På området för gamla Slottsfabriken på Kungsgatan har Magnolia Bostad utvecklat projektet Senapsfabriken etapp 1. Samtliga hyresrätter är nu uthyrda.

Projekt

linje_sv

Senapsfabriken #1
Uppsala

Senapsfabriken Uppsala
Område: Kungsängen
Ägandeform: Hyresrätt
Antal bostäder: 454
Bedömd inflyttning: juni 2018 – dec 2019
Arkitekt: Sweco Architects
Förvaltning och uthyrning: Riksbyggen
Status: Färdigställt

.

Samtliga bilder är visionsbilder och kan avvika från verkligheten

På området för gamla Slottsfabriken på Kungsgatan har Magnolia Bostad utvecklat projektet Senapsfabriken etapp 1. Samtliga hyresrätter är nu uthyrda.

Kommersiella lokaler
På entréplanet mot Kungsgatan planeras för lokaler främst avsedda för handel och service. För mer information besök Riksbyggens hemsida

Området

linje_sv

Kungsängen, ett nytt område i centrala Uppsala

Senapsfabriken ligger i Uppsalas södra del, i stadsdelen Kungsängen, en stadsdel som nu genomgår en förvandling från industriområde till attraktivt bostadsområde centralt i Uppsala.

Från Senapsfabriken är det promenadavstånd till resecentrum och kommer du med bil är det nära till och från E4:an. Från resecentrum har du 40 minuter till Stockholm och nära till Arlanda om du ska resa ännu längre bort.

Hållplatser för stads- och regionbussar finns på nära håll och du har det mesta på cykelavstånd i denna cykelstad.

Till själva centrum med allt du önskar i form av restauranger, gallerior, konserthus, stadsteater, universitet och caféer är det endast 1 kilometer.

Fyrisån har de senaste åren rustats upp med vackra promenadstråk och bryggor, dit är det endast en kort promenad på 10 minuter. Vid Hamnspången i höjd med Strandbodkilen finns en gång- och cykelbro som gör att du enkelt tar dig över till andra sidan ån mot Stadsparken, Akademiska sjukhuset och Studenternas IP.

Närmaste park är Mjölnarparken, en liten park med gräsmattor och rabatter. Lite längre bort, 10 minuters promenad från Senapsfabriken, hittar du Anna Petrus park, en härlig park där det finns plats för bland annat parkour och skateboard.

Runt om Uppsala finns många fina naturområden och flera intressanta utflyktsmål som Gamla Uppsala och Linnés Hammarby.

Nyttiga länkar och dokument

linje_sv

360-rundvandring

linje_sv

Titta in i lägenheten

”Lägenheterna har en kvalitet i det yteffektiva.”

Arkitekten

linje_sv

Sweco
Architects

Namn:
Martin Peterzén Hagel

Titel:
Arkitekt MSA

Bakgrund:
Utbildad arkitekt från University of Sydney, Australien med kandidatexamen från Chalmers Tekniska högskola och en master från Lunds Universitet. Sedan examen har Martin arbetat på SWECO i Uppsala, huvudsakligen med bostäder och stadsplanering men även med större kommersiella projekt i Kina.

Martin Peterzén Hagel

Senapsfabriken är med sitt läge en förlängning av Uppsala innerstad vilket avspeglas i byggnadernas uttryck och materialval.

– Vi har fokuserat på stadsmässigheten med de slutna fasaderna som har varierat djup där balkonger, ytor och strukturer blandas med fönster och ljuspelare, säger Martin.

– Lägenheterna har en kvalitet i det yteffektiva. Genom att varje lägenhet, oavsett storlek, har balkong skapas en levande miljö i hela området.

Materialen är en blandning av puts, tegel och träpartier där de infällda entréerna ger ett varmt, välkomnande intryck.

Vi har valt en lugn och harmonisk färgskala som tillsammas med de hållbara materialvalen ger ett stilrent intryck. De mest karaktäristiska detaljerna är de större ljuspelarna som fungerar som naturliga avdelare mellan de olika fastigheterna.

Ett ledord vi haft under hela processen är att området ska vara levande och att de boende ska ha enkel tillgång till både den stora innergården såväl som att komma ut på sina egna balkonger. Bottenvåningen mot Kungsgatan kommer bestå av butiker och andra kommersiella lokaler som även det bidrar till ett aktivt folkliv.

Galleri

linje_sv

Intresseanmälan

Uthyrning av det här projektet sköts av Riksbyggen i samarbete med Uppsala Bostadsförmedling. För att ställa dig i kö anmäler du dig till bostadsförmedlingens bostadskö. Klicka på knappen för att komma vidare!

Historia

linje_sv

Senapsfabriken har en historia som går tillbaks till 1919

Då bildades AB Upsala Ättiksfabrik och tillverkningen bestod då av ”Kungsättika” och ”Slottssenap”. Senapen dominerade snart både företagets produktion och försäljning.

1967 flyttades tillverkningen från de gamla lokalerna till en ny fabriksbyggnad mellan Kungsgatan och järnvägen.

Uppsala Sidenväverier AB, som ingick i samma koncern som AB Upsala Ättiksfabrik, var ett framgångsrikt företag. 1947 expanderade verksamheten och då uppfördes en stor, modern och rationell fabriksbyggnad mellan Kungsgatan och järnvägen. När företaget var som störst hade man 250 anställda och var en av Uppsala större industrier. Under 60-talet blev konkurrensen för svår och 1971 lades företaget ner.

Under några år användes Upsala Sidenväveriers byggnad av Slotts intilliggande fabrik och revs sedan i slutet av 80-talet i samband med Slotts utvidgning. Hela Slotts verksamhet flyttades då till de ombyggda och utvidgade lokalerna mellan Kungsgatan och järnvägen.

Fram till 2008 tillverkades bland annat senap och ketchup i fabrikslokalerna. Under andra kvartalet 2008 bedömde dåvarande ägare Unilever Norden att Uppsalafabriken inte längre var kostnadseffektiv och tillverkningen i Uppsala lades ned.

Upsala Sidenväveriers nya fabrik vid Kungsgatan 1947.
Källa: Uppsala industriminneförening / Foto: Kilvén foto
Upsala Sidenväveri
”En förlängning av Uppsala innerstad”

Uppsala

linje_sv

En levande stad
i konstant utveckling
Uppsala Konsert & Kongress

Bara 38 minuter från Stockholm och 18 minuter från Stockholm Arlanda Airport hittar du Uppsala – en av Sveriges fyra storstäder, med småstadskänsla och personlighet kvar.

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer. Den kallades för Östra Aros fram till 1200-talet då namnet Uppsala tog över. Idag är Uppsala världskänd bland annat för sina universitet, sin magnifika domkyrka och arvet efter Carl von Linné.

Uppsala är en charmig stad med mycket att erbjuda. Här finns Uppsala domkyrka som är Skandinaviens största och högsta kyrka. Uppsala slott där många avgörande händelser i den svenska historien har utspelat sig.

Uppskattar du grönska och vackra trädgårdar kan du njuta av den fina Linnéträdgården och Botaniska trädgården.

För dig som gillar teater och musik finns Uppsala Konsert & Kongress som är en mötesplats med design och akustik i världsklass. Från den sjätte våningen har man en storslagen utsikt över hela Uppsala.

Konstscenen i Uppsala är färgstark och mångskiftande. Staden ståtar med ett fint konstmuseum och många spännande gallerier. Här finns även konstnären Bror Hjorths fina hus att besöka.

Det finns många charmiga butiker i de kullerstenbelagda kulturkvarteren eller längs med den populära gågatan i city. Med buss tar du dig enkelt till flera köpcentrum belägna runt om i Uppsala.

Stadens grönområden kan du upptäcka till fots eller på cykel. Det finns gott om spår och vandringsleder för den som tycker om att promenera, springa eller cykla i skön och lugn natur.

Runt om Uppsala finns flera friluftsområden där du kan bada, fiska, fågelskåda eller paddla kanot. På vintern plogas skridskoslingor och skidspår prepareras.

Du som vill paddla kanot eller kajak har många möjligheter, de uppländska kanotlederna är lättpaddlade och säkra.

Är du golffantast så finns ett brett utbud av anläggningar, inom 40 minuters bilkörning hittar du allt från enklare Pay-and-Play till banor i toppklass.

Närliggande projekt: