dam- och flickfotboll, Sollentuna FK.

Berätta kort om din roll i Sollentuna FK och hur du hamnade där?

Jag är sportchef på damsidan och har hand om hela dam- och flickverksamheten med cirka 700 spelare. Jag blev introducerad till Sollentuna FK av en tidigare medspelare som då jobbade för klubben.

Hur har din spelkarriär sett ut fram tills nu?

Jag kom upp i damallsvenskan som 14-åring i Hammarby och skrev på mitt första heltidskontrakt som 18-åring för AIK. Sedan har jag hunnit representera Rcd Espanyol (Spanien), Linköpings FC, Western Sydney Wanderers FC (Australien), Liverpool FC (England) och Boston Breakers (USA). Under karriären har jag representerat alla flicklandslag och gjort 23 landskamper med damlandslaget.

Sollentuna FK driver ett antal projekt för att få fler att spela fotboll. Berätta mer.

Till exempel anordnar vi drive-in-fotboll för ungdomar på lördagskvällar och öppen träning för ensamkommande flyktingar. Vi driver även det unika insamlingsprojektet Spring för livet, där ungdomar samlar in pengar till utvald välgörenhetsorganisation genom att springa en dag på Sollentunavallen.

På vilket sätt kan du vara en förebild för alla spelare i klubben?

För mig är det viktigt att leva som jag lär. Att kunna dela med mig av både mina med- och motgångar.

Hur blir man en framgångsrik fotbollsspelare?

Louise Schillgard tipsar:

 • Ge 100% på varje träning!
 • Se inte din karriär som ett sprintlopp – tänk långsiktigt och hållbart
 • Omringa dig med spelare som har samma ambitioner
 • Skriv ner dina mål
 • Ha kul!

Våra lag

_____