fbpx

Hur kan en boll förändra samhället?

Fotboll är en fantastisk sport. Den samlar människor med olika bakgrund, skapar gemenskap och är en väg in i samhället. Det vill vi vara en del av. Därför stöttar vi flick- och damfotbollslag runt om i Sverige med bland annat låneskor, mellanmål och läxhjälp.

För oss räcker det inte med att bara bygga bostäder. Vi vill också vara en aktiv och engagerad kraft på de orter där vi finns. Genom att stödja lagidrott hjälper vi ett stort antal utövare och främjar även mångfald och integration. För att dessutom slå ett slag för jämlikhetsarbetet har vi valt att i första hand rikta vårt stöd till tjejfotbollen.

Idag sponsrar vi lag i hela landet. Ett av dem är Lindö FF.

”Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete. Nu kan vi stolt säga att vi har en samarbetspartner som vill satsa på tjejer.”

Kenneth ”Kecke” Petersson, klubbchef på Lindö FF

”Många tjejer brottas med låg självkänsla. Då är det viktigt att finnas där för att peppa och coacha.”

Håbo FF kallas ”Fotbollshjärtat i Mälardalen” – och är en klubb med hjärtat på rätta stället. Föreningen arbetar målmedvetet med jämställdhet, integration och allas lika värde samt fokuserar starkt på sina tjej- och damlag.

Intervju med Mats Gredemyr, en av ledarna för damlaget i Håbo FF.

 

Du har varit med länge i matchen som ledare för damlaget. Berätta!

När min dotter började spela fotboll för över 10 år sedan gick jag in som tränare i Håbo FF. Många av de tjejer som spelade i laget då har jag nu följt hela vägen upp i damlaget. Mina egna barn har slutat spela, men jag är fortfarande kvar i laget. Det har blivit en livsstil och är fantastiskt roligt!

Är det någon skillnad på att träna flickor och pojkar?

Absolut! Som tränare för tjejer blir man mer än bara en tränare. Man har också en roll som psykolog och extra-pappa. Det är inte ovanligt att tjejer brottas med prestationsångest och låg självkänsla och då är det oerhört viktigt att finnas där för att peppa och coacha. Om en tjej missar ett mål kan det hända att hon mår dåligt efteråt och anklagar sig själv. Om samma sak händer för en kille kan han lika gärna vända på det och säga stolt till sina lagkamrater: ”Såg ni, jag gjorde nästan mål!”

Vad är de största utmaningarna inom tjejfotbollen?

Ett stort problem är att många tjejer hoppar av när de kommer upp i tonåren. Vi jobbar hårt på att få dem att stanna kvar inom fotbollen, dels genom att stötta dem som individer men också genom att stärka laget med olika sammanhållande aktiviteter utöver själva träningen. Dessutom har vi ett nära samarbete mellan flick- och damlagen, där de yngre och äldre spelarna ofta får träna tillsammans för att inspirera varandra och utvecklas som spelare.

Vilken typ av socialt ansvar tar ni som fotbollsklubb?

Under flyktingkrisen 2017 anordnade vi bland annat öppna träningar för ensamkommande flyktingbarn. Efter det har många av barnen integrerats som spelare i vår förening. Vi har även startat ett event som vi kallar All Welcome Cup. Där bjuder vi in barn i alla åldrar med olika kön, ursprung och förutsättningar att spela tillsammans helt gratis. Under cupen delar vi ut pris till cupens ”kompis” och ”fairplay”. För oss handlar fotboll först och främst inte om att vinna utan att samarbeta, skapa gemenskap och ha roligt tillsammans.

På vilket sätt stödjer Magnolia Bostad er verksamhet?

Bidraget från Magnolia Bostad är oerhört uppskattat och har bland annat använts till att sponsra träningsläger för våra tjejer. Framöver planerar vi att åka på träningsläger med vårt damlag till London i ett utbyte med London City Lionesses.

Håbo FF:s värdegrund

Vi utformar vår idrott så att:

 • den i alla led ständigt utvecklas och förbättras till form och innehåll
 • alla som vill – oavsett etnicitet, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar – får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet
 • den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupperingar
 • de som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet
 • den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap

Kort om Kalmar IFK

 • En fotbollsförening för tjejer från sex år och uppåt med cirka 400 medlemmar
 • Startade 1970
 • Bedriver sin verksamhet på Gröndals IP i centrala Kalmar
 • Rankas som Sveriges 8:e bästa damelitförening av EFD
 • Spelade i Damallsvenskan 2018 och Elitettan 2019
”Vi belönar tjejer som håller sina antidrogavtal.”

För IFK Kalmar är det viktigt att se till hela spelaren och hennes välmående, inte bara en bra högerfot. Som en del av klubbens värderingsarbete har man tagit fram en egen antidrogmetod som får unga tjejer att avstå från droger, alkohol och narkotika.

Intervju med Jimmy Gummesson, ungdomsordförande IFK Kalmar.

 

Vilka är IFK Kalmar?

IFK Kalmar blev tidigt pionjärer för damfotbollen i Kalmar. När klubben startade 1970 hade vi blandade lag. Men med åren växte damfotbollen och vi fick stora framgångar på både dam- och flicksidan. 2005 bestämde vi oss för att bli en renodlad tjejklubb.

Ni har stort fokus på värderingsfrågor och inkludering. Berätta!

För oss är det en självklarhet att se hur allt hänger ihop: demokrati, jämställdhet, personlig utveckling, ansvar, gemenskap, fair play och alla människors lika värde. Grunden i vår förening är att ge våra ungdomar en idrottslig utbildning som de kan ta med sig resten av livet, oavsett framtida vägval.

På vilket sätt sponsrar Magnolia Bostad er verksamhet?

En del av stödet går till föreningens antidrogarbete. Vi har tagit fram en egen metod för att skjuta på drog- eller alkoholdebuten. När spelarna är 13–14 år skriver de ett avtal med oss och sina föräldrar, där de lovar att avstå från droger, alkohol och narkotika. Avtalet gäller till och med höstterminen ut, första året på gymnasiet. Håller man avtalet får man 2 000 kr, hälften från föreningen och hälften från föräldrarna. Man får även delta i roliga aktiviteter som att besöka relaxen i simhallen, ha matlagningskvällar, åka studieresor, gå på föreläsningar med mera.

Varför är det viktigt att arbeta medvetet mot droger?

Forskningen visar att ungdomars hjärnor drabbas hårdare av effekterna av droger och alkoholens än vuxnas hjärnor. Den visar också ett klart samband mellan en tidig drog -eller alkoholdebut och missbruk. Dessutom är tendensen klar att användningen av tobak, alkohol och droger ökar bland flickor och unga kvinnor. Vår avsikt är att utan moraliska pekpinnar ge ungdomar i en påverkbar ålder stöd och motivation till att tacka nej till erbjudande om alkohol, droger och tobak.

Har metoden varit framgångsrik?

Absolut! Vi har använt den i nästan 15 år och den är oerhört uppskattad bland både ungdomar och föräldrar.

Vad är klubbens största utmaning i övrigt?

Att få ihop elit med bredd. Vi är framförallt en elitförening, men strävar också efter bredd i våra ungdomslag. Alla ska känna sig välkomna.

Vad är klubbens främsta styrka?

Vår styrka är och har alltid varit den kamratskap och stämning som funnits inom föreningen.

”Med Magnolia Bostads Stipendium vill vi lyfta de tjejer som gör mycket för laget.”

För andra året i rad har Magnolia Bostad delat ut stipendium till Stattena IF. Stipendiet tilldelas två tjejer som med stort engagemang och hjärta har stärkt laget under året.

Intervju med Peter Ström Søeberg, tränare för damlaget på Stattena IF.

 

Berätta om er förening.

Stattena IF är en gammal förening som snart firar 100 år. Idag är vi en levande fotbollsklubb med över 500 medlemmar. Klubbens damlag bildades 1971 som ett av de tidigaste elitlagen i damfotboll. Sedan dess har de spelat i Allsvenskan hela tretton säsonger och parkerar på sextonde plats i den Allsvenska maratontabellen för damlag.

Vad är era största utmaningar?

Vi har ett strålande läge mitt i stan med ett stort upptagningsområde. Det innebär att våra spelare kommer från stora delar av staden, många från socioekonomiskt utsatta grupper. En hel del av de här tjejerna saknar stöd hemifrån och behöver mycket support från oss som klubb. Det kan handla om allt från gratis medlemskap till att få skjuts till bortamatcher. Som tränare är det utmanande, men också väldigt givande. Jag är stolt över att vi kan erbjuda tjejer som annars inte hade haft möjlighet att spela fotboll, en självklar plats i vår förening.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd till er verksamhet?

Det betyder mycket! Tack vare Magnolia Bostad kan vi satsa ännu mer på vår flick- och damverksamhet. Men det är inte bara en ekonomisk fråga. Att tjejerna har en egen sponsor väcker även stolthet internt – både hos spelare och tränare.

Vem vann årets Magnolia Bostads Stipendium och varför?

Årets stipendiater blev Johanna Hägg och Matilda Hansson. Stipendiet tilldelas en i damlaget och en i ungdomslaget som under året varit en bra kompis, medspelare och ledare. För oss handlar inte fotboll om att prestera bäst på planen. Med stipendiet från Magnolia Bostad vill vi istället lyfta de tjejer som gör mest för laget.

Årets vinnare av Magnolia Bostads Stipendium

Johanna Hägg

”För att som naturlig ledare i nya damlaget alltid visa vägen med positiv uppmuntran, konstruktiva råd och rå energi i egna spelet. Johanna är lika uppskattad bland medspelare som bland ledare och hennes personlighet på planen är Stattenas bultande hjärta: styrka, att inte låta sig kuvas och viljan att alltid göra sitt bästa oavsett resultat eller motstånd.”

Matilda Hansson

”För att som ny i gänget ha gett sig den på att ta plats även mot tuffaste motståndet. Matildas mod och energi är en källa till inspiration för både medspelare och ledare. Hennes utveckling under bara knappt ett år har varit nästan orimlig och handlar inte enbart om stark närvaro utan om dedikation och vilja.”

“Skellefteå FF lyfter tjejerna i klubben. Det vill vi vara en del av.”

Vi på Magnolia Bostad är glada över att välkomna ännu en klubb till vår stora fotbollsfamilj: Skellefteå FF!

Intervju med Suzana Bossel, kommunikations- och marknadschef.

 

 

Varför har Magnolia Bostad inlett ett samarbete med Skellefteå FF?

Vi planerar att bygga bostäder i Skellefteå och letade därför efter ett lokalt fotbollslag att sponsra. För oss är det viktigt att klubbarna vi stödjer satsar på flick- och damlag och gärna har fokus på CSR-frågor. Skellefteå FF kändes rätt från början. Föreningen har en värdegrund som bygger på alla människors lika värde och är bra på att lyfta tjejerna i klubben. Redan vid första samtalet med klubbchefen Mattias hade han en idé om hur vi kan stödja deras CSR-satsning.

Vad tänker du om Skellefteå FF:s samhällsengagemang HELA SPELAREN?

För oss väger det tungt att klubben satsar på mer än bara fotboll. Deras projekt HELA SPELAREN syftar till att spelarna ska växa som individer, känna trygghet och ha förståelse för sina medmänniskor. Som en del av träningen pratar man om etik och moral samt arbetar medvetet för integration och mot mobbing. Det vill vi vara en del av.

På vilket sätt kommer ni stödja föreningens verksamhet?

Vårt bidrag kommer att fördelas jämnt mellan flick- och damlagen. Bland annat kommer stödet att gå till läxhjälp på Norrhammarskolan, aktiviteter med äldreboendet, Tisdagsklubben för personer med funktionsvariationer och Trygghetsvandring på stan.

Vad vet du om Skellefteå som stad?

Jag har ingen närmare relation till staden tyvärr, men ser mycket fram emot att få komma och titta på en fotbollsträning och lära känna staden bättre.

På vilket sätt är Magnolia Bostad med att utveckla Skellefteå?

I Västra Erikslid cirka 1 km norr om Skellefteå planerar vi ett helt nytt bostadsområde. Här ska vi bygga ca 300 bostäder med olika upplåtelseformer för små och stora familjer. Läget är strålande med direkt närhet till såväl friluftsområdet Vitberget som Erikslids centrum och det finns goda bussförbindelser med Skellefteå centrum. Projektet kommer att utformas som flerbostadshus i trä med en blandning av friliggande hus och hus i kvartersstruktur. Visionen är att skapa ett hållbart samhälle med mångfald, gemenskap och trygghet.

Några avslutande ord?

Vi ser fram emot ett samarbete med Skellefteå FF! Det ska bli kul att få lära oss mer om klubben och deras arbete med tjejerna. Vår förhoppning är att det blir ett långt samarbete som vi kan utveckla ännu mer i framtiden.

Sätra SKs Sommarfotbollsskola!

Vi fick erbjudandet att vara med och stötta Sätra SKs sommarfotbollsskola i år.

 

Sätra SK är en renodlad flick- och damfotbollsförening hemmahörande på Sätra Bollplan. Under vecka 25 bjöd dom in flickor födda 2014 och uppåt från Skärholmen, Sätra och Bredäng möjligheten att delta på en av sommarlovets roligaste veckor!

Under veckan tränade dom bollkontroll, spelade matcher och gjorde massa roliga lekar. Alla, oavsett tidigare fotbollserfarenheter var välkomna. Fotboll är en lagsport som handlar om samarbete och gemenskap vilket kommer vara temat under denna vecka. Med glädje och uppmuntran kommer viljan att vilja utvecklas och lära sig mer.

Fakta om OBOS Damallsvenskan:

 • Den fjärde starkaste ligan i Europa och Sverige
 • Består av 12 lag i en seriegrupp
 • Seriesegrare är svensk mästare
 • Ettan och tvåan kvalificerar sig för europaspel i Champions League
”Äntligen får vi spela vår första match i OBOS Damallsvenskan på vår nybyggda hemmaarena.”

Efter en oviss vår drar OBOS Damallsvenskan äntligen igång. Den 27 juni möter IK Uppsala Fotboll Djurgårdens IF i premiären hemma på Studenternas IP. Det blir klubbens debut i landets högsta serie. Vi fick några ord med klubbchefen Gunnar inför premiären.

Intervju med Gunnar Källsten, Klubbchef på IK Uppsala Fotboll.

 

Hej Gunnar, hur känns det inför premiärmatchen?

Oerhört spännande. Vi har haft ett långsiktigt mål att år 2021 spela i OBOS Damallsvenskan och nu är vi redan där. Sedan kom coronapandemin och allt matchspel ställdes in. Därför har vi väntat och längtat efter att få spela vår första match i OBOS Damallsvenskan på vår fina nybyggda hemmaarena Studenternas IP.

Matcherna kommer till en början att spelas för tomma läktare. Vad tänker du om det?

Vi har väntat på ett besked från Folkhälsomyndigheten hela våren. Så självklart blev vi väldigt glada när vi fick reda på att OBOS Damallsvenskan blir av. Det kommer förstås att bli annorlunda utan publik. Men det viktigaste är att vi får spela och att vi på alla sätt försöker förhindra spridningen av covid-19.

Hur är lagets form?

Svårt att svara på. Spelartruppen är i stort sett skadefri men inte riktigt uppe i matchtempo än. Vi har tvingats anpassa all träning då vi inte vetat om och när matcherna kommer igång. Vi har tränat lite mindre och med mindre intensitet än vad vi annars skulle ha gjort. Men från och med den 1 juni har vi gått upp i full träning och hoppas att vi hinner förbereda oss på bästa sätt. Vi har dessutom två träningsmatcher inlagda innan serien börjar där vi kan vässa formen.

IK Uppsala Fotboll är en renodlad flick- och damförening. Vad är fördelarna med det?

Flick- och damfotboll överlag har inte samma prioritet som herrfotboll. I många andra klubbar får därför tjejerna stå ett steg tillbaka. Det kan till exempel handla om att de får de sämsta träningstiderna sent på kvällen för att killarna ska träna före. Det problemet slipper vi i vår klubb. Vi kan sätta tjejerna i centrum!

IK Uppsala Fotboll har stort fokus på hållbarhet och driver ett antal CSR-projekt. Berätta!

Med fotbollen som verktyg arbetar vi medvetet och målinriktat för att bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Bland annat driver vi Ronjabollen i egen regi sedan ett drygt år tillbaka i samarbete med grundaren Sevana Ghadimi samt utbildningsprojektet FSR Coach.

Vad är Ronjabollen?

Det är ett jämställdhet- och integrationsprojekt för unga tjejer med utländsk bakgrund som bor i Uppsala. Ronjabollen är ett första steg att tidigt etablera ett idrottsintresse för dessa tjejer som annars inte har en naturlig ingång till idrotten. Träningen fokuserar på lek, glädje och rörelse. Men vi arbetar också med värdegrundsövningar, där vi lyfter viktiga frågor som jämställdhet, demokrati och mångfald.

Vad är FSR Coach?

FSR står för Football Social Responsibility. Projektet vänder sig till flickor och kvinnor från 14 år och uppåt som vill utbilda sig till fotbollstränare och samtidigt få en värdegrund att arbeta utifrån. Syftet är att stärka flickors och kvinnors självförtroende i ledarrollen – både på och utanför planen. Utbildningen är helt gratis och har på kort tid blivit oerhört uppskattad. Vår målsättning var att få 100 deltagare på tre år. Men redan under första året fick vi 115 deltagare.

Hur följer ni upp tjejerna efter utbildningen?

Efter utbildningen fungerar vi som mentorer åt dem. Vi hjälper dem att få kontakt med andra fotbollsföreningar och erbjuder dem att komma till oss för att praktisera på våra öppna träningar för tjejer. Några av dem är anställda av oss som ledare i Ronjabollen, några arbetar som instruktörer på våra fotbollsläger för tjejer.

Vad betyder samarbetet med Magnolia Bostad för klubben?

Deras stöd är mycket viktigt för oss och hjälper oss att driva de frågor och projekt som vi brinner för. Vi är väldigt noga med vilka vi väljer att ha som partners. Magnolia Bostad är en ansedd samhällsaktör som vi delar värderingar med.

”Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete”

Med glädje, kamratskap och engagemang som värdeord har Lindö FF utvecklats till en stark förening, där varje spelare får ta plats och många vill stanna kvar länge. Jämställdhetsfrågan står högt på agendan och föreningen satsar stort på sin flick- och damverksamhet.

Intervju med Kenneth ”Kecke” Petersson, klubbchef på Lindö FF.

Vad minns du mest från säsongen 2019?

Det var ett framgångsrikt år för Lindö FF. Vi fick fler tjejer i varje åldersgrupp som började spela fotboll hos oss. Tack vare ett samarbete med en skola i området kunde vi starta upp en ren tjejgrupp för högstadieelever. Vårt A lag på damsidan lyckades hänga kvar i sin serie. Bland våra yngre tjejer så var vi seriesegrare i Flickor 05 och vann DM på ungdomssidan, vilket vittnar om att vår ungdomsverksamhet för tjejer är på helt rätt väg.

Och så fyllde er arena 10 år, grattis! Hur firade ni?

Vi firade storslaget på vårt årliga event Lindödagen, där vi bjöd in till fest med roliga aktiviteter och gäster från både vår och andra föreningar.

Förra året gick ni in i projektet Diplomerad Förening. Berätta!

Det är ett projekt som är startat av Svenska Fotbollsförbundet. I projektet kommer vi att jobba med vår verksamhetsidé, vision och värdegrund. Grundtanken med Diplomerad Förening är att fokusera på vikten av att vi skapar en föreningsmiljö där barn och ungdomar har roligt, är trygga och mår bra. Och får lära sig att spela fotboll, förstås.

Vad är tjejfotbollens största utmaningar?

När det blir för få tjejer som spelar inom varje distrikt tvingas man ha en serie med stor spridning på åldrarna. Det kan skilja sig 3–4 år mellan spelarna. Många tjejer börjar spela seniorfotboll i tidig ålder, vilket en del upplever som jobbigt. Ser man några år framåt så tror jag att de stora klubbarna i Sverige kommer att plocka yngre spelare från oss föreningar som satsar på ungdomsverksamhet för tjejer. Vi kan se det nu bland storlagen i Europa och det kommer nog att spilla ner på oss andra om några år.

Vad ser du för trender inom damfotbollen?

Äntligen börjar tjejer få större plats inom fotbollen. På senare år har det öppnats möjligheter för tjejer att leva på sitt fotbollsspelande, mycket på grund av att de stora klubbarna i Europa ser värdet av tjejfotboll. Det har i sin tur smittat av sig på oss i Sverige.

På vilket sätt bidrar Magnolia Bostad till er verksamhet?

Lindö FF arbetar medvetet för jämställdhet. Det kan gälla allt från ekonomi till fördelning av träningstider mellan killar och tjejer. Magnolia Bostad stärker oss i vårt jämställdhetsarbete. Nu kan vi stolt säga att vi har en samarbetspartner som vill satsa på tjejer. Det har gett ett eko internt och är ett kvitto till alla våra ideella ledare att det finns ett starkt stöd att vilja göra något för föreningens flickor.

Har ni något nytt på gång framöver?

Vi har många spännande projekt framför oss. Nu i sommar drar vi igång kostnadsfria lovträningar, för att aktivera ungdomar som har en tendens att bli stillasittande under loven. Vi har också ansökt om ett bygglov för en Padelhall vid vår anläggning, för att bredda och utöka vår egen verksamhet. Dessutom har vi ett korttidsboende nära oss för ungdomar med funktionshinder som skulle kunna bli en del av vår verksamhet.

Mer än bara fotboll

Lindö FF:s löfte ”Mer än bara fotboll” betyder att föreningen ska vara en samlingspunkt för gemenskap där ungdomar i alla åldrar är välkomna. Medlemmar i Lindö FF hjälper varandra att utvecklas och sikta mot sina drömmar. Med hjärtat i fotbollen skapas glädje och gemenskap som bygger vänskap för livet.

Lyssna på Lindö FF:s egen låt på Spotify här

Engagemang, trygghet och framåtanda

Utifrån de värdeorden bedriver Sätra SK sin verksamhet. Klubbens värdegrund handlar om socialt ansvarstagande – för individen och för det gemensamma samhället. Det handlar om hur man uppträder både på och utanför planen samt hur man bemöter domare, ledare, föräldrar och funktionärer vid träning och matcher.

”Våra tjejer slipper konkurrera med killarna.”

Sätra SK är en unik fotbollsförening i Stockholm. Precis som vi på Magnolia Bostad har de nämligen valt att satsa helhjärtat och uteslutande på dam- och flickfotboll.

Intervju med Angelica Hjorth Ståhlgren, ordförande i Sätra SK.

Hej Angelica! Vad har du för fotbollsbakgrund?

Jag spelade knattefotboll som liten, men upptäckte snart att jag tyckte mycket mer om att sitta på läktaren och titta på fotboll, än att spela själv. Mitt hjärta brinner verkligen för den här sporten.

Varför är fotboll världens bästa sport?

För att den bygger gemenskap. I ett fotbollslag är alla spelare viktiga. Jag har jobbat inom skolan med yngre barn och ser hur enkelt det kan vara för barn att hamna i ett fack de inte trivs i. Det kan vara ett mönster som är svårt att ta sig ur. Men i fotbollslaget får barnen en helt annan möjlighet att känna sig sedda och uppskattade. Man är en del av ett större sammanhang, där alla räknas!

Har er förening alltid fokuserat på tjej- och damfotboll?

Sätra SK har funnits sedan 1967, men i början av 80-talet utvecklades vi alltmer medvetet till en ren dam- och flickklubb och herrlaget flyttades över till Solberga.

Vad är de största utmaningarna med att nischa sig mot tjejer?

Damfotboll har historiskt sett legat bakom herrfotbollen, både medialt och ekonomiskt. Men både Svenska Fotbollsförbundet och samhället i stort börjar ta ett större ansvar och satsa på tjej- och damfotbollen. Dessutom märker vi att de som är involverade verkligen brinner för tjej- och damfotboll.

Vilka fördelar ser ni med renodlade tjejlag?

I många andra föreningar med blandade lag får killarna ofta de bästa träningstiderna och tjejerna får de tider som blir över. Det problemet har inte vi. Våra tjejer slipper konkurrera med killarna, helt enkelt.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd för er verksamhet?

Oerhört mycket! Tack vare deras stöd har vi till exempel fått möjlighet att genomföra Sätra Girls Cup, som på 10 år har vuxit till Stockholms största tjejcup med fokus på glädje, gemenskap och utveckling.

Fotbollssäsongen 2020 ser lite annorlunda ut, berätta.

Ja, Coronaviruset har förstås påverkat oss alla. Tyvärr har vi fått ställa in vårens tjejcup, men hoppas på att kunna skjuta upp den till hösten. Vi har även anpassat våra träningar genom att börja utesäsongen tidigare, stänga våra omklädningsrum och undvika onödiga kramkalas på planen. Det är inte riktigt som vanligt, men vi är glada för att fortfarande kunna ses och träna tillsammans. Nu är den gemenskap som fotbollen ger viktigare än någonsin.

Vad ser du och klubben fram emot under 2020?

Vi planerar bland annat att rusta upp vårt klubbhus och utbilda våra engagerade ungdomsledare.

”Det finns hur mycket som helst att göra. Under 2020 vill vi göra ännu mer.”

Magnolia Bostad sponsrar idag 18 flick- och damfotbollslag runt om i landet med allt från mellanmål till läxhjälp. Intervju med Julie Gardinier, ansvarig för Magnolia Bostads fotbollssatsning.

Varför har ni valt att stödja svenska fotbollsföreningars flick- och damverksamhet?

Vi vill engagera oss i de orter där vi verkar. Genom den här satsningen bidrar vi till att fler tjejer ägnar sig åt fysisk aktivitet och får en meningsfull fritid. Samtidigt skapar vi en naturlig plats för jämställdhet, mångfald och integration. Vi bidrar dessutom till att personer som normalt inte kommer i kontakt med svenskt föreningsliv gör det genom att prova fotboll.

På vilket sätt stöttar ni fotbollslagen som ni samarbetar med?

På många orter bidrar vi med till exempel mellanmål före träning, låneutrustning och säker busstransport till matcherna. Men vårt stöd kan variera från ort till ort. I Örebro till exempel, stöttar vi Örebro SK fotboll genom Studiehjälpen som underlättar för flickor att kombinera fotboll och skola. Efter skolan får tjejerna hjälp med sina studier av studenter från Örebro Universitet och efter avslutad studiehjälp är det dags för fotbollsträning.

Ni är också medfinansiär till projektet Ronjabollen. Berätta!

Vi har sedan flera år ett samarbete med Ronjabollen, som har verksamhet i Uppsala, Eskilstuna och Huddinge. Ronjabollen arbetar med jämställdhets- och integrationsfrågor genom att samla flickor och kvinnor kring fotboll som aktivitet i ett naturligt och otvunget sammanhang. Ronjabollen startades av Sevana Ghadimi, som under året haft information kring fotboll och integration på temat “Hur en boll kan förändra samhället”.

Vad har ni för framtidsplaner för verksamheten?

Det finns hur mycket som helst att göra! Under 2020 hoppas vi öka antalet lag vi stöttar, utöka vårt samarbete med Ronjabollen och starta en cup utöver den vi hjälper till att anordna i Nynäshamn.

Berätta om ditt bästa fotbollsminne med Magnolia Bostad.

Jag kommer aldrig att glömma hur mäktigt det var att genomföra Magnolia Bostad Tjejcup i Nynäshamn 2019. Känslan att se alla barnen värma upp till låten ”Tjejer är bäst”. Det var en otrolig stämning och gemenskap. Och så fint att se hur många som engagerar sig för att göra det bästa för barnen.

5 snabba frågor med Lena

Dina bästa egenskaper på plan?
God spelförståelse, starka nickar och uthållighet.

Dina bästa egenskaper som ordförande?
Brett kontaktnät, sinne för struktur och starkt fotbollsengagemang.

Ditt bästa fotbollsminne?
När jag gick i fjärde klass startade jag ett flicklag själv. Det resulterade i att vi spelade en träningsmatch mot Hedens IF. Det var då mitt fotbollshjärta började klappa på riktigt.

Ett mål du minns…
När jag fick till ett volleyskott och avgjorde finalen av Sjuttiaden.

Vad ser du fram emot fotbollsåret 2020?
Svenska herrlandslagets EM-slutspel, att QBIK:s A-lag gör en bra säsong i Div 2 och att vi lyckas få fler tjejer att börja spela fotboll i vår förening.

”Mysrummet i klubbhuset blir en viktig mötesplats för tjejerna.”

QBIK står för Qvinnornas Bollidrottsklubb och är en fotbollsklubb bara för tjejer. Tjejer som vågar ta för sig, tjejer som entusiasmerar och som respekterar varandra. Tjejer som är stolta. Tjejer som tycker fotboll är fantastiskt. Vi fick en pratstund med klubbens ordförande Lena om tjejfotbollens största utmaningar och hur ett litet kuddrum kan göra stor skillnad.

Intervju med Lena Calais, ordförande QBIK, Karlstad

Berätta om klubben och er satsning på tjejfotboll.

QBIK är en anrik klubb som har funnits i 40 år. Klubben grundades som en utbrytning ur Karlstad BK för att ge tjejfotbollen mer utrymme. Idag har vi ca 260 aktiva medlemmar i en bred målgrupp – allt från 6-åringar till seniorer. Att spela fotboll i QBIK innebär massor av glädje, kamratskap och härlig fotboll.

Vad är tjejfotbollsbollens största utmaningar?

Tyvärr slutar många tjejer att spela fotboll när de blir lite äldre. Skolan tar mycket tid och konkurrensen från andra idrotter är stor. Samtidigt tror jag också att det handlar om att dagens samhälle går mer åt ”Jaget före laget” än tvärtom. Därför jobbar vi mycket med att skapa en bra sammanhållning och en stark teamkänsla i våra lag.

Hur skapar ni stark teamkänsla?

Vi har inget elittänk i våra ungdomslag utan ser framför allt till att ha roligt tillsammans. Varje år anordnar vi till exempel den omtyckta och välbesökta QBIK-dagen med matcher, tävlingar, grill och massa annat kul.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Vi har bland annat skapat ett mysrum i klubbhuset med sköna kuddar och dynor som blir en viktig mötesplats för tjejerna. Där sitter många och läser läxor tillsammans, äter mellanmål eller bara pratar. Det gör verkligen skillnad för sammanhållningen att ha någonstans att hänga före och efter träningen.

Integration är en av era hjärtefrågor, berätta!

I vårt geografiska spridningsområde bor det människor med många nationaliteter. Vi vill locka flickor med olika etniska bakgrunder att våga prova spela fotboll. Alla ska känna sig välkomna. En av våra ledare brinner särskilt för jämställdhet och med henne i spetsen planerar vi att starta ett nytt integrationsprogram framöver. I det arbetet kommer Magnolia Bostads bidrag att göra stor nytta.

”Vi uppmuntrar tjejerna att ta plats – både på fotbollsplanen och i samhället.”

Huddinge IF är en av Stockholms största fotbollsföreningar med över 1 000 aktiva medlemmar och ca 70 lag. Klubben satsar stort på att få fler tjejer att ta steget in i svensk fotboll.

Intervju med Fredrik Liljeroth, tränare och ansvarig för flick-och damverksamheten på Huddinge IF.

Klubbens motto är ”Fotboll för alla”. Vad innebär det?

Det betyder att vi välkomnar alla barn och ungdomar som vill spela med oss. Vi ger dem möjlighet att idrotta på samma villkor – oavsett kön, bakgrund och tidigare erfarenhet av fotboll.

Berätta om projektet Fotbollsskolan, som Magnolia Bostad är med att stötta.

Fotbollsskolan är ett initiativ från Svenska Fotbollsförbundet och arrangeras över hela landet under parollen ”Alla är olika – olika är bra”. Projektet stöder lokala klubbar som Huddinge IF, som aktivt arbetar med inkludering och mångfald.

Hur arbetar ni med Fotbollsskolan?

Med stöd av Svenska Fotbollsförbundet och Magnolia Bostad bedriver vår dam- och flickverksamhet fredagsfotboll på Visättraskolan. Träningen sker under lekfulla former och blandas med övningar och samtal kring jämställdhet, integration och demokrati. Det är prestigelöst och väldigt kul. Alla får komma som de är. Vissa tjejer har aldrig rört en boll förut, men alla gör sitt bästa.

Finns det något viktigt att tänka på som fotbollstränare till tjejer?

Jag vill att tjejerna ska känna sig sedda och hörda. Att de ska identifiera sig som fotbollsspelare och våga ta plats. Det är viktigt att uppmuntra, men också att våga ställa samma krav på tjejer som man gör på killar. Många tränare är rädda för det, men jag tror att krav ger spelarna motivation. Man visar att man tror på dem och deras potential att utvecklas.

Hur ser du på klubbens framtid?

Med enorm tillförsikt. De senaste åren har vi arbetat fokuserat och målinriktat med vår verksamhet. Idag har vi en bra grund att stå på och goda möjligheter att fokusera på långsiktig utveckling, inte bara det dagliga arbetet. Vår sponsor Magnolia Bostad har varit en stark bidragande faktor till att vi har kommit så långt.

Kort om fotbollsskolan

 • Barnen får motion och utvecklar sin motorik
 • Bygger goda relationer – både på och utanför fotbollsplanen
 • Det teoretiska materialet baseras på FN:s barnkonvention
 • Fokus på glädje, ansträngning och lärande
 • Ger ökad respekt för varandra och förståelse för olikheter

LB07 skapar spontanfotboll i segregerade områden

Nattfotboll
Alla mellan 13–25 år som vill spela fotboll och ha kul är välkomna. Ledare finns på plats och det är helt kostnadsfritt. Fredagar och lördagar 20–24.

Bollsport för tjejer
En mötesplats för tjejer 7–16 år i segregerade områden i Malmö. Det långsiktiga målet är att tjejerna ska må bra, få ökat självförtroende och komma in i samhället.

Ska man orka göra mål behöver man mellanmål.

LB07, IF Limhamn Bunkeflo, är idag Skånes största fotbollsförening med drygt 1 400 aktiva barn och unga. Vi på Magnolia Bostad sponsrar klubben med bland annat mellanmål och låneskor.

Intervju med Vesna Rosell som är marknads- och CSR-ansvarig.

En CSR-ansvarig på en fotbollsklubb. Behövs det?

Absolut. För oss handlar fotboll om så mycket mer än bara sport. Vi vill fånga upp unga som finns i riskzonen för att hamna i utanförskap – ge dem bättre självförtroende och ett sammanhang.

Hur gör ni det?

Genom konkreta och handfasta projekt som Nattfotboll och Bollsport för tjejer.

Nattfotboll, vad är det?

Nattfotboll syftar till att ge ungdomar i segregerade områden en meningsfull sysselsättning på de tider när behovet är som störst. I Oxie, Lindängen och Arlöv erbjuder vi kostnadsfri fotboll fram till midnatt på fredags- och lördagskvällar.

Hur kom det sig att ni startade Bollsport för tjejer?

Vi märkte att det var mest killar som kom till vår nattfotboll för att spela. Tjejerna kom för att titta på. Många tjejer, särskilt de med invandrarbakgrund, har fått höra redan från barnsben att tjejer inte spelar fotboll. De hindras från att idrotta på grund av värderingar, normer, sociala och ekonomiska faktorer. Vi ville förändra attityden och erbjuda de här tjejerna en väg in i det organiserade föreningslivet.

Vad gör ni för skillnad för tjejerna som kommer och spelar?

Hos oss får de spela fotboll på sina egna villkor, utan sportsliga krav. Vi ger dem möjlighet att skaffa sig kompisar, en hälsosam livsstil och i förlängningen ett arbete. Fotbollen blir en väg in i samhället.

På vilket sätt har Magnolia Bostad stöttat klubbens samhällsengagemang?

Tack vare Magnolia Bostad har vi kunnat ge tjejerna låneskor och mellanmål under träningarna. Många av spelarna har dessutom fått en jympapåse med bland annat träningskläder. De blev överlyckliga! Magnolia Bostads stöd är guld värt.

”Nu har vi fem nya tjejlag och en egen tjejcup i Nifen.”

Tjejfotbollen har växt sig stor i Nynäshamn. Allt tack vare en eldsjäl till fotbollsmamma och stöd från Magnolia Bostad.

Intervju med Emma Ny, styrelsemedlem i Nynäshamns IF (Nifen) och tränare för flickor 09.

Vad har du för fotbollsbakgrund?

Jag har spelat fotboll sedan barnsben och gick fotbollsgymnasium när jag blev äldre. Tidigt drömde jag om att bli tränare.

Berätta hur det gick till när du startade flicklag i Nynäshamns IF.

När min dotter ville börja spela fotboll så fanns det inget flicklag i Nynäshamn där vi bor. Vill man att ens barn ska få gå på aktiviteter kan man inte räkna med att andra ska fixa det åt en. Så jag tog saken i egna händer. Tillsammans med en annan fotbollsförälder frågade vi Nynäshamns IF om de kunde förse oss med bollar, koner och västar om vi drog ihop ett flicklag. Det var fem år sen.

Hur många tjejer spelar för klubben idag?

Nu har vi 86 spelare i fem seriespelande tjejlag. Vi har även startat Nifenlirarna, som är ett mixat lag med fotbollslek för yngre barn. Snart märkte vi att det dessutom fanns intresse bland tjejernas mammor. Så nu har vi även startat ett lag för damer 30+, som inte spelar matcher utan bara tränar för att det är kul.

Vad betyder stödet från Magnolia Bostad?

När Magnolia Bostad började sponsra vår tjejverksamhet ökade antalet nya spelare markant. Utöver ett större bidrag har de även varit väldigt generösa med till exempel vattenflaskor, träningströjor och hårband. Det har fått tjejerna att känna gemenskap och stolthet för sitt lag.

Berätta om Magnolia Bostad Tjejcup.

I maj 2019 anordnade vi en fartfylld och rolig cup tillsammans, med syftet att öka intresset för fotboll bland tjejer. Dagen blev en riktig succé med strålande sol och 270 fotbollstjejer på plan. Det anordnades även gemensam uppvärmning med Friskis&Svettis, hoppborg, ansiktsmålning, tatueringar, ponnyridning, goodie-bags och medaljutdelning med såpbubbleregn. Det var en härlig feststämning!

Blir det favorit i repris?

Absolut! Vi har redan bokat in Magnoliacupen varje år i tre år till.

Nifens vinnarcirkel – så funkar den

Emma Ny tipsar om hur man skapar god laganda:

Efter varje match samlar vi hela laget i något som vi kallar ”vinnarcirkeln.” Alla spelare ställer sig tätt tillsammans i en ring med händerna på varandras axlar. Sedan ger de varandra beröm och uppmuntrande ord: ”Lisa, jag tycker att du gjorde en snygg dribbling!” ”Tack Stella för att du peppade mig när jag missade målet”… etc.

På det sättet stärker spelarna varandra och skapar en bra laganda.

Vad gör SDFF Plus för skillnad i samhället?

Fotboll är ett fantastiskt verktyg för integration. Genom SDFF Plus blir tjejerna en del av ett sammanhang. De får en vettig sysselsättning på fritiden och många nya vänner. Det bygger upp deras självförtroende och hjälper dem att komma ut i samhället.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd?

Tack vare Magnolia Bostad har vi haft möjlighet att driva projektet och erbjuda kostnadsfri träning för alla. Pengarna går bland annat till utrustning och att utbilda samt ersätta våra ledare för det strålande jobb de gör.

”Man kan lugnt säga att det blev en fullträff!”

Vi är stolta över att stötta SDFF Plus – ett framgångsrikt integrationsprojekt som startats av Sundsvalls DFF. Idén är att erbjuda alla flickor mellan 5–20 år med utländsk bakgrund en meningsfull fritid. Fokus ligger på att skapa självförtroende, trygghet och stolthet.

Intervju med Lennart Lummi, grundare och projektledare för SDFF Plus.

Varför drog du igång projektet SDFF Plus?

Jag ville nå ut till de tjejer med utländsk bakgrund och begränsad ekonomi som sällan ens kommer i kontakt med föreningslivet. Min tanke var att om inte tjejerna kommer till oss, får vi helt enkelt ta föreningen till dem. Så jag åkte ut till områden där det bor många nyanlända och knackade på. Med mig hade jag ett gäng bollar och några västar. Det var så det hela började för 8 år sedan.

Vad fick du för respons från tjejerna?

Man kan lugnt säga att det blev en fullträff. Redan efter tre månader var det 50 tjejer som var igång och spelade. Och idag engagerar projektet ca 600 spelare från hela staden. Varje dag anordnas fotbollsträning inom SDFF Plus någonstans i Sundsvall.

Går du fortfarande runt och knackar dörr?

Nej, det behöver jag inte längre. Nu sprids det snabbt mellan tjejerna och vi får hela tiden nya spelare som vill vara med. Så fort det flyttar in en ny familj kontaktas de av våra spelare och erbjuds vara med på träningar. På så sätt får de snabbt tillgång till en massa nya kompisar och blir del av vår gemenskap.

Hur har initiativet blivit mottaget hos tjejernas föräldrar?

Vi har fått mycket positiv feedback. Allt eftersom projektet växte blev även deras mammor nyfikna, så nu har vi dessutom startat träning för mammorna i damlag. Och sen dröjde det inte länge förrän papporna blev lite avundsjuka. Så nu får de också vara med och har egna tider för träning i SDFF Plus regi. Men det känns ändå helt rätt att vi valde att satsa på tjejerna först. Den strategin kommer vi att fortsätta med.

Många av tjejerna har även blivit ledare. Berätta!

En del av våra spelare visade tidigt att de hade talang även som ledare. Några fick möjlighet att sommarjobba som tränare och har senare utbildats inom klubben. Nu har vi startat en ledarutbildning för idrottsledare med bland annat träningslära, motivation och mångfald på schemat. När våra ledare sedan söker jobb så har de något som sticker ut på sitt CV.

Kan projektet växa ytterligare?

Absolut. Vi har fått stor uppmärksamhet, både lokalt och runt hela riket. Svenska Fotbollsförbundet är intresserade av hur vi jobbar och vi har en nära dialog med dem. Nu är vår plan att få fler kommuner och föreningar att inspireras av konceptet. Vi vill sprida idén, för vi vet att den fungerar!

”Vi hjälper ungdomar att kombinera skolan med idrotten.”

Plugga först, träna sen är den enkla men briljanta idén bakom Studiehjälpen. Projektet har startats på initiativ av ÖSK Ungdom och hjälper ungdomar att få ihop vardagen.

Intervju med Sara Larsson Ullbrand, CRM- och kommunikationsansvarig Örebro SK Ungdom.

Varför har ni startat projektet Studiehjälpen?

Forskning visar att många ungdomar slutar idrotta när kraven från skolan ökar. Som en stor förening kände vi ett ansvar att göra någonting åt problemet. Därför startade vi för några år sedan Studiehjälpen, ett projekt som ger ungdomar i högstadiet och gymnasiet möjlighet att kombinera skolarbetet med träningen. Dessutom lär man sig bättre om man är fysiskt aktiv.

Hur går det till?

När skoldagen är slut beger sig ungdomarna till ÖSK Ungdoms klubbhus, där det bjuds på mellanmål eller matlåda. Därefter får de stöttning med sina studier av studenter från Örebro Universitet. Efter avslutad studiehjälp är det dags för idrottsträning. I år erbjuder vi även skjuts till deltagare vars träning ligger en bit bort.

Vilken respons har ni fått?

Bara positiv! Våra ungdomar upplever att de äntligen får ihop vardagspusslet. Deras föräldrar tycker att det är skönt att veta att deras barn får mat och studiehjälp och dessutom kommer fram tryggt till träningen. Även studenterna uppskattar initiativet. Studiehjälpen ger dem möjlighet att praktisera det de lär sig i skolbänken. En ”win win” för alla, med andra ord.

Vad betyder Magnolia Bostads stöd för projektet?

ÖSK Ungdom brinner för det här projektet och ser att vi gör nytta för våra ungdomar. Vi är väldigt tacksamma för att ha Magnolia Bostad med oss. Utan ert stöd hade vi inte kunnat genomföra Studiehjälpen.

Rör på dig och få allt det här på köpet:

 • minskad ångest och stress
 • bättre koncentration
 • ökad inlärningsförmåga
 • starkare självuppfattning
 • lägre risk för övervikt
 • förbättrad livskvalitet
 • en rolig stund!

Källa: Riksidrottsförbundet

Liten ordlista i sambafotboll

Muito Bom
Betyder ”mycket bra”. När man spelar sambafotboll är det viktigt att berömma och stötta varandra.

Dá um jeito
Ett uttryck som handlar om att man ska inspireras av sina förebilder och sedan utveckla sin egen spelstil.

Boa bola
Betyder ”bra passning”. I sambafotboll kan varje vacker passning och dribbling vara ett konstverk i sig.

”O jogo bonito. Vi spelar vacker fotboll.”

Sambafotboll är mer av en konstform än en sport på blodigt allvar. I Angereds IS inspireras unga tjejer till att bygga både självförtroende och gemenskap. Allt med hjälp av den brasilianska filosofin om fotbollen som ett sätt att hitta balans.

Intervju med Erik ”Samba-Erik” Johansson, föreningsutvecklare på Angereds IS och grundare till Samba Football Academy.

Hej Samba-Erik! Varför kallas du just så?

Jag har alltid varit fascinerad av brasiliansk fotboll. När jag var 17 år gammal bodde jag ett år i Brasilien och spelade fotboll på proffsnivå i klubben AC Bragantino. Med mig hem hade jag sedan en stor passion för både landet och den vackra brasilianska spelstilen “O Jogo Bonito”.

Vad betyder ”O jogo bonito”?

Det betyder ”vacker fotboll” och syftar på den spelstil som utvecklats inom brasiliansk fotboll med snygga finter, passningar och klacksparkar. I Sverige kallar vi den kort och gott för sambafotboll. Fokus ligger på spelet, mer än resultatet. I sambafotboll handlar det inte först och främst om att vinna, utan att ha roligt och utvecklas tillsammans. Det är en mer inkluderande form av fotboll.

Hur gick det till när du tog sambafotbollen till Sverige?

Jag ville sprida brasiliansk fotboll och dess filosofi och samtidigt göra en insats för barn och ungdomar i samhället. Med hjälp av brasilianska elitspelare, tränare och socionomer skapade jag Samba Football Academy, där vi förenar det bästa från brasiliansk fotboll och kultur med modern idrottsfilosofi och spelarutvecklingsteori.

Som en av många fotbollsklubbar har nu även Angereds IS hoppas på sambatrenden. Berätta!

Förra året började jag samarbeta med Angereds IS, för att ge tjejfotbollen ett lyft. Det fanns ett stort behov av att aktivera unga tjejer i området och låta dem ta plats i en killdominerad sport. Vi startade upp med en Sambacup för tjejer, ett lyckat projekt som lockade ett 100-tal tjejer i årskurs 1–6.

Vad har det gett för resultat?

Veckan efter vår första Sambacup började 60 tjejer spela Sambafotboll i Angereds IS. Sedan dess har vi haft fler Sambacuper och utbildat fler lokala tjejledare. Numera spelar 150 tjejer 7–12 år sambafotboll hos Angereds IS varje vecka i fem olika områden i Angered. Och fler ska det bli!

På vilket sätt är Magnolia Bostad stöd viktigt för Angereds IS?

Tack vare att Magnolia Bostad sponsrar klubben kan vi bland annat ge arvoden till våra lokala kvinnliga ledare och köpa in träningsmaterial till spelarna.

Ni inleder varje träning med en ramsa. Hur går den?

Tillsammans är vi starka. Vi vinner som ett lag. Vi förlorar som ett lag. Gör vi mål så firar vi. Släpper vi in mål så tröstar vi. Kom ihåg att fotboll är en lek. Våga pröva och ta risker. Viktigare än resultatet är hur vi spelar. Vi är mot fusk och fula ord. Låt oss gå ut och spela en vacker fotboll. O jogo bonito!

”Vi gör nytta och det är fantastiskt att se!”

För några år sedan funderade Magnolia Bostad på hur man skulle stötta samhället på de orter man är verksamma på. Idag är bolaget stolta sponsorer till flick- och damfotbollföreningar runt om i hela landet, bland annat Lindö FF i Norrköping.

Intervju med Suzana Bossel, marknads- och kommunikationschef på Magnolia Bostad.

Varför sponsrar ni just fotbollsföreningar?

Fotboll är en fantastisk sport. Den samlar människor med olika bakgrund, skapar gemenskap och är en väg in i samhället. Det vill vi vara en del av. Vårt samarbete med fotbollsföreningar handlar dels om att vi, som samhällsaktör, vill ta vårt ansvar och bidra till bättre hälsa och välmående bland unga människor. Dels vill vi bidra till både ökad integration och bättre jämställdhet på de orter vi verkar. Därför stöttar vi flick- och damfotbollslag runt om i Sverige med bland annat låneskor, mellanmål och läxhjälp.

Vad har ni fått för gensvar från klubbarna?

När vi för några år sedan började ringa runt till föreningar vi ville stötta fick vi lite olika reaktioner. Det var många som trodde jag skojade med dem när jag sa att vi bara ville sponsra tjejer. Det var till och med en av dem jag ringde som la på luren. Samtidigt var det många som blev glada, men lite förvånade. Idag växer vår stora fotbollsfamilj kontinuerligt med nya klubbar. Vi har upptäckt att vi gör nytta och det är fantastiskt att se.

Magnolia Bostad sponsrar bland annat Lindö FF. Vad har ni för koppling till Norrköping?

Ett av våra allra första bostadsprojekt var Nya Parkens Allé, som ligger strax intill Norrköpings fotbollsarena Östgötaporten. Vi har dessutom ett kontor som ligger i Norrköping.

På vilket sätt sponsrar ni klubben?

I dagsläget har vårt stöd bara riktats till damlaget, men föreningen tittar just nu på hur vi även kan stötta deras flickverksamhet framöver.

Under parollen ”Mer än bara fotboll” har Lindö FF skapat en samlingspunkt för gemenskap där ungdomar i alla åldrar är välkomna. Läs mer på svenskalag.se/lindoff

Kort om Lindö FF

Lindö FF bildades 1972 och har runt 900 medlemmar, cirka 550 aktiva spelare och 170 ledare. Klubbens ambition är att fostra och utveckla fotbollsspelare för Norrköpings bästa.

“Äntligen har vi två flicklag i föreningen!”

IS Halmia är Halmstad äldsta fotbollsförening – en klubb med framåtanda som värnar om barn och ungdomar. Klubbens egen Anders Stålberg berättar om ett integrationsprojekt som tog fart, med stöd från Magnolia Bostad.

Intervju med Anders Stålberg, marknadsansvarig på IS Halmia.

Berätta om integrationsprojekt Fotboll utan gränser.

För 2,5 år sedan startade vi ett integrationsprojekt tillsammans med bland andra Halmstad Kommun. Syftet var att få flickor från segregerade Andersberg att börja spela fotboll.

Hur kan fotboll bidra till integration?

Få flickor med utländsk bakgrund deltar i föreningsliv. Fotboll är ett sätt för dem att skaffa vänner, känna tillhörighet och bli en del av samhället. Genom fotbollen når vi målgrupper som har behov av en meningsfull sysselsättning på fritiden.

Vad ville ni uppnå och har ni lyckats?

Vi hade en målsättning att projektet skulle ge oss möjlighet att starta upp ett flicklag i föreningen. Nu har vi nått det målet och lite till, med två riktiga flicklag. Dessutom har två av tjejerna från vårt integrationsprojekt nu blivit ungdomsledare. Vi är stolta över att följa dem i deras brinnande engagemang för fotboll.

På vilket sätt har Magnolia Bostad stöttat projektet?

Som huvudsponsor för vår damverksamhet gick Magnolia Bostad även in och sponsrade vårt integrationsprojekt. Tack vare det stödet har vi kunnat driva projektet i mål.

”Tillsammans gör vi Bro till en mer levande ort”

När flicklaget 06/07 från Bro IK drar på träningsresa till Spanien i vår är det med matchtröjor från klubbens nya huvudsponsor Magnolia Bostad. Vi är glada över att få vara med att bidra till ett gladare fotbollslag – och ett bättre samhälle.

Intervju med Daniel Roos, utvecklingsansvarig på Bro IK.

Hej Daniel! Berätta om er satsning på tjejfotboll.

För några år sedan drog vi igång ett projekt med syfte att få fler tjejer att börja spela fotboll. Intresset var stort och vi lyckades bilda två flicklag. Idag har vårt flicklag 06/07 växt från cirka tolv till trettiosex spelare och är ett av klubbens största lag.

Varför är det viktigt att engagera sig i just tjejfotboll?

Historiskt har tjejfotbollen skötts med vänsterhanden och varit något man inte brinner för. Det har vi förändrat genom att rekrytera engagerade och välutbildade ledare, som får spelarna att känna att vi tar deras val av idrott på allvar.

Hur skapar ni gemenskap i ert lag?

Vi har till exempel startat ett projekt som vi kallar ”Tillsammansheten”, där vi aktivt arbetar för att alla våra spelare ska må bättre – både på och utanför fotbollsplanen. Bland annat anordnar vi träningsläger, övernattningscuper och andra aktiviteter som stärker gruppen och skapar fina gemensamma minnen.

På vilket sätt stöttar Magnolia Bostad er verksamhet?

Magnolia Bostad har gått in som huvudsponsor för vårt flicklag 06/07. Tack vare deras bidrag kan vi till exempel se till att alla våra spelare får åka med på träningsläger, oavsett vilka ekonomiska resurser man har hemma.

Vad har Bro IK och Magnolia Bostad gemensamt?

Vi har ett brinnande samhällsengagemang och vill göra skillnad. Med fotbollen som medel kan vi tillsammans utveckla Bro till en mer levande ort.

Hur motiverar man unga tjejer till att spela fotboll?

Daniel Roos tipsar:

 • Visa att du tar deras val av idrott på allvar
 • Se till att ha engagerade och välutbildade ledare
 • Arbeta aktivt med att skapa god laganda och gemenskap

Hur blir man en framgångsrik fotbollsspelare?

Louise Schillgard tipsar:

 • Ge 100% på varje träning!
 • Se inte din karriär som ett sprintlopp – tänk långsiktigt och hållbart
 • Omringa dig med spelare som har samma ambitioner
 • Skriv ner dina mål
 • Ha kul!
“Ge 100 % på varje träning”

Magnolia Bostad är stolta över att vara huvudsponsor till flick- och damverksamheten på Sollentuna FK. Det är en av Sveriges största fotbollsföreningar med drygt 4 200 medlemmar.

Intervju med Louise Schillgard, Chefstränare Dam- och flickfotboll, Sollentuna FK.

Berätta kort om din roll i Sollentuna FK och hur du hamnade där?

Jag är sportchef på damsidan och har hand om hela dam- och flickverksamheten med cirka 700 spelare. Jag blev introducerad till Sollentuna FK av en tidigare medspelare som då jobbade för klubben.

Hur har din spelkarriär sett ut fram tills nu?

Jag kom upp i damallsvenskan som 14-åring i Hammarby och skrev på mitt första heltidskontrakt som 18-åring för AIK. Sedan har jag hunnit representera Rcd Espanyol (Spanien), Linköpings FC, Western Sydney Wanderers FC (Australien), Liverpool FC (England) och Boston Breakers (USA). Under karriären har jag representerat alla flicklandslag och gjort 23 landskamper med damlandslaget.

Sollentuna FK driver ett antal projekt för att få fler att spela fotboll. Berätta mer.

Till exempel anordnar vi drive-in-fotboll för ungdomar på lördagskvällar och öppen träning för ensamkommande flyktingar. Vi driver även det unika insamlingsprojektet Spring för livet, där ungdomar samlar in pengar till utvald välgörenhetsorganisation genom att springa en dag på Sollentunavallen.

På vilket sätt kan du vara en förebild för alla spelare i klubben?

För mig är det viktigt att leva som jag lär. Att kunna dela med mig av både mina med- och motgångar.

Våra lag

_____